Učitavanje sajta

Vijesti

Konačno završen montirani sudski proces protiv Bošnjaka

Konačno završen montirani sudski proces protiv Bošnjaka

Konačno završen montirani sudski proces protiv Bošnjaka

Nakon 20 godina politički montiranog procesa protiv 13 Bošnjaka, Viši sud je, zbog zastarelosti djela, donio odluku o prekidu sudskog postupka. 

Miloševićev režim je ovoj grupi Bošnjaka stavio na teret da je imala namjeru da destabilizuje suverenost tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, ali je dobro poznato da je u pozadini svega bila namjera da kroz ovakve i slične torture nad Bošnjacima diskredituje i oslabi uticaj Stranke demoktratske akcije Sandžaka, a samim tim i zaplaši narod u Sandžaku. 

Njihov pravni zastupnik Esad Duljević okarakterisao je ovaj postupak kao “spomenik stida i srama”, što dovoljno govori u prilog činjenici da je prioritet Državne bezbedosti bio da sruši SDA Sandžaka. 

“Ono što su doživeli u proteklih 20 godina je ličilo na inkvizatorski postupak koji je sudsku praksu u to vrijeme vratio na srednjovekovna načela, gde su se tada radnici Državne bezbednosti ponašali kao demoni, zloupotrebljavajući ovlašćenja.Optuženi su bili u izolaciji u Okružnom zatvoru u Kraljevu, a gdje su se od njih iznudjivala priznanja, da jedni druge optužuju, da potpisuju nešto što nisu uradili”, izjavio je Duljević. 

On navodi da je ovo bio klasični politički proces protiv Stranke demokratske akcije , a posebno je bio cilj da se rukovodstvo stranke izoluje i pohapsi, jer na drugi način se nisu mogli obračunati sa najuticajnijom strankom. 

Podsećanja radi, prve presude su donijete 1994.godine i tada su optuženi dobili presude na višegodišnje zatvorske kazne. 

1996. godine je Vrhovni sud ukinuo pomenute presude i predmet vratio Okružnom sudu na ponovljeno suđenje,a do 2000.godine nisu preduzete nikakve procesne radnje. 

Posljednjih deset godina je više puta pokušavano otpočinjanje novog procesa, ali je zbog nepojavljivanja pojedinih optuženih i nemogućnosti tužilaštva i suda da finalizuju zamisli tadašnjeg režima,donijeta konačna odluka o prekidu ovog montiranog procesa. 

Presuda se odnosi na 13 optuženih: Fadil Ugljanin, Šefćet Gračanin,Mirsad Hodžić,Safet Zilkić,Nedžib Hodžić, Adem Hasić,Hajriz Fejzović,Zekrija Hajrović,Šefkija Rašljanin,Rifat Dupljak,Džemail Etemović,Mustafa Alić i Hajro Aljković. 

Takodje, donijeta je odluka da se obustavi proces protiv Hoda Jakupovića i Zuhdije Hodžića, koji su u medjuvremenu preselili na ahiret.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP