Učitavanje sajta

Evropske integracije

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

24 godine od osnivanja SDA BiH

U povodu 26.maja, Dana osnivanja Stranke demokratske akcije i 24 godine uspješnog djelovanja, predsjednik SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin uputio je čestitku Sulejmanu Tihiću, predsjedniku SDA BiH i Bakiru Izetbegoviću članu Predsjedništva BiH, te svim građanima Bosne i Hercegovine. U čestitki se kaže:   Poštovani,   U ime Stranke demokratske akcije Sandžaka i u svoje lično ime, Vama, članovima i simpatizerima SDA BiH, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine,  upućujem srdačne čestitke povodom 26. maja – Dana osnivanja Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine.   Stranka demokratske akcije se od svog osnivanja zalagala za prosperitet, mir, međusobono razumjevanje i punu slobodu svih građana na ovim prostorima. U teškim vremenima SDA je ostala dosljedna ostvarivanju evropske budućnosti Bosne i Hercegovine.   Vama i Vašim saradnicima od sveg srca želim puno uspjeha u daljem radu i obavljanju Vaših odgovornih funkcija, a svim građanima Bosne i Hercegovine ravnopravan i zajednički  put ka izgradnji prosperitetne budućnosti u zajednici slobodnih evropskih naroda.   Iskreno se nadam se da će SDA Bosne i Hercegovine, u vremenu koje je pred nama, ostvariti svoju misiju i programska načela i ostati primjer njegovanja pravih demokratskih vrijednosti u širem regionu.       Mahsuz Selam,   Dr Sulejman Ugljanin Predsjednik SDA Sandžaka

Detaljnije
Odnos režima prema Bošnjacima podsjeća na devedesete

Predsjednik SDA Sandžaka i šef poslaničkog kluba 'SDA Sandžaka - PDD' Dr Sulejman Ugljanin je u obraćanju medijima izjavio da odnos režima prema Bošnjacima podsjeća na 1992. godinu, kada je tadašnji režim svu svoju državničku i političku moć stavio u službu partijskih interesa. “Bošnjaci čine sve da se u ovoj zemlji uspostavi pravna sigurnost i jednakost pred zakonom kako bi Srbija bila razvijena članica Evropske unije. Sve ranije Vlade su delile Bošnjake na podobne i nepodobne, a sada oni koji su na listama velikih stranaka  imaju povlašćen položaj i mogu činiti najteža krivična djela i niko od premijera do ministara ne pokazuje ni minimum interesovanja da se zapitaju o čemu se radi”, istakao je Ugljanin i napomenuo da je na sjednici Skupštine Srbije upravo govorio o svim najtežim krivičnim djelima u Sandžaku i da je pokušaj hapšenja Saliha Hota dokaz da se vraćamo u zloćudna vremena vladavine režima Miloševića i Šešelja. Dr Ugljanin je pozvao ovu vladu da stvori ambijent u kome će se Bošnjaci osjećati kao pripadnici države u kojoj žive, da je SDA Sandžaka legitimni predstavnik Bošnjaka i da državni organi moraju to da  poštuju. SDA Sandžaka će iskoristiti sve raspoložive mehanizme da na državnom i međunarodnom planu kod Bošnjaka vrati sigurnost u državne organe.

Detaljnije
Čestitke za Bošnjačko jedinstvo

Predsjednik Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća, gospodin Džudžević je u ime BNV-a čestitao Predsjedniku Ugljaninu pobjedu koju je SDA Sandžaka ostvarila na prethodnim parlamentarnim izborima u Sandžaku, kao i na dosadašnjim rezultatima koje je SDA Sandžaka postigla u svom dvodecenijskom djelovanju. Predsjednik Ugljanin je istakao da su Bošnjaci u Sandžaku prepoznali potrebu za jedinstvom, a da u narednom periodu, svako u svojoj oblasti, treba pružiti svoj maksimum i doprinos u ostvarivanja pravne sigurnosti i evropske budućnosti Bošnjaka, Sandžaka i cijele Srbije. Zajednička je ocjena da su Bošnjaci pokazali političku zrelost za jedinstvom Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, glasajući za SDA Sandžaka.

Detaljnije
Ugljanin: Zadovoljni smo izbornim rezultatom

“Veoma sam zadovoljan izbornim rezultatom koje je SDA Sandžaka ostvarila na vanrednim parlamentarnim izborima, gdje smo izašli samostalno kao jedina bošnjačka lista i narod je to prepoznao i dao nam veliko povjerenje”-istakao je predsjednik Ugljanin. SDA Sandžaka je ostvarila u Sandžaku ubjedljivu pobjedu, na koju smo svi ponosni. Ovaj rezultat je utoliko veći ako se ima u vidu da smo u odnosu na izbore od prije dvije godine ostvarili znatno veći broj glasova. “To je samo potvrda predanog i požrtvovanog rada, koji smo moj tim i ja postigli u prethodnoj Vladi i opravdali povjerenje građana. Sa istim intenzitetom i snagom nameravamo da nastavimo dalje i opravdamo još veće povjerenje koje su nam građani u Sandžaku i drugim mjestima u Srbiji dali na ovim izborima”- rekao je Dr Sulejman Ugljanin. Predsjednik SDA Sandžaka je naglasio da će u Parlamentu Srbije sa svojim poslanicima nastaviti da delotvorno učestvuje u radu, na polju obezbjeđivanja pravne sigurnosti i evropske budućnosti. Ugljanin je dodao da očekuje da će SDA Sandžaka biti deo nove Vlade, jer je Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja ostvarila velike rezultate i da će uspešno nastaviti da radi tamo gde je stao.

Detaljnije
SDA Sandžaka održala skup u Ćukovcu

Potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik Enis Imamović pozvao je građane da izađu na predstojeće parlamentarne izbore jer ih je ocijenio kao vrlo važne za Bošnjake i Sandžak, jer samo ujedinjeni možemo da izvučemo maksimum iz ovog procesa evropske intergracije, jer će Bošnjaci moći da računaju na puno poštovanje ljudskih i manjinskih prava, na pravnu sigurnost, te na sve ono sto imaju civilizovani ljudi, jer to Bošnjacima kao autohtonom narodu i pripada. 

Detaljnije
Malezija želi da ulaže u nerazvijene opštine

Predstavnici Ambasade Malezije su obavestili ministra Ugljanina, da će ovogodišnji dobrotvorni sajam, biti posvećen nedovoljno razvijenim područjima u Srbiji. Cilj ove manifestacije je stvaranje boljih uslova za obrazovanje u nedovoljno razvijenim područjima kao i integracije manjina u etničko mešovitim sredinama. Predstvanici ambasade Malezije su zatražili da im Kancelarija zadužena za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja sa ministrom Ugljaninom na čelu, bude partner u ovom projektu. Tražili su da im se dostavi predlog škola iz najsiromašnijih opština, sa etnički mešovitim stanovništvom. Njihova namera je da celokupnu donaciju, koju bi prikupili tokom sajma, ulože u opremanje neke od školskih ustanova iz nedovoljno razvijenih područja naše zemlje. Ministar dr Sulejman Ugljanin je pozdravio i prihvatio njihovu inicijativu. Na kraju razgovora ministar je zamolio svoje sagovornike da pošalju predlog mera i iskustva kojima su ubrzali razvoj Malezije, a posebno njenih nerazvijenih područja. Izvor: www.kornrp.gov.rs

Detaljnije
Zdrava hrana sa Peštera može u svet

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Srbije zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, dr. Sulejman Ugljanin, prisutvovao je danas u Sjenici obeležavanju završetka građevinskih radova na izgradnji laboratorije za ispitivanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda pri Regionalnom centru za razvoj poljoprivrede i sela. Regionalni centar osnovan je 2011. godine na inicijativu Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno nerazvijenih područja, koju ispred Vlade vodi ministar Ugljanin. U izgradnju laboratorije, kao dela Centra, Kancelarija je do sada uložila dva miliona dinara. Predviđeno je da dodatno opremanje Kancelarija finansira sa još gotovo tri miliona, a upućen je poziv susednim opštinama da se uključe u projekat, kako bi i njihovi prehrambeni proizvodi našli siguran put na tržišta Evrope i sveta. „Na našu inicijativu i u početku sa skromnim sredstvima, započeli smo ovaj projekat. Onda su nam u pomoć pritekli naši prijatelji iz Evrope i lokalne zajednice i omogućili da se dođe do ovoga, što je od velikog značaja za Sandžak i celu Srbiju,” izjavio je predsjednik Ugljanin, govoreći o značaju Regionalnog centra u čijem sastavu će raditi i laboratorija. Ministar poljoprivrede gospodin Dragan Glamočić je poručio poljoprivrednicima ovog kraja da su vrata njegovog ministarstva za njih uvek širom otvorena za svaki vid saranje i pomoći. Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Majkl Devenport poručio je da će Srbija u potpunosti biti spremna da se uključi u evropski program za podsticaj poljoprivrede. „Sjeničko-Pešterska visoravan je daleko poznata po zdravoj hrani,” dodao je Devenport i rekao da ovaj region treba i može da svoje proizvode plasira na evropska tržišta. Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica zahvalio se Vladi Srbije i svima drugima koji su pomogli nastajanje Regionalnog centra. Ovom događaju prisustvovali su i Grem Tindal, program menadzer EU PROGRES-a, koja je u saradnji sa vladama Švajcarske i Češke pomogla projekat, Senad Mahmutovic, drzavni sekretar u ministarstvu poljoprivrede i brojni privrednici i poljoprivrednici iz susednih opština.

Detaljnije
Svečani bajramski prijem kod predsjednika Ugljanina

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi Republike Srbije Dr Sulejman Ugljanin priredio je tradicionalni Bajramski prijem za članove SDA Sandžaka, koji se održao u Centrali Stranke u Novom Pazaru. Prijemu su pored istaknutih članova Stranke prisustvovali gosti iz Republike Turske, Bosne i Hercegovine  i veliki broj istaknutih pojedinaca iz sandžačkog regiona. U svom obraćanju prisutnima predsjednik Dr Sulejman Ugljanin je poželio uspjeh u radu svima koji su izabrani na nedavnoj skupštini u organe stranke. On je naglasio da je SDA Sandžaka jedina i legitimna stranka Bošnjaka, koja se brine o njihovim interesima i predstavlja ih na svim nivoima. „SDA Sandžaka staje u zaštitu svih Bošnjaka,izgrađujući standarde i negujući tekovine Evropske unije, a od članova stranke tražim da aktivno učestvuju na rješavanju problema i time izgrade sretniju sadašnjost i obezbjede sigurnu budućnost“-kazao je u svom obraćanju predsjednik Ugljanin, istakavši da struka i profesionalnost treba da vode važne državne institucije. Tokom svog obraćanja predsjednik Ugljanin je naglasio da SDA Sandžaka ima kadrove koji Sandžak i  Novi Pazar mogu izvesti na put sigurnosti i prosperiteta. Ovaj najveći muslimanski praznik je prilika da se na jednom mestu okupe i jedni drugima čestitaju Bajram članovi Stranke, te će SDA Sandžaka i u budućnosti nastaviti sa tradicijom organizovanja bajramskog prijema.

Detaljnije
Dnevni list "Danas" ("Sandžak Danas") od 11.12.2009. godine "Poziv biračima da se upišu u poseban birački spisak"

  Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao sa predstavnicima nacionalnih manjina AUTOR: S. B. Beograd - - Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je nedavno u Beogradu sa predstavnicima saveta nacionalnih manjina i ocenio da je država posvećena zaštiti prava nacionalnih manjina, o čemu svedoči i donošenje Zakona o savetima n acionalnih manjina. Predsednik Srbije je pozvao pripadnike nacionalnih manjina da se upišu u poseban birački spisak, kako bi se ispunio osnovni preduslov za održavanje izbora nacionalnih saveta. Razgovorima su prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, kao i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća.   - Srbija će za sve nacionalne manjine stvarati najbolje moguće uslove za prosperitet i očuvanje identiteta, obećao je Tadić. U razgovoru sa predsednikom Tadićem predsednici nacionalnih saveta su se složili da su u Srbiji najbolje zaštićena prava nacionalnih manjina i pozdravili donošenje Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, saopštava Kabinet predsednika. Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina Skupština Srbije je usvojila 31. avgusta ove godine i njime se predviđaju dva ...  

Detaljnije
Enis Imamović, potpredsjednik SDA Sandžaka Dnevnom listu

INTERVJU - Enis Imamović, potpredsednik Stranke demokratske akcije SandžakaPribližavamo se jedinstvu Bošnjaka u Sandžaku Novi Pazar - Približavamo se bošnjačkom jedinstvu za koje se u svom radu zalaže Stranka demokratske akcije Sandžaka. Građani Sandžaka su sa olakšanjem prihvatili rukovanje i uspostavljanje saradnje između dve najveće političke opcije u ovom regionu. Međutim, Novi Pazar je i dalje, na žalost, pod negativnim uticajem neprincipijelnog sastava skupštinske većine. Građani i dalje plaćaju visoku cenu....  

Detaljnije
Intervju sa predsjednikom SDA za Novi Pazar - Damirom Đekićem: SDA Sandžaka neminovnost

Utorak 28.10.2008, 03:13 Prvih sto dana nove gradske vlasti ne predstavlja ništa drugo do sto dana kajanja za svakog pojedinca koji je na izborima 11. maja ove godine glasao za tu opciju, ništa drugo do sto dana poniženja građana Novog Pazara i Bošnjaka da na čelu svoga grada imaju radikala i druge kojima je zadovoljan čak i lično Vojislav Šešelj Nikada više nijedan uticaj, ma odakle dolazio i ma koliko bio jak, neće biti dovoljan da Bošnjaci Sandžaka budu razjedinjeni i uzdrmani, ističe mladi predsjednik gradskog odbora SDA Sandžaka za Novi Pazar Damir Đekić. Pristajući da, povodom sto dana gradske vlasti u Novom Pazaru, govori za Sandžačke novine, mladi inženjer elektrotehnike kaže da je započet proces rekonfiguracije gradskog ogranka stranke i uspostavljanja nove...

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP