https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Obraćanje narodnog poslanika u Skupštini Srbije Enisa Imamovića - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Obraćanje narodnog poslanika u Skupštini Srbije Enisa Imamovića

Obraćanje narodnog poslanika u Skupštini Srbije Enisa Imamovića

Potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović  govorio je o amandmanu koji je podnijela poslanička grupa „SDA Sandžaka-PDD“ na prijedlog  Zakona o izmeni i dopuni  Zakona  o overi potpisa, rukopisa i prepisa.

Imamović je podsjetio da je ova poslanička grupa tada a i sada predložila da overavanje potpisa, odnosno prikupljanje potpisa izbornoj listi, odnosno potpisa potrebnih za osnivanje stranke trajno ostane u nadlježnosti od osnovnih sudova, odnosno opštinskih i gradskih uprava, a pored beležnika.

Obraćanje narodnog poslanika Enisa Imamovića prenosimo u cjelosti:

Hvala uvažena predsednice.

Koleginice i kolege narodni poslanici, ovaj amandman je upravo identičan onome koji smo podneli na Predlog zakona o overi potpisa, rukopisa i prepisa i prošli put kada smo menjali zakon. Tada smo, a i sada predlažemo da overavanje potpisa, odnosno prikupljanje potpisa izbornoj listi, odnosno potpisa potrebnih za osnivanje stranke trajno ostane u nadležnosti od osnovnih sudova, odnosno opštinskih i gradskih uprava, a pored beležnika.

Uzeću za primer prikupljanje potpisa podrške izbornim listama nacionalnih manjina. Ukoliko imamo u vidu činjenicu da manjine žive grupisane na teritoriji gradova i opština koje nemaju dovoljan broj beležnika onda vidimo da je položaj tih zajednica i manjinskih i političkih partija koje ih predstavljaju neravnopravan u odnosu na većinske partije. Ovo isto se može uzeti kao otežavajuća okolnost nekim većinskim regionalnim partijama.

Kratki rokovi za prikupljanje potpisa i nedovoljni kapaciteti beležnika da odgovore zahtevima svih lista i većinskih i manjinskih mogu uticati na neravnopravnost položaja izbornih lista od kojih će one manjinske imati i trpeti najveću štetu. Velike stranke svoje potpise prikupljaju na teritoriji čitave zemlje, a manjinske uglavnom u nekoliko tih opština i gradova koje sam rekao da nemaju dovoljno beležničkih kapaciteta.

Dodatni razlog za usvajanje ovog amandmana je i činjenica da je Zakonom o izboru narodnih poslanika i Zakonom o lokalnim izborima, propisano da se overa izjava podrške isključivo vrši i da za nju ima nadležnost sud, a ovim predlogom zakona propisano je da tu nadležnost propisuju isključivo beležnici. Dakle, usvajanjem našeg amandmana otklonila bi se ova jedna evidentna neusklađenost i to na najlakši način.

Kao što sam na početku obraćanja rekao, mi smo istovetana amandman podneli i kada smo prethodni put raspravljali o Predlogu izmene i dopuna ovog istog zakona. Ovim izmenama delimično ste potvrdili da smo mi tada potpuno bili u pravu i zato pozivam predlagače ali i kolege narodne poslanike da u danu za glasanje podrže ovaj amandman.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37