https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Ko je onda zapalio Bajrakli džamiju? - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Ko je onda zapalio Bajrakli džamiju?

Ko je onda zapalio Bajrakli džamiju?

Ko je onda zapalio Bajrakli džamiju?

Prvi osnovni sud u Beogradu je danas donio presudu kojom niko od 9 optuženih nije osuðen za paljenje Bajrakli džamije u Beogradu. 

Tim povodom Stranka demokratske akcije Sandžaka izdaje sljedeæe saopštenje: 

SDA Sandžaka najoštrije protestuje zbog odluke Prvog osnovnog suda u Beogradu zbog oslobaðajuæe presude za 9 optuženih za paljenje beogradske Bajrakli džamije koja se desila u noæi izmeðu 17 i 18. marta 2004.godine. 

Obrazloženje sudije šalje veoma lošu i uznemirujuæu poruku svim graðanima, a posebno muslimanima koji žive u ovoj državi. 

Ova presuda i obrazloženje dovoljno govori da se ovom sluèaju nije pristupilo ozbiljno, te da cilj optužnice nije bila zaštita ovog kulturno-vjerskog dobra grada Beograda i svih beograðana ne samo onih islamske vjere. Bajrakli džamija je jedan od simbola muslimana koji žive u Srbiji i njeno skrnavljenje predstavlja najgrublje kršenje i vrijeðanje vjerskih prava i sloboda. 

Oèekujemo da Tužilaštvo u najkraæem moguæem roku podigne posebnu optužnicu, koja æe obuhvatiti iskljuèivo odgovornost za paljenje Bajrakli džamije, ugrožavanje života i bezbjednosti ljudi koji su se u trenutku napada nalazili u džamiji i oko nje kao i nanijetu materijalnu štetu koja je procenjena na 24 miliona dinara. 

Tražimo od policije, sudstva i tužilaštva da pronaðu i kazne izgrednike koji su odgovorni za ovaj incident.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP