Učitavanje sajta

Sud časti

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Opštinski odbor u Prijepolju uputio pismo zaštitniku građana

Predsjednik opštinskog odbora SDA Prijepolje Ibro Fazlić uputio je pismo zaštitniku građana Saši Jankoviću o nepoštovanju osnovnih i elementarnih prava Bošnjaka u opštini Prijepolje, u kojem se navodi:

Detaljnije
Izabrani članovi organa Stranke sa ugledom i perspektivom

Na šestoj Izbornoj skupštini SDA Sandžaka pored izbora za predsjednika Stranke, gdje je apsolutno povjerenje dobio dr. Sulejman Ugljanin, izabrani su i  članovi Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti Stranke demokratske akcije Sandžaka.  

Detaljnije
Predizborni skup u Novom Pazaru za pamćenje

Pod izbornim sloganom „Jedinstvo-snaga Bošnjaka“ i pred prepunim gradskim šetalištem u Novom Pazaru održan je centralni predizborni skup Lista „SDA Sandžaka-Dr. Sulejman Ugljanin“.

Detaljnije
Samovolja Gradonačelnika i degradacija Skupštine

    Danas je održana treća sjednica Skupštine grada Novog Pazara kojoj odbornici Stranke demokratske akcije Sandžaka nisu prisustvovali zbog ranije istaknutih i novonastalih nezakonitosti u radu Skupštine grada Novog Pazara. Tim povodom u prostorijama Centrale Stranke održana je press konferencija odborničkog kluba “SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin” na kojoj je govorio šef odborničkog kluba Fahrudin Đekić. On je rekao  da takozvana novoformirana skupštinska većina nastavlja sa radom i djelovanjem uz potpuno ignorisanje zakona, kao i svih akata koje u skladu sa zakonom  donosi Skupština grada Novog Pazara. “To je bila praksa u prethodnom mandatu od 2008. do 2012. godine, to odbornici koji su učestvovali u radu skupštine u tom periodu vrlo dobro znaju, a ta se praksa nastavlja i danas“, rekao je Đekić. Đekić je naveo da je propust napravljen kod zakazivanja današnje, treće sjednice Skupštine grada Novog Pazara, na taj način što predsjednici odborničkih grupa nisu prije sjednice pozvani od strane predsjednice Skupštine na konsultacije u vezi predloženog dnevnog reda, što je u skladu s Poslovnikom o radu Skupštine grada, obaveza predsjednika Skupštine. Obzirom na ponašanje i način rada tzv. novoformirane skupštinske većine, odbornici SDA Sandžaka se s pravom pitaju da li bi i te konsultacije imale smisla, navodi Đekić i podsjeća da je na  prvoj sjednici, kada je napravljena prekompozicija skupštinske većine, dodato preko sto dopunskih tačaka dnevnog reda, kao i da je na današnjoj sjednici ponovo dodat veliki broj tačaka, što radu Skupštine daje jednu krajnje neozbiljnu notu. “Grad sa preko 100 hiljada stanovnika ne zaslužuje da ima ovakvu Skupštinu koja odluke donosi po skraćenom postupku u kojem odbornici, kao predstavnici naroda čija je osnovna i jedina funkcija da zastupaju interese građana koji su ih birali, nemaju pravo da budu informisani o tome za šta će glasati, niti protiv čega će glasati“. “Građani Novog Pazara su tu anomaliju već prepoznali, pa se po gradu, po uzoru na poslijeratni prijeki sud već govori o „prijekoj skupštini“ Novog Pazara“, istakao je šef odborničkog kluba Fahrudin Đekić, dodatno pojašnjavajući da prijedlozi odluka koji se stavljaju na dnevni red nemaju obrazloženje, da se odluke  donose po hitnom postupku, i da čak ni odbornici većine ne znaju za šta glasaju.  Fahrudin Đekić je još naglasio da se stiče utisak da je gradonačelnik Novog Pazara u potpunosti preuzeo funkciju predsjednika Skupštine grada Novog Pazara i od Skupštine napravio lični servis za donošenje nezakonitih odluka, i da se ovime, pored predsjednice Skupštine, obesmišljava i omalovažava i sama Skupština grada Novog Pazara. Na kraju je šef odborničkog kluba SDA Sandžaka uputio poziv odbornicima skupštinske većine da obuzdaju samovolju gradonačelnika i njegovih saradnika i da pokušaju, ukoliko za to imaju snage, da rad Skupštine vrate u zakonske okvire.    

Detaljnije
Potvrđene tvrdnje SDA Sandžaka o rasipničkom trošenju novca građana Novog Pazara

Tvrdnje predstavnika SDA Sandžaka o nezakonitom i rasipničkom trošenju novca građana Novog Pazara od strane gradonačelnika ponovo su juče potvrđene, sada od strane Centra za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije, a ranije od strane Državnog revizora pokretanjem postupaka protiv gradonačelnika i njegovih saradnika istaknuto je danas na pres konferenciji Stranke demokratske akcije Sandžaka ogranak Novi Pazar “Afera “STADION”, koju su juče otvorili nezavisni mediji, a gdje je ukazano da je gradonačelnik, tajno i mimo zakona, potrošio million i pet stotina hiljada eura, predstavlja težak oblik zloupotrebe službenog položaja, jer je novac trošen tajno i nezakonito, u proceduri koju je poništila nadlježna Republička agencija za javne nabavke što je potvrdio i Vrhovni kasacioni sud. Gradonačelnik se drznuo da  posao vrijedan milion i petsto hiljada eura bukvalno pokloni onome kome on hoće. Postavlja se logično pitanje, kakav je interes gradonačelnik imao da radi tajno i nezakonito?” – istakao je danas Amir Hasurdžić, portparol i član izvršnog odbora SDA Sandžaka za Novi Pazar Nakon  jučerašnjih medijskih natpisa i iznijetih dokaza, o kojima je SDA Sandžaka i ranije javno govorila i upozoravala gradonačalnika, građanima je potpuno jasno da  je vlast u Novom Pazaru godinama unazad podređena isključivo interesima gradonačelnika Meha Mahmutovića. Činjenica je, da je samo tokom 2011. godine preko 4 miliona i 500 hiljada eura novca građana Novog Pazara potrošeno tajno i nezakonito upravo od strane Mahmutovića, kako je to utvrdio državni revizor ističu u SDA Sandžaka “Nas zabrinjava ćutnja i tolerisanje ovakvog ponašanja gradnoačelnika od strane političke partije čiji je kandidat, a od tužilaštva i Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala očekujemo da hitno reaguju.”- podvukao je Hasurdžić

Detaljnije
SDA Sandžaka neće dozvoliti da Novi Pazar postane bastion kriminala

Zaprepašćeni posljednjim dogadjanjima, kada su se nepoznate osobe toliko drznule i pucale na službeno vozilo policije, najoštrije osudjujemo ovaj čin i tražimo da se počinioci najhitnije pronađu i kazne, jer to je atak na bezbjednost svih građana Novog Pazara.  Takođe, zahtjevamo da Ministarstvo unutrašnjih poslova izvrši korjenite promjene u novopazarskoj policiji. Zahtjevamo od ministra Ivice Dačića i direktora policije Milorada Veljovića da što prije pokrenu pitanje bezbjednosti u Novom Pazaru, kao i da se razotkriju sprege kriminalaca i odredjenih struktura policije, jer ne možemo dozvoliti da Novi Pazar bude mjesto gdje će kriminal nastaviti da se širi i gdje je bezbjednost građana na najmanjem mogućem nivou.  Pozivamo nadlježne da konačno shvate ozbiljnost situacije, na koju SDA Sandžaka ukazuje već duži niz godina. Ovaj posljednji dogadjaj napada na policajce ukazuje da je ovo jedan od načina da se pošalje poruka državi i narodu da je bezbjednost našeg grada u rukama kriminalaca.  SDA Sandžaka inisitira na hitnom otkrivanju svih počinioca najtežih krivičnih djela, jer je grad ogrezao u kriminalu i bezakonju. Nije nam jasno, šta je još potrebno da se desi u Novom Pazaru kako bi se gradjani osjećali sigurnije, jer sada dolazimo u još težu sitaciju, da ni oni koji treba da nam garantuju bezbjednost više nisu sigurni.  Tužilaštvo i sud ne pokazuju zainteresovanost da rješavaju pitanja od vitalnog značaja za naš grad, a novopazarci sve više gube povjerenje u ove institucije, koje treba da im budu garant boljeg i sigurnijeg života.  SDA Sandžaka neće dozvoliti da Novi Pazar postane bastion kriminala, a naši gradjani glineni golubovi kojima nema ko da osigura bezbjednost.

Detaljnije
Dr. Dževa Memić, šefica odborničkog kluba BL, Dnevnom listu

INTERVJU - Dževa Memić, šefica odborničkog kluba Bošnjačke liste za evropski Sandžak u Skupštini Novog Pazara Autor: Slađana Novosel Novi Pazar - Dževa Memić, šefica odborničkog kluba opozicione Bošnjačke liste za evropski Sandžak u gradskom parlamentu u Novom Pazaru ima brojne zamerke na rad aktuelnih gradskih vlasti. U intervjuu za Sandžak Danas, pored ostalog navodi da su „donošenje nezakonitih odluka koje se kose i sa zakonom i sa Statutom grada, od kojih su neke već poništene, a neke se nalaze pred Ustavnim sudom i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu", kao i odsustvo javnosti u radu, više nego dovoljni razlozi za negativnu ocjenu rada novopazarskih vlasti. „Naravno, presedan je i privatno obezbjeđenje, angažovano od strane gradske uprave, koje je tu da fizički spriječi izlazak odbornika opozicije za govornicu onda kada to vladajućoj većini ne odgovara", ocenjuje Dževa Memić.

Detaljnije
Ko je onda zapalio Bajrakli džamiju?

Prvi osnovni sud u Beogradu je danas donio presudu kojom niko od 9 optuženih nije osuðen za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu.  Tim povodom Stranka demokratske akcije Sandžaka izdaje sljedeæe saopštenje:  SDA Sandžaka najoštrije protestuje zbog odluke Prvog osnovnog suda u Beogradu zbog oslobaðajuæe presude za 9 optuženih za paljenje beogradske Bajrakli džamije koja se desila u noæi izmeðu 17 i 18. marta 2004.godine.  Obrazloženje sudije šalje veoma lošu i uznemirujuæu poruku svim graðanima, a posebno muslimanima koji žive u ovoj državi.  Ova presuda i obrazloženje dovoljno govori da se ovom sluèaju nije pristupilo ozbiljno, te da cilj optužnice nije bila zaštita ovog kulturno-vjerskog dobra grada Beograda i svih beograðana ne samo onih islamske vjere. Bajrakli džamija je jedan od simbola muslimana koji žive u Srbiji i njeno skrnavljenje predstavlja najgrublje kršenje i vrijeðanje vjerskih prava i sloboda.  Oèekujemo da Tužilaštvo u najkraæem moguæem roku podigne posebnu optužnicu, koja æe obuhvatiti iskljuèivo odgovornost za paljenje Bajrakli džamije, ugrožavanje života i bezbjednosti ljudi koji su se u trenutku napada nalazili u džamiji i oko nje kao i nanijetu materijalnu štetu koja je procenjena na 24 miliona dinara.  Tražimo od policije, sudstva i tužilaštva da pronaðu i kazne izgrednike koji su odgovorni za ovaj incident.

Detaljnije
Imamović: Građani osuđuju, a sud oslobađa

Na današnjoj sjednici Skupštine Srbije, Enis Imamoviæ, narodni poslanik SDA Sandžaka i potpredsjednik Stranke se obratio javnosti zbog sramne i zabrinjavajuæe presude Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojom oslobaða krivice optužene za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu 2004.godine.  Ne želeæi da komentariše odluku suda, Imamoviæ istièe zabrinutost obrazloženjem sudije koja je vodila ovaj sluèaj, dato medijima, koja govoreæi o presudi kaže “nije naèinjena šteta veæeg obima”.  “Kakva grozota je trebala da se desi da bi po njenim mjerilima, paljenje džamije, ipak bilo okarakterisano kao “šteta veæeg obima” - zapitao je Imamoviæ kolege poslanike i javnost u Srbiji.  U svom nadahnutom izlaganju, on je podsjetio da je od poèetka ovog višegodišnjeg suðenja, sama optužnica, bila postavljena tako traljavo, da se odmah moglo naslutiti da æe ona pasti.  “Ovakve poruke koje su poslate su uznemirujuæe.” - zabrinuto je zakljuèio Imamoviæ.  On je iskazao poštovanje prema svjesti prosjeènih graðana Srbije a posebno beograðana, videvši njihovu reakciju i osjetljivost na nepravdu, na ovu sramnu presudu.  Na kraju Imamoviæ je zatražio od nadlježnog ministarstva sve raspoložive informacije o ovom sluèaju.

Detaljnije
Netransparentan i nejasan izbor sudija

Potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović zatražio je objašnjenje od Visokog saveta sudstva i ministra pravde povodom konkursa za izbor sudija za Osnovni sud u Novom Pazaru, koji je raspisan u decembru 2014. godine.

Detaljnije
Obraćanje narodnog poslanika u Skupštini Srbije Enisa Imamovića

Imamović je podsjetio da je manjinska poslanička grupa "SDA Sandžaka - PDD" tada a i sada predložila da overavanje potpisa, odnosno prikupljanje potpisa izbornoj listi, odnosno potpisa potrebnih za osnivanje stranke trajno ostane u nadlježnosti od osnovnih sudova, odnosno opštinskih i gradskih uprava, a pored beležnika.

Detaljnije
Vlada prešutno podstiče bezakonje i finansijsko urušavanje Novog Pazara

Potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik Enis Imamović je na današnjem skupštinskom zasijedanju postavio pitanja Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, predsjedniku Vlade, Državnom revizoru i Ustavnom sudu o visini duga grada Novog Pazara i objašnjenje koje se odnosi na finansijsku katastrofu u kojoj se nalazi grad i sva javna preduzeća. 

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
sda.sandzaka@gmail.com
Imate sugestiju, pitanje?
TOP