https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Vladajuća većina u Parlamentu Srbije odbila da raspravlja o Rezoluciji za rješavanje statusa nacionalnih manjina u Republici Srbiji - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Vladajuća većina u Parlamentu Srbije odbila da raspravlja o Rezoluciji za rješavanje statusa ...

Vladajuća većina u Parlamentu Srbije odbila da raspravlja o Rezoluciji za rješavanje statusa nacionalnih manjina u Republici Srbiji

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije nisu podržali prijedlog manjinskog Poslaničkog kluba „SDA Sandžaka-PDD“ da se u dnevni red II sjednice Prvog redovnog zasjedanja uvrsti i Rezolucija za rješavanje statusa nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

Obrazlažući prijedlog manjinskog poslaničkog kluba "SDA Sandžaka-PDD" da se Rezolucija stavi na dnevni red današnje sjednice Parlamenta, Predsjednik kluba Dr Sulejman Ugljanin je podsjetio da je manjinska poslanička grupa "SDA Sandžaka-PDD" 2. februara podnijela Narodnoj skupštini Republike Srbije na razmatranje i usvajanje po hitnom postupku Rezoluciju za rješavanje statusa nacionalnih manjina u Republici Srbiji.

„Ova Rezolucija predstavlja putokaz za najkraći i najsigurniji put kojim Srbija treba da ide kroz poglavlja 23 i 24 ali i ostala poglavlja u pregovorima za pristupanje EU i pomoć manjinskih parlamentarnih stranaka državi Srbiji na njenom evropskom putu“ rekao je Dr Ugljanin u svom obraćanju na početku sjednice Parlamenta.

Predsjednik Dr. Ugljanin je naglasio da je Ustavni osnov za donošenje ove rezolucije sadržan je u članu 99. stav 1. tačka 7. i stav 2. Ustava Republike Srbije , kao i u članu 8. stav 1. Zakona o Narodnoj skupštini.

„Ovom rezolucijom Narodna skupština Republike Srbije utvrđuje osnovne okvire za rješenje statusa nacionalnih manjina i donošenje sveobuhvatne strategije sa detaljnim akcionim planom o rješavanju statusa manjina na principima Rezolucije o ulozi Narodne skupštine i načelima u pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji od 16. decembra 2013. godine“ rekao je on.

Dr Sulejman Ugljanin je naglasio da se rezolucija se donosi u cilju rješavanja statusa nacionalnih manjina u Republici Srbiji „ uzimajući u obzir prihvatanje pravnih tekovina EU kroz harmonizaciju zakona i drugih pravnih akata uz poštovanje preuzetih obaveza iz međunarodnih sporazuma i potpisivanje međunarodnih instrumenata  o zaštiti osnovnih i kolektivnih prava nacionalnih manjina koje Republika Srbija nije do sada potpisala ili ratifikovala“.

Predsjednik manjinske poslaničke grupe „SDA Sandžaka – PDD“ je naglasio da se usvajanjem ove rezolucije stvaraju  uslovi za uspješno formulisanje, usvajanje i efikasnu implementaciju sveobuhvatne nacionalne strategije sa detaljnom socioekonomskom analizom i detaljnim akcionim planom o rješavanju statusa nacionalnih manjina i uključivanjem u čitav proces njene izrade i implementacije legitimnih predstavnika nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, narodnih  poslanika sa manjinskih izbornih lista kao ključnih zainteresiranih strana, kao i manjinskih institucija i drugih organizacija koje se bave sigurnošću i saradnjom, zaštitom ljudskih i manjinskih prava i vladavinom prava. Posebna uspješnost se postiže izradom detaljne socioekonomske analize i utrvrđivanjem mjerljivih indikatora za praćenje indeksa ljudskog  razvoja u regionima gdje žive manjine.

„Usvajanjem ove rezolucije u Narodnoj skupštini Republike Srbije biće otklonjene mnoge prepreke na putu Srbije ka Evropskoj uniji, počev od poglavlja 23, koje se odnosi na manjinska prava sa kojim počinjemo pregovore o pristupanju. Time ćemo izraziti svoju spremnost i odlučnost ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji“ zaključio je svoje obraćanje Dr. Ugljanin i pozvao narodne poslanike da glasaju za ovaj prijedlog za proširenje dnevnog reda.

Manjinska Poslanička grupa „SDA Sandžaka-PDD“ očekuje da će Skupština Srbije pokazati razumjevanje i da će predložena Rezolucija u najskorije vrijeme biti stavljena na dnevni red  kako bi se otklonile mnoge prepreke koje stoje pred našom državom na putu ka EU. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP