https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Predsjednik Ugljanin najavio izlazak iz Vlade Srbije - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Predsjednik Ugljanin najavio izlazak iz Vlade Srbije

Predsjednik Ugljanin najavio izlazak iz Vlade Srbije

Predsjednik Ugljanin najavio izlazak iz Vlade Srbije

Ukoliko se ne popravi položaj Bošnjaka u Sandžaku, izlazim iz Vlade Srbije, kazao za AA ministar u Vladi i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin

Ministar u Vladi Srbije i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da više neće biti član Vlade Srbije ukoliko do 27. januara ne bude potpisan koalicini sporazum o njegovom ulasku u vladu i ne bude popravljen položaj Bošnjaka u Srbiji.

Ugljanin je, u kratkom intervjuu za agenciju Anadolija, rekao da su tekstom sporazuma o njegovom ulasku u Vladu Srbije jasno definisani koraci koje treba da činiti da se popravi položaj Bošnjaka u Srbiji. Međutim, do danas taj sporazum niti je potpisan niti se realizuje bilo šta iz njega.

Ugljanin je u vezi s tim najavio razgovore sa koalicionim partnerima iz srbijanske vlade.

"Naša tema razgovora će biti potpisivanje tog sporazuma. Ako potpišemo taj sporazum i realizujemo ga, problemi Bošnjaka će da nestanu, ako budu izbjegavali da ga potpišu i realizuju, ja završavam svoj boravak u vladi 27. januara", rekao je Ugljanin.

On je naglasio da se s tim datumom ispunjava šest mjeseci što je, kako je rekao, bilo dovoljno vremena i nema više šta da se čeka.

"Nemam motiva da boravim u Vladi Srbije ako se stanje Bošnjaka ne popravi", poručio je Ugljanin.

On je naglasio kako njegove kolege izbjegavaju da razgovaraju o toj temi.

"Istina je imaju mnogo probema oko Kosova, ekonomije, borbe protiv korupcije, ali moj boravak u Vladi je definisan rokom i potpisivanjem sporazuma koji rješava problem Bošnjaka", naglasio je lider SDA Sandžaka.

Kako je rekao, ni ubuduće neće odustati od ukazivanja na probleme i loš položaj Bošnjaka u Sandžaku, ali i cijeloj Srbiji.

"Ima jedna narodna izreka koja kaže da po tuđim leđima i sto batina nije mnogo. Ja ću ukazivati i dalje na problem Bošnjaka, kao što sam ukazivao već 4,5 godine, i tražiću da zajedno to stanje mijenjamo na bolje", naveo je on.

Ugaljanin je na komentare da nije jedini Bošnjak u srbijanskoj vladi, istakao da je "legitimni i jedini bošnjački predstvnik", jer je biran sa bošnjačke liste.

"Imamo još jednog Bošnjaka koji sjedi u Vladi, i u Skupštini Srbije imamo Bošnjake koji su birani na tuđim listama - privatni Bošnjaci, ali imamo samo tri bošnjačka predstavnika koji su birani sa manjinske liste. Jedna je stvar biti Bošnjak u Vladi, a druga bošnjački predstavnik. To je velika razlika", rekao je Ugljanin.

Podsjetimo da je prvi potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić na jučerašnju izjavu ministra Ugljanina o ugruženosti prava Bošnjaka, izjavio je da ne zna u kojem kontekstu je Ugljanin to rekao, ali da je to, ukoliko ima dokaze, ozbiljna stvar, u protivnom ne vidi zašto Ugljanin sjedi u Vladi.

"Voleo bih da vidim ceo kontekst te izjave, po kom osnovu, po kojim kriterijumima je došao do takvog zaključka i tek tada mogu da komentarišem", rekao je Vučić  juče u Novom Sadu u izjavi za agenciju Tanjug.

Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, pak, u današnjem razgovoru za agenciju Anadolija, kazao je da će o navedenoj izjavi razgovarati sa Vučićem, ali da će i dalje insistirati na onome što je juče rekao.

Naime, na konfererenciji o Sandžaku juče u Beogradu u organizaciji Centra za spoljnju politiku, Ugljanin je rekao da nema drugo objašnjenje za položaj Bošnjaka u Srbiji nego da je težak, i da se to prevashodno odnosi na državne institucije.

"Kad to kažem, mislim na odnos državnih organa i insticija prema Bošnjacima, koji ide na njihovu štetu. Mislim prvenstveno na policiju, tužilaštvo, pravodusne i druge organe i institucije sa javnim ovlašćenjima. Dobar početak bi bio adekvatna zastupljenost Bošnjaka u tim institucijama", rekao je Ugljanin i naglasio da su u Sandžaku teškoće tolike da zahtijevaju hitno rješavanje.

On je naveo da ovaj težak problem može da vodi ka kompromisnom i zadovoljavajućem rješenju ako se kod prosječnog građanina Srbije izgradi pozitivan stav prema Bošnjacima, a s druge strane, da se Bošnjacima vrati povjerenje u državu.

"Bošnjaci su lojalni građani Srbije sa svim problemima i kontroverzama koje ih prate. Čini mi se da većinski dio naroda i vlasti to ne prepoznaje ili nisu zadovoljni kvantitetom lojalnosti. Ona postoji ili ne sa svim pratećim pojavama i dobrim i zabrinjavajućim", ocijenio je Ugljanin i podvukao da odnos političkih snaga u Sandžaku zapravo preslikava taj odnos snaga u zemlji.

 

Izvor: AA


28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP