Učitavanje sajta

Vijesti

Opštinski odbor u Prijepolju uputio pismo zaštitniku građana

Opštinski odbor u Prijepolju uputio pismo zaštitniku građana

Opštinski odbor u Prijepolju uputio pismo zaštitniku građana

Predsjednik opštinskog odbora SDA Prijepolje Ibro Fazlić uputio je pismo zaštitniku građana Saši Jankoviću o nepoštovanju osnovnih i elementarnih prava Bošnjaka u opštini Prijepolje, u kojem se navodi:

Poštovani,

Na osnovu Vašeg apela Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije o slaboj zastupljenosti Bošnjaka u redovima policije na području grada Novog Pazara, ovom prilikom želio bih da Vam ukažem na probleme sa kojima se Bošnjaci sreću u opštini Prijepolje.

U Policijskoj upravi u Prijepolju, Bošnjaci teško dolaze do posla. Na Zavodu za zapošljavanje se nalazi veliki broj Bošnjaka sa završenim kriminalističkim fakultetom, koji već dugi niz godina nemaju pristup policiji, što se direktno kosi sa članom 77. Ustava Republike Srbije.

U opštini Prijepolje živi oko 50% Bošnjaka, dok je njihova zastupljenost u državnim institucijama višestruko manja, od 5 do 10%. Nije tajna da u pojedninim institucijama kao što je Osnovni sud u Prijepolju skoro da i nema Bošnjaka. Sa sličnim problemima i malim procentima zastupljenosti Bošnjaci se susreću i u ustanovama kao što su Dečiji vrtići, Vatrogasna služba, Zavod za zapošljavanje, Zavod za dečiju zaštitu, Zavod za zdravstveno osiguranje, Poreska uprava, Katastar nepokretnosti i drugi.

Takođe Bošnjaci u Prijepolju se susreću sa još mnogo problema, za vrijeme nacionalnih praznika Bošnjaka koje je Republika Srbija priznala i usvojila ne ističu se zastave na svim opštinskim institucijama iako su to po zakonu dužne. Tradicionalni lokalni nazivi, imena trgova, imena ulica i naselja nisu ispisana na bosankom jeziku iako su bosanski jezik i latinično pismo u ravnopravnoj upotrebi sa srpskim jezikom i ćiriličnom pismom već nekoliko godina iako je to zagarantovano članom 79. Ustava Republike Srbije.

O svim ovim i ostalim slučajevima predlažem Vam da posjetite opštinu Prijepolje i lično se uvjerite o gore pomenutim slučajevima.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP