https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Zdrava hrana sa Peštera može u svet - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Zdrava hrana sa Peštera može u svet

Zdrava hrana sa Peštera može u svet

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, dr. Sulejman Ugljanin, prisutvovao je danas u Sjenici obeležavanju završetka građevinskih radova na izgradnji laboratorije za ispitivanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda pri Regionalnom centru za razvoj poljoprivrede i sela.

Regionalni centar osnovan je 2011. godine na inicijativu Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno nerazvijenih područja, koju ispred Vlade vodi ministar Ugljanin. U izgradnju laboratorije, kao dela Centra, Kancelarija je do sada uložila dva miliona dinara. Predviđeno je da dodatno opremanje Kancelarija finansira sa još gotovo tri miliona, a upućen je poziv susednim opštinama da se uključe u projekat, kako bi i njihovi prehrambeni proizvodi našli siguran put na tržišta Evrope i sveta.

„Na našu inicijativu i u početku sa skromnim sredstvima, započeli smo ovaj projekat. Onda su nam u pomoć pritekli naši prijatelji iz Evrope i lokalne zajednice i omogućili da se dođe do ovoga, što je od velikog značaja za Sandžak i celu Srbiju,” izjavio je predsjednik Ugljanin, govoreći o značaju Regionalnog centra u čijem sastavu će raditi i laboratorija.

Ministar poljoprivrede gospodin Dragan Glamočić je poručio poljoprivrednicima ovog kraja da su vrata njegovog ministarstva za njih uvek širom otvorena za svaki vid saranje i pomoći.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Majkl Devenport poručio je da će Srbija u potpunosti biti spremna da se uključi u evropski program za podsticaj poljoprivrede.

„Sjeničko-Pešterska visoravan je daleko poznata po zdravoj hrani,” dodao je Devenport i rekao da ovaj region treba i može da svoje proizvode plasira na evropska tržišta.

Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica zahvalio se Vladi Srbije i svima drugima koji su pomogli nastajanje Regionalnog centra.

Ovom događaju prisustvovali su i Grem Tindal, program menadzer EU PROGRES-a, koja je u saradnji sa vladama Švajcarske i Češke pomogla projekat, Senad Mahmutovic, drzavni sekretar u ministarstvu poljoprivrede i brojni privrednici i poljoprivrednici iz susednih opština.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP