Učitavanje sajta

Vijesti

Hronologija događaja 16 i 17. 01. 2009. i oružani napad na predsjednika SDA Sandžaka

Hronologija događaja 16 i 17. 01. 2009. i oružani napad na predsjednika SDA Sandžaka

Hronologija događaja 16 i 17. 01. 2009. i oružani napad na predsjednika SDA Sandžaka

Ogranak SDA Sandžaka Novi Pazar podsjeća na hronologija događaja 16 i 17. 01. 2009. godine vezanih za napad na službene prostorije Centrale Bošnjačke Liste za evropski Sandžak i oružani napad na predsjednika SDA Sandžaka i ministra dr. Sulejman Ugljanina u vrijeme kada je Mirsad Đerlek bio gradonačelnik Novog Pazara.

Dana 16.01.2009.godine oko 23:00 časa bez ikakve najave ili obaveštenja, grupa uniformisanih i naoružanih lica izvršila je nasilan i neovlašćen upad u službene prostorije Centrale Bošnjačke liste za evropski Sandžak. Prema izjavi zamenika načelnika MUP-a iz Novog Pazara g-dina Jasmina Duštinca radi se navodno o pripadnicima privatne zaštitarske agencije “Tigar”.

Generaini sekretar koalicije Fuad Baćićanin i pravni zastupnik Koalicije advokat Esad Duljević su od zamenika načelnika policije tražili da se pomenuta lica legitimišu i identifikuju, i da se utvrdi razlog njihovog neovlašćenog upada u službene prostorije Centrale Bošnjačke liste uz zahtev da prostorije odmah napuste. Razgovori su vođeni sa prekidima tokom noći i čitav dan 17.01.2009. godine negde do 20:00 časova. U ovim razgovorima su uzeli učešće i gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek sa njegovim saradnicima.

U subotu 17.01.2009.godine u prostorije centrale Bošnjačke liste neovlašćeno je ušla još jedna grupa naoružanih Ijudi na čelu sa predsednikom Stranke za Sandžak Fevzijom Murićem.

Pomenute grupe su 17.01.2009.godine nakon 20:00 časova započele fizičko uništavanje nameštaja i drugog invetara u službenim prostorijama centrale Bošnjačke liste ( stolovi, panoi, žardinjere, vazne itd.), što je izazvalo okupljanja velikog broja simpatizera koalicije i drugih građana.

Oko 20:00 h Šef koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak i ministar u vladi dr. Sulejman Ugljanin telefonom je pozvao načelnika Policijske uprave u Novom Pazaru Dragana Terzića kako bi mu pružio asistenciju i omogućo ulazak u službene prostorije. Međutim kad šef koalicije i ministar dr. Ugljanin stigao oko 21 čas na ulazu u službene prostorije Bošnjačke liste nije bilo ni jednog policajca tako da se našao bez ikakve zaštite između građana i članova Bošnjačke liste s jedne strane i naoružanih lica koja su neovlašćeno zaposeli službene prostorije Bošnjačke liste i kancelariju ministra s druge strane.

Obe naoružane grupe koje su stajale neposredno iznad stepeništa kojima su se  ministar i šef koalicije i građani peli prema spratu, su koordiniranim akcijama i upotrebom fizičke sile počeli bacati predmete velike težine na ministra u vladi i šefa koalcije, i tako su im ugrozili žtvote. Nekoliko građana su dobili telesne povrede od kojih je jedno lice izgubilo svijest sa teškom povredom glave( Ahmed Asotić).

Nakon što se šef koalicike i ministar dr. Sulejman Ugljanin sa  građanima teškom mukom uspeo da se popne uz stepenice do hola pripadnici tih naoružanih grupa su u dva navrata pucali u pravcu građana među kojima sam se nalazio i sam ministar Ugljanin. Lice koje se nalazilo između ministra dr. Ugljanina i onih koji su pucali zadobilo je prostrelnu ranu natkolenice (Adnan Ganić).

Nakon toga su se dve naoružane grupe sklonile i zabarakadirale na balkonu bioskopa od kojih je većina uspela da pobegne. Svojim autoritetom ministar i predsjednik SDA Sandžaka dr. Ugljanin sprečio je revoltirane i izrazito Ijute građane da se obračunaju sa nasilnicima. Uz pomoć svojih saradnika koji su bili prisebni i odgovorni omogućio je policiji da bezbedno izvede jednog po jednog od preostalih nasilnika. Sve se ovo odvijalo u prisustvu zamenika načelnika Policijske uprave u Novom Pazaru Jasmina Duštinca.

Oko 22:00 h došao je načelnik PU Dragan Terzć u pratnji policajaca, a malo zatim na licu mesta došli su Okružni tužilac Salih Karišik i Istražni sudija Ćamil Hubić u pratnji policije nakon čega je izvršen službeni uviđaj.

Nakon svega šef koalicije je zatražio od policije izvrše pretres prostorija gde su bili zabarikadirani nasilnici (nađen jedan pištolj).

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP