Učitavanje sajta

Sulejman Ugljanin

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Predsjednik Ugljanin otvorio Kancelariju narodnih poslanika u Novom Pazaru

Juče je u Novom Pazaru otvorena Kancelarija narodnih poslanika SDA Sandžaka, koju je zvanično otvorio predsjednik Stranke i šef poslaničkog kluba “SDA Sandžaka-PDD” u Skupštini Republike Srbije, Dr Sulejman Ugljanin. Otvaranju Kancelarije prisustvovali poslanici Enis Imamović i Sabina Dazdarević, predsjednici opština Tutin i Sjenica, Šemsudin Kučević i Hazbo Mujović, predstavnici ambasada Libije, Pakistana i Turske,kao i brojne ličnosti političkog, javnog i kulturnog života Sandžaka.  U svom obraćanju prisutnima Predsjednik Ugljanin je, između ostalog, rekao da Kancelarija ima za cilj da približi poslanike svojim građanima. “Bošnjaci Sandžaka su nam dali nesebičnu podršku i mi sada imamo obavezu da ljudima budemo dostupni za rešavanje njihovih problema”, rekao je Dr Ugljanin. On je ocijenio neprihvaljivim trenutno stanje u kome se nalaze Bošnjaci Sandžaka. Veliki broj nerasvijetljenih zločina, nestalih i prognanih osoba, kao i neravnomerna zastupljenost Bošnjaka u insititucijama sa javnim ovlašćenjima samo potvrđuje činjenicu da je u Sandžaku prisutna diskriminacija Bošnjačke nacionalne zajednice. “Osnovni cilj SDA Sandžaka je adekvatna zastupljenost Bošnjaka u svim državnim organima, obezbeđivanje prave sigurnosti, izgradnja pravne države i smanjenje nezapošljenosti”, naglasio je Ugljanin. Predsjednik Ugljanin je poručio da se početkom pregovora o ulasku Srbije u Evrosku uniju otvara svetlija budućnost za Bošnjake Sandžaka. Kancelarija Narodnih poslanika biće na usluzi građanima svakodnevno, a svi zahtjevi i problemi građana će se uzeti u razmatranje i predlagati rešenja u cilju što bržeg otklanjanja prepreka za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji. 

Detaljnije
Kancelarija narodnih poslanika biće na raspolaganju građanima

Dr Ugljanin je ocjenio da se Bošnjaci Sandžaka nalaze pred istrebljenjem i da će SDA Sandžaka sa svojim poslanicima posvetiti dužnu pažnju zaštiti prava Bošnjaka, kao i rasvjetljavanju slučajeva nestalih Bošnjaka, masovnih progonstava, popaljenih Bošnjačkih kuća i svih drugih nemilih događaja koji su se desili devedesetih godina u Sandžaku. “Bošnjaci su izloženi diskriminaciji i teroru paradržavnih organa i nemaju nikakve mehanizme da se od toga zaštite”, naglasio je predsjednik Ugljanin i dodao da je tokom svog ministarskog mandata učinio dosta na stvaranju uslova za povratak Bošnjaka u opštini Priboj. “U Sandžaku danas imamo veliki broj nerasvijetljenih svirepih ubistava i neadekvatnu zastupljenost Bošnjaka u državnim organima sa javnim ovlašćenjima, što dovoljno govori o diskriminaciji nad Bošnjacima. To će biti velika prepreka za ulazak Srbije u Evropsku uniju”, izjavio je predsjednik Ugljanin. Predsjednik Ugljanin je rekao da će poslanici SDA Sandžaka u Skupštini Srbije truditi da ukažu na sve probleme Bošnjaka, kao što je on činio dok je bio ministar u Vladi Srbije prethodnih 5 godina. “Sve što sam govorio u Vladi je ostalo van očiju javnosti, ali sada ćemo pred građanima Srbije ukazati na sve prepreke sa kojima država susreće na putu ka Evropskoj uniji”, poručio je Dr Ugljanin. Dr Ugljanin je istakao da je “preduslov svih preduslova” uspostavljanje pravne države i sigurnosti, a da se Bošnjacima moraju obezbjediti jednakost pred sudom i ostvarivanje svih Ustavom i zakonom zagarantovanih prava. Predsjednik Ugljanin je naglasio da je otvaranjem Kancelarije narodnih poslanika pružena mogućnost građanima da sa obrate poslanicima SDA Sandžaka, koji će njihove probleme probati da riješe i iznesu pred skupštinskom govornicom.   Najavljeno je da će Kancelarija narodnih poslanika imati i svoje prostorije u svim sandžačkim opštinama i na taj način će se građanima olakšati rješavanje njihovih problema.

Detaljnije
Odnos režima prema Bošnjacima podsjeća na devedesete

Predsjednik SDA Sandžaka i šef poslaničkog kluba 'SDA Sandžaka - PDD' Dr Sulejman Ugljanin je u obraćanju medijima izjavio da odnos režima prema Bošnjacima podsjeća na 1992. godinu, kada je tadašnji režim svu svoju državničku i političku moć stavio u službu partijskih interesa. “Bošnjaci čine sve da se u ovoj zemlji uspostavi pravna sigurnost i jednakost pred zakonom kako bi Srbija bila razvijena članica Evropske unije. Sve ranije Vlade su delile Bošnjake na podobne i nepodobne, a sada oni koji su na listama velikih stranaka  imaju povlašćen položaj i mogu činiti najteža krivična djela i niko od premijera do ministara ne pokazuje ni minimum interesovanja da se zapitaju o čemu se radi”, istakao je Ugljanin i napomenuo da je na sjednici Skupštine Srbije upravo govorio o svim najtežim krivičnim djelima u Sandžaku i da je pokušaj hapšenja Saliha Hota dokaz da se vraćamo u zloćudna vremena vladavine režima Miloševića i Šešelja. Dr Ugljanin je pozvao ovu vladu da stvori ambijent u kome će se Bošnjaci osjećati kao pripadnici države u kojoj žive, da je SDA Sandžaka legitimni predstavnik Bošnjaka i da državni organi moraju to da  poštuju. SDA Sandžaka će iskoristiti sve raspoložive mehanizme da na državnom i međunarodnom planu kod Bošnjaka vrati sigurnost u državne organe.

Detaljnije
Dr. Ugljanin izabran za šefa poslaničkog kluba manjina “SDA Sandžaka – PDD”

Stranka demokratske akcije Sandžaka i Partija za demokratsko djelovanje, formirale su manjinski poslanički klub u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Za šefa poslaničke grupe izabran je dr. Sulejman Ugljanin predsjenik SDA Sandžaka, a za njegovog zamjenika Riza Halimi predsjednik Partije za demokratsko djelovanje. Formiranjem manjinske poslaničke grupe SDA Sandžaka, sa tri poslanika i  PDD sa dva poslanika u Skupštini Srbije od legitimnih predstavnika Bošnjaka i Albanaca, otvorene su mnogo veće mogućnosti za zastupanje interesa manjina u Parlamentu Srbije. Preko ovog poslaničkog kluba poslanici SDA Sandžaka i PDD-a će imati pravo da učestvuju u konsultacijama za sastavljanje dnevnog reda sjednica Skupštine, pravo na imenovanje članova  Skupštinskih odbora i veću minutažu u diskusijama, kao i pravo na administraciju i prostorije u Republičkom parlamentu.

Detaljnije
SDA Sandžaka neće po svaku cijenu u vladu

"Kao legitimni predstavnik Bošnjaka dobio sam veliku podršku na izborima i do sada sam učinio mnogo za manjine u Srbiji i ponosan sam na svoj koncept održivog razvoja", rekao je predsjednik Ugljanin.

Detaljnije
Poslanici će legitimno zastupati interese Bošnjaka

Danas je održana Press konferencija SDA Sandžaka na kojoj je govorio Edin Gudžević, direktor Centra za komunikacije Stranke. Gospodin Gudžević je naglasio da je konstituisanje novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije za SDA Sandžaka važan i svečan dan. Od danas će predstavnici Bošnjaka u Parlamentu Srbije, po Ustavu i zakonima ove države legitimno predstavljati, zastupati i štititi interese Bošnjaka u Republici Srbiji. “Danas zakletvu polažu ljudi kojima je narod dao povjerenje i veliku čast da ga predstavljaju u Narodnoj skupštini Republike Srbije”, izjavio je Gudžević. Gudžević je istakao da je “SDA Sandžaka dobila većinsku podršku Bošnjaka u Sandžaku i da će poslanici koji danas polažu zakletvu predstavljati svoj narod u Skupštini Republike Srbije”. Poslanici SDA Sandžaka koji će danas polagati zakletvu i predstavljati Bošnjake u Republičkom parlamentu su Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin, Enis Imamović i Sabina Dazdarević. Na novinarsko pitanje da prokomentariše skorašnje natpise u listu ”Alo”, Gudžević je rekao: „Jučerašnje saopštenje je siže i odgovor na sva novinarska pitanja i novinarsku nervozu. Sve što vas zanima možete uzeti iz izjava koje je predsjednik SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin dao televizijama B92 i Prva, kao i dnevnom listu ALO”.

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin se nije izvinio Ljajiću

„Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin se nije izvinio Ljajiću niti ima za šta. Rasima Ljajića optužuju članovi njegove stranke i bliski drugovi za mnoge politički motivisane zločine, počev od politički motivisanog ubistva Ruždije Durovića i drugih zločina protiv SDA Sandžaka.

Detaljnije
Potpisan sporazum vredan 3,6 miliona dinara za razvoj poljoprivrede i sela u Sjenici

„Ovakvi projekti su veoma važni i imaju za cilj da unaprede poljoprivrednu proizvodnju i da je prilagode i pripreme za evropsko tržište“, rekao  je prilikom potpisivanja ministar Ugljanin. On je još rekao  „da projekti poput ovih imaju veliku snagu i njihovom realizacijom nedovoljno razvijena područja mogu da postanu razvijena i prava potencijalna blaga za naše i inostrano tržište“, i dodao: „Sa velikim žarom želimo da pomognemo ljudima koji žive u nedovoljno razvijenih područjima da koriste i uživaju u blagodetima zemlje koja ih hrani.“ Direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela Esad Hodžić je rekao da je Regionalni centar osnovan na inicijativu i pod pokroviteljstvom Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i da ima stalnu podršku od Kancelarije, na čemu je neizmerno zahvalan Kancelariji i ministru Ugljaninu.  „Da će tako biti i ubuduće govori i današnje potpisivanje sporazuma o finansiranju projekata koji su od ogromnog značaja za razvoj poljoprivrede našeg kraja,“ dodao je Hodžić. Osim „Kancelarije za održivi razvoj“ ove projekte finansijski su podržale i „Češka Razvojna Agencija“, zatim „EU PROGRES“ kao i „Regionalna razvojna agencija SEDA“. 

Detaljnije
Čestitke za Bošnjačko jedinstvo

Predsjednik Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća, gospodin Džudžević je u ime BNV-a čestitao Predsjedniku Ugljaninu pobjedu koju je SDA Sandžaka ostvarila na prethodnim parlamentarnim izborima u Sandžaku, kao i na dosadašnjim rezultatima koje je SDA Sandžaka postigla u svom dvodecenijskom djelovanju. Predsjednik Ugljanin je istakao da su Bošnjaci u Sandžaku prepoznali potrebu za jedinstvom, a da u narednom periodu, svako u svojoj oblasti, treba pružiti svoj maksimum i doprinos u ostvarivanja pravne sigurnosti i evropske budućnosti Bošnjaka, Sandžaka i cijele Srbije. Zajednička je ocjena da su Bošnjaci pokazali političku zrelost za jedinstvom Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, glasajući za SDA Sandžaka.

Detaljnije
Predsednik Ugljanin uputio čestitke liderima parlamentarnih stranaka

„Želim Vam uspeh i sreću u budućem radu. Nadam se da ćete svom snagom nastaviti da hrabro koračate putem kojim ste krenuli, u cilju stvaranja demokratske i prosperitetne Srbije.  Verujem da ćemo nastaviti uspešnu saradnju i zajedničkim snagama ubrzati put naše zemlje ka Evropskoj uniji“. S poštovanjem PREDSEDNIK dr Sulejman Ugljanin

Detaljnije
Čestitke za ubjedljivu pobjedu i dostojanstvenu predizbornu kampanju

Povodom ostvarenog uspjeha SDA Sandžaka na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji, predsjednik SDA BIH, Sulejman Tihić uputio je danas čestitku predsjedniku SDA Sandžaka Dr. Sulejmanu Ugljaninu, koju prenosimo cjelosti: Poštovani dr. Ugljanin, Vama, članstvu, aktivistima, simpatizerima SDA Sandžaka i Bošnjacima koji su vam dali povjerenje čestitam na ubjedljivoj pobjedi i dostojanstvenoj predizbornoj kampanji. Ponovni ulazak SDA Sandžaka u Narodnu skupštinu Srbije garantira da će bošnjački narod u Republici Srbiji, posebno u Sandžaku, imati dosljedne predstavnike koji će autentično prezentirati njegove interese. Nadasve, ovo je dokaz da je SDA Sandžaka sa Vama na čelu bila i ostala temelj političkog organiziranja i djelovanja sandžačkog naroda i njegove borbe za opstanak i očuvanje nacionalnog, vjerskog i kulturološkog identiteta i tradicije. Uvjereni smo da će SDA Sandžaka, zajedno sa ostalim proevropskim političkim snagama u Republici Srbiji, uveliko doprinijeti demokratizaciji i prosperitetu zemlje na njenom evropskom putu. S poštovanjem i mahsus selam

Detaljnije
Ugljanin: "Hoćemo da Srbija bude slobodna, a ne da se građani plaše izlaska na izbore"

"Da bismo imali pravnu sigurnost, moramo da rasvetlimo političko nasilje i politička ubistva, sva nerasvetljena ubistva u zemlji, a posebno u Sandzaku", rekao je Ugljanin i naglasio da političari moraju strogo da vode računa šta drugi ljudi rade u njihovo ime.

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP