Učitavanje sajta

Evropske integracije

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Da se Srbija suoči sa svojom prošlošću

SDA Sandžaka je kao manjinska parlamentarna stranka veoma zainteresovana za praćenje napretka Srbije u procesu pridruživanja EU i sa posebnom pažnjom će pratiti prihvatanje i primjenu  pravnih tekovina EU i međunarodnih standarda u vezi Poglavlja 23, da će SDA Sandžaka zahtijevati da država Srbija ispoštuje sve preporuke iz Izvještaja Evropske komisije o skriningu Poglavlja 23 

Detaljnije
Zaustaviti diskriminaciju u pravosuđu prema Bošnjacima

SDA Sandžaka upozorava da ukoliko se to nastavi ovi pravosudni organi gube legitimitet i legalitet u odnosu na Bošnjake u Sandžaku.

Detaljnije
24 godine od osnivanja SDA BiH

U povodu 26.maja, Dana osnivanja Stranke demokratske akcije i 24 godine uspješnog djelovanja, predsjednik SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin uputio je čestitku Sulejmanu Tihiću, predsjedniku SDA BiH i Bakiru Izetbegoviću članu Predsjedništva BiH, te svim građanima Bosne i Hercegovine. U čestitki se kaže:   Poštovani,   U ime Stranke demokratske akcije Sandžaka i u svoje lično ime, Vama, članovima i simpatizerima SDA BiH, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine,  upućujem srdačne čestitke povodom 26. maja – Dana osnivanja Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine.   Stranka demokratske akcije se od svog osnivanja zalagala za prosperitet, mir, međusobono razumjevanje i punu slobodu svih građana na ovim prostorima. U teškim vremenima SDA je ostala dosljedna ostvarivanju evropske budućnosti Bosne i Hercegovine.   Vama i Vašim saradnicima od sveg srca želim puno uspjeha u daljem radu i obavljanju Vaših odgovornih funkcija, a svim građanima Bosne i Hercegovine ravnopravan i zajednički  put ka izgradnji prosperitetne budućnosti u zajednici slobodnih evropskih naroda.   Iskreno se nadam se da će SDA Bosne i Hercegovine, u vremenu koje je pred nama, ostvariti svoju misiju i programska načela i ostati primjer njegovanja pravih demokratskih vrijednosti u širem regionu.       Mahsuz Selam,   Dr Sulejman Ugljanin Predsjednik SDA Sandžaka

Detaljnije
Odnos režima prema Bošnjacima podsjeća na devedesete

Predsjednik SDA Sandžaka i šef poslaničkog kluba 'SDA Sandžaka - PDD' Dr Sulejman Ugljanin je u obraćanju medijima izjavio da odnos režima prema Bošnjacima podsjeća na 1992. godinu, kada je tadašnji režim svu svoju državničku i političku moć stavio u službu partijskih interesa. “Bošnjaci čine sve da se u ovoj zemlji uspostavi pravna sigurnost i jednakost pred zakonom kako bi Srbija bila razvijena članica Evropske unije. Sve ranije Vlade su delile Bošnjake na podobne i nepodobne, a sada oni koji su na listama velikih stranaka  imaju povlašćen položaj i mogu činiti najteža krivična djela i niko od premijera do ministara ne pokazuje ni minimum interesovanja da se zapitaju o čemu se radi”, istakao je Ugljanin i napomenuo da je na sjednici Skupštine Srbije upravo govorio o svim najtežim krivičnim djelima u Sandžaku i da je pokušaj hapšenja Saliha Hota dokaz da se vraćamo u zloćudna vremena vladavine režima Miloševića i Šešelja. Dr Ugljanin je pozvao ovu vladu da stvori ambijent u kome će se Bošnjaci osjećati kao pripadnici države u kojoj žive, da je SDA Sandžaka legitimni predstavnik Bošnjaka i da državni organi moraju to da  poštuju. SDA Sandžaka će iskoristiti sve raspoložive mehanizme da na državnom i međunarodnom planu kod Bošnjaka vrati sigurnost u državne organe.

Detaljnije
Čestitke za Bošnjačko jedinstvo

Predsjednik Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća, gospodin Džudžević je u ime BNV-a čestitao Predsjedniku Ugljaninu pobjedu koju je SDA Sandžaka ostvarila na prethodnim parlamentarnim izborima u Sandžaku, kao i na dosadašnjim rezultatima koje je SDA Sandžaka postigla u svom dvodecenijskom djelovanju. Predsjednik Ugljanin je istakao da su Bošnjaci u Sandžaku prepoznali potrebu za jedinstvom, a da u narednom periodu, svako u svojoj oblasti, treba pružiti svoj maksimum i doprinos u ostvarivanja pravne sigurnosti i evropske budućnosti Bošnjaka, Sandžaka i cijele Srbije. Zajednička je ocjena da su Bošnjaci pokazali političku zrelost za jedinstvom Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, glasajući za SDA Sandžaka.

Detaljnije
Ugljanin: Zadovoljni smo izbornim rezultatom

“Veoma sam zadovoljan izbornim rezultatom koje je SDA Sandžaka ostvarila na vanrednim parlamentarnim izborima, gdje smo izašli samostalno kao jedina bošnjačka lista i narod je to prepoznao i dao nam veliko povjerenje”-istakao je predsjednik Ugljanin. SDA Sandžaka je ostvarila u Sandžaku ubjedljivu pobjedu, na koju smo svi ponosni. Ovaj rezultat je utoliko veći ako se ima u vidu da smo u odnosu na izbore od prije dvije godine ostvarili znatno veći broj glasova. “To je samo potvrda predanog i požrtvovanog rada, koji smo moj tim i ja postigli u prethodnoj Vladi i opravdali povjerenje građana. Sa istim intenzitetom i snagom nameravamo da nastavimo dalje i opravdamo još veće povjerenje koje su nam građani u Sandžaku i drugim mjestima u Srbiji dali na ovim izborima”- rekao je Dr Sulejman Ugljanin. Predsjednik SDA Sandžaka je naglasio da će u Parlamentu Srbije sa svojim poslanicima nastaviti da delotvorno učestvuje u radu, na polju obezbjeđivanja pravne sigurnosti i evropske budućnosti. Ugljanin je dodao da očekuje da će SDA Sandžaka biti deo nove Vlade, jer je Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja ostvarila velike rezultate i da će uspešno nastaviti da radi tamo gde je stao.

Detaljnije
SDA Sandžaka održala skup u Ćukovcu

Potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik Enis Imamović pozvao je građane da izađu na predstojeće parlamentarne izbore jer ih je ocijenio kao vrlo važne za Bošnjake i Sandžak, jer samo ujedinjeni možemo da izvučemo maksimum iz ovog procesa evropske intergracije, jer će Bošnjaci moći da računaju na puno poštovanje ljudskih i manjinskih prava, na pravnu sigurnost, te na sve ono sto imaju civilizovani ljudi, jer to Bošnjacima kao autohtonom narodu i pripada. 

Detaljnije
Malezija želi da ulaže u nerazvijene opštine

Predstavnici Ambasade Malezije su obavestili ministra Ugljanina, da će ovogodišnji dobrotvorni sajam, biti posvećen nedovoljno razvijenim područjima u Srbiji. Cilj ove manifestacije je stvaranje boljih uslova za obrazovanje u nedovoljno razvijenim područjima kao i integracije manjina u etničko mešovitim sredinama. Predstvanici ambasade Malezije su zatražili da im Kancelarija zadužena za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja sa ministrom Ugljaninom na čelu, bude partner u ovom projektu. Tražili su da im se dostavi predlog škola iz najsiromašnijih opština, sa etnički mešovitim stanovništvom. Njihova namera je da celokupnu donaciju, koju bi prikupili tokom sajma, ulože u opremanje neke od školskih ustanova iz nedovoljno razvijenih područja naše zemlje. Ministar dr Sulejman Ugljanin je pozdravio i prihvatio njihovu inicijativu. Na kraju razgovora ministar je zamolio svoje sagovornike da pošalju predlog mera i iskustva kojima su ubrzali razvoj Malezije, a posebno njenih nerazvijenih područja. Izvor: www.kornrp.gov.rs

Detaljnije
Zdrava hrana sa Peštera može u svet

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, dr. Sulejman Ugljanin, prisutvovao je danas u Sjenici obeležavanju završetka građevinskih radova na izgradnji laboratorije za ispitivanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda pri Regionalnom centru za razvoj poljoprivrede i sela. Regionalni centar osnovan je 2011. godine na inicijativu Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno nerazvijenih područja, koju ispred Vlade vodi ministar Ugljanin. U izgradnju laboratorije, kao dela Centra, Kancelarija je do sada uložila dva miliona dinara. Predviđeno je da dodatno opremanje Kancelarija finansira sa još gotovo tri miliona, a upućen je poziv susednim opštinama da se uključe u projekat, kako bi i njihovi prehrambeni proizvodi našli siguran put na tržišta Evrope i sveta. „Na našu inicijativu i u početku sa skromnim sredstvima, započeli smo ovaj projekat. Onda su nam u pomoć pritekli naši prijatelji iz Evrope i lokalne zajednice i omogućili da se dođe do ovoga, što je od velikog značaja za Sandžak i celu Srbiju,” izjavio je predsjednik Ugljanin, govoreći o značaju Regionalnog centra u čijem sastavu će raditi i laboratorija. Ministar poljoprivrede gospodin Dragan Glamočić je poručio poljoprivrednicima ovog kraja da su vrata njegovog ministarstva za njih uvek širom otvorena za svaki vid saranje i pomoći. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Majkl Devenport poručio je da će Srbija u potpunosti biti spremna da se uključi u evropski program za podsticaj poljoprivrede. „Sjeničko-Pešterska visoravan je daleko poznata po zdravoj hrani,” dodao je Devenport i rekao da ovaj region treba i može da svoje proizvode plasira na evropska tržišta. Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica zahvalio se Vladi Srbije i svima drugima koji su pomogli nastajanje Regionalnog centra. Ovom događaju prisustvovali su i Grem Tindal, program menadzer EU PROGRES-a, koja je u saradnji sa vladama Švajcarske i Češke pomogla projekat, Senad Mahmutovic, drzavni sekretar u ministarstvu poljoprivrede i brojni privrednici i poljoprivrednici iz susednih opština.

Detaljnije
Svečani bajramski prijem kod predsjednika Ugljanina

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije Dr Sulejman Ugljanin priredio je tradicionalni Bajramski prijem za članove SDA Sandžaka, koji se održao u Centrali Stranke u Novom Pazaru. Prijemu su pored istaknutih članova Stranke prisustvovali gosti iz Republike Turske, Bosne i Hercegovine  i veliki broj istaknutih pojedinaca iz sandžačkog regiona. U svom obraćanju prisutnima predsjednik Dr Sulejman Ugljanin je poželio uspjeh u radu svima koji su izabrani na nedavnoj skupštini u organe stranke. On je naglasio da je SDA Sandžaka jedina i legitimna stranka Bošnjaka, koja se brine o njihovim interesima i predstavlja ih na svim nivoima. „SDA Sandžaka staje u zaštitu svih Bošnjaka,izgrađujući standarde i negujući tekovine Evropske unije, a od članova stranke tražim da aktivno učestvuju na rješavanju problema i time izgrade sretniju sadašnjost i obezbjede sigurnu budućnost“-kazao je u svom obraćanju predsjednik Ugljanin, istakavši da struka i profesionalnost treba da vode važne državne institucije. Tokom svog obraćanja predsjednik Ugljanin je naglasio da SDA Sandžaka ima kadrove koji Sandžak i  Novi Pazar mogu izvesti na put sigurnosti i prosperiteta. Ovaj najveći muslimanski praznik je prilika da se na jednom mestu okupe i jedni drugima čestitaju Bajram članovi Stranke, te će SDA Sandžaka i u budućnosti nastaviti sa tradicijom organizovanja bajramskog prijema.

Detaljnije
Dnevni list "Danas" ("Sandžak Danas") od 11.12.2009. godine "Poziv biračima da se upišu u poseban birački spisak"

  Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao sa predstavnicima nacionalnih manjina AUTOR: S. B. Beograd - - Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je nedavno u Beogradu sa predstavnicima saveta nacionalnih manjina i ocenio da je država posvećena zaštiti prava nacionalnih manjina, o čemu svedoči i donošenje Zakona o savetima n acionalnih manjina. Predsednik Srbije je pozvao pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u poseban birački spisak, kako bi se ispunio osnovni preduslov za održavanje izbora nacionalnih saveta. Razgovorima su prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, kao i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća.   - Srbija će za sve nacionalne manjine stvarati najbolje moguće uslove za prosperitet i očuvanje identiteta, obećao je Tadić. U razgovoru sa predsednikom Tadićem predsednici nacionalnih saveta su se složili da su u Srbiji najbolje zaštićena prava nacionalnih manjina i pozdravili donošenje Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, saopštava Kabinet predsednika. Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina Skupština Srbije je usvojila 31. avgusta ove godine i njime se predviđaju dva ...  

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP