Učitavanje sajta

Vijesti

Predsjednik Ugljanin najavio izlazak iz Vlade Srbije

Predsjednik Ugljanin najavio izlazak iz Vlade Srbije

Predsjednik Ugljanin najavio izlazak iz Vlade Srbije

Ukoliko se ne popravi položaj Bošnjaka u Sandžaku, izlazim iz Vlade Srbije, kazao za AA ministar u Vladi i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin

Ministar u Vladi Srbije i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da više neće biti član Vlade Srbije ukoliko do 27. januara ne bude potpisan koalicini sporazum o njegovom ulasku u vladu i ne bude popravljen položaj Bošnjaka u Srbiji.

Ugljanin je, u kratkom intervjuu za agenciju Anadolija, rekao da su tekstom sporazuma o njegovom ulasku u Vladu Srbije jasno definisani koraci koje treba da činiti da se popravi položaj Bošnjaka u Srbiji. Međutim, do danas taj sporazum niti je potpisan niti se realizuje bilo šta iz njega.

Ugljanin je u vezi s tim najavio razgovore sa koalicionim partnerima iz srbijanske vlade.

"Naša tema razgovora će biti potpisivanje tog sporazuma. Ako potpišemo taj sporazum i realizujemo ga, problemi Bošnjaka će da nestanu, ako budu izbjegavali da ga potpišu i realizuju, ja završavam svoj boravak u vladi 27. januara", rekao je Ugljanin.

On je naglasio da se s tim datumom ispunjava šest mjeseci što je, kako je rekao, bilo dovoljno vremena i nema više šta da se čeka.

"Nemam motiva da boravim u Vladi Srbije ako se stanje Bošnjaka ne popravi", poručio je Ugljanin.

On je naglasio kako njegove kolege izbjegavaju da razgovaraju o toj temi.

"Istina je imaju mnogo probema oko Kosova, ekonomije, borbe protiv korupcije, ali moj boravak u Vladi je definisan rokom i potpisivanjem sporazuma koji rješava problem Bošnjaka", naglasio je lider SDA Sandžaka.

Kako je rekao, ni ubuduće neće odustati od ukazivanja na probleme i loš položaj Bošnjaka u Sandžaku, ali i cijeloj Srbiji.

"Ima jedna narodna izreka koja kaže da po tuđim leđima i sto batina nije mnogo. Ja ću ukazivati i dalje na problem Bošnjaka, kao što sam ukazivao već 4,5 godine, i tražiću da zajedno to stanje mijenjamo na bolje", naveo je on.

Ugaljanin je na komentare da nije jedini Bošnjak u srbijanskoj vladi, istakao da je "legitimni i jedini bošnjački predstvnik", jer je biran sa bošnjačke liste.

"Imamo još jednog Bošnjaka koji sjedi u Vladi, i u Skupštini Srbije imamo Bošnjake koji su birani na tuđim listama - privatni Bošnjaci, ali imamo samo tri bošnjačka predstavnika koji su birani sa manjinske liste. Jedna je stvar biti Bošnjak u Vladi, a druga bošnjački predstavnik. To je velika razlika", rekao je Ugljanin.

Podsjetimo da je prvi potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić na jučerašnju izjavu ministra Ugljanina o ugruženosti prava Bošnjaka, izjavio je da ne zna u kojem kontekstu je Ugljanin to rekao, ali da je to, ukoliko ima dokaze, ozbiljna stvar, u protivnom ne vidi zašto Ugljanin sjedi u Vladi.

"Voleo bih da vidim ceo kontekst te izjave, po kom osnovu, po kojim kriterijumima je došao do takvog zaključka i tek tada mogu da komentarišem", rekao je Vučić  juče u Novom Sadu u izjavi za agenciju Tanjug.

Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, pak, u današnjem razgovoru za agenciju Anadolija, kazao je da će o navedenoj izjavi razgovarati sa Vučićem, ali da će i dalje insistirati na onome što je juče rekao.

Naime, na konfererenciji o Sandžaku juče u Beogradu u organizaciji Centra za spoljnju politiku, Ugljanin je rekao da nema drugo objašnjenje za položaj Bošnjaka u Srbiji nego da je težak, i da se to prevashodno odnosi na državne institucije.

"Kad to kažem, mislim na odnos državnih organa i insticija prema Bošnjacima, koji ide na njihovu štetu. Mislim prvenstveno na policiju, tužilaštvo, pravodusne i druge organe i institucije sa javnim ovlašćenjima. Dobar početak bi bio adekvatna zastupljenost Bošnjaka u tim institucijama", rekao je Ugljanin i naglasio da su u Sandžaku teškoće tolike da zahtijevaju hitno rješavanje.

On je naveo da ovaj težak problem može da vodi ka kompromisnom i zadovoljavajućem rješenju ako se kod prosječnog građanina Srbije izgradi pozitivan stav prema Bošnjacima, a s druge strane, da se Bošnjacima vrati povjerenje u državu.

"Bošnjaci su lojalni građani Srbije sa svim problemima i kontroverzama koje ih prate. Čini mi se da većinski dio naroda i vlasti to ne prepoznaje ili nisu zadovoljni kvantitetom lojalnosti. Ona postoji ili ne sa svim pratećim pojavama i dobrim i zabrinjavajućim", ocijenio je Ugljanin i podvukao da odnos političkih snaga u Sandžaku zapravo preslikava taj odnos snaga u zemlji.

 

Izvor: AA


28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
sda.sandzaka@gmail.com
Imate sugestiju, pitanje?
TOP