https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Vlada da izdvaja više sredstava za nedovoljno razvijene - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Vlada da izdvaja više sredstava za nedovoljno razvijene

Vlada da izdvaja više sredstava za nedovoljno razvijene

„U ovom prijedlogu zakona koji je  pred nama toga nema, ali mislim da nije kasno i da bi taj prijedlog trebalo prihvatiti. Bez obzira na to, mi ćemo u danu za glasanje glasati ovaj zakon, jer verujemo da će Vlada Republike Srbije prepoznati potrebu bržeg razvoja nedovoljno razvijenog područja i ubudće za tu namenu izdvojiti znatno više novčanih sredstava.“

Na skupštinskom zasjedanju održanom 26.08.2013. godine, narodni poslanik SDA Sandžaka Bajro Gegić se obratio pred kolegama poslanicima i članovima Vlade. Tokom svog izglaganja, Gegić je podsjetio da je SDA Sandžaka u Vladi od 2005.godine, a da od 2008.godine, predsjednik Stranke dr Sulejman Ugljanin, je ministar bez portfelja zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i da na tom polju postiže veoma dobre rezultate.

Obraćanje narodnog poslanika prenosimo u cjelosti:

Stranka demokratske akcije Sandžaka je ušla u Vladu Republike Srbije sa namjerom da pomogne u rješavanju mnogih problema koji su prisutni u našem društvu, da pomogne što brže i efikasnije priključenje naše zemlje EU, zaštiti i unaprjedi prava Bošnjaka, obezbjedi brži razvoj nerazvijenih područja, a posebno regije Sandžak.

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja bavi se područjem koje obuhvata 46 opština sa oko milion stanovnika. Stepen razvijenosti tih opština je ispod 60% republičkog prosjeka. Prema podacima Agencije za privredne registre, iznos podsticajnih sredstava plasiranih u nedovoljno razvijene opštine u 2012. godini je          3, 15% ukupnih sredstava plasiranih u Republiku Srbiju i od 2010. godine pa nadalje taj procenat je stalno u padu.

Iznos podsticaja u nedovoljno razvijena područja po glavi stanovnika iznosi 9.797 dinara u 2012.godini, dok je u ostatku Srbije taj iznos 19.930 dinara.

Prema podacima Agencije za privredne registre broj privrednih društava i preduzetnika u nedovoljno razvijenim opštinama stalno opada. Tako je primera radi broj preduzetnika u 2005. godini bio 3.943, a u 2013.godini 1.868. Broj privrednih društava je 2005.godine bio 441, a ove godine 207. Od 173 strane direktne investicije od 2000.godine svega tri su se odnosile na nedovoljno razvijene opštine u ukupnom iznosu od 14 miliona evra, što je 0,001%ukupnih stranih direktnih investicija.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza dodjeljuje u okviru svojih programa od 4.000 do 10.000 eura po radnom mestu. Prosječan iznos sredstava koji je do sada dodjeljen u nedovoljno razvijenim opštinama iznosi 4.750 eura. Ukupan budžet Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja u ovoj godini je 487.263.000 dinara ili 0,047% budžeta Republike Srbije. Lako je zaključiti se nerazvijena područja ovakvim odnosom društva i ovako skromnim budžetskim sredstvima Kancelarije ne može razviti ni održivo, niti bilo kako. Naprotiv razlika u razvijenosti ovog područja i ostalog dela Srbije će se stalno uvećavati, i uvećava se. Zbog svega toga ministar Ugljanin je podržao inicijativu za rekonstrukciju Vlade i dao konkretan predlog.

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja treba da preraste u ministarstvo, sa većim nadležnostima i budžetom ili da se pripoji nekom drugom ministarstvu, jer bi samo tako mogla da odgovori nameni za koju je i formirana. U ovom prijedlogu zakona koji je  pred nama toga nema, ali mislim da nije kasno i da bi taj prijedlog trebalo prihvatiti. Bez obzira na to, mi ćemo u danu za glasanje glasati ovaj zakon, jer verujemo da će Vlada Republike Srbije prepoznati potrebu bržeg razvoja nedovoljno razvijenog područja i ubudće za tu namenu izdvojiti znatno više novčanih sredstava.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37