https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Utakmica u Beogradu najavljuje novi talas nasilja nad Bošnjacima - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Utakmica u Beogradu najavljuje novi talas nasilja nad Bošnjacima

Utakmica u Beogradu najavljuje novi talas nasilja nad Bošnjacima

Asocijacija mladih SDA Sandžaka najoštrije osuđuje šovinističke istupe, pozivanje na rat i ubijanje Bošnjaka,paljenje bošnjačke i albanske zastave, veličanje lika i djela Ratka Mladića, te zloslutne izlive mržnje koje su demonstrirane na fudbalskoj utakmici u Beogradu između Rada - Novog Pazara prošlog vikenda.

Upravo su Bošnjačko nacionalno vijeće i druge legalne i legitimne institucije i predstavnici Bošnjaka, na čelu sa Dr. Sulejmanom Ugljaninom, organizovali protestni skup u Novom Pazaru, zbog diskriminacije Bošnjaka gdje su ukazali na neriješene zločine nad Bošnjacima od 90-ih godina do danas.

Ovaj divljački i dobro osmišljeni scenario predstavlja samo još jedan talas organizovanog nasilja, zastrašivanja i širenja panike prema pripadnicima bošnjačke i albanske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Ukoliko se krivci i nalagodavci ovih poziva na rat i ubijanje Bošnjaka i Albanaca ne kazne i njihova imena ne obelodane javnosti, biće očigledno da ovakvi događaji imaju podršku državnih organa i službi bezbjednosti. 

Ovakvi incidenti imaju za cilj nastavak terora iz 90-ih godina, a sportski tereni su postali idealno mjesto za slanje direktnih prijetećih poruka Bošnjacima. 

Danas kada se na svim poljima šalju prijeteće poruke Bošnjacima, uključujući i sportske terene, pitamo se ima li tome kraja i kako sve to može da se dešava u zemlji koja želi postati članica Evropske Unije? 

Pitamo se da li će i nakon ovog divljačkog čina u Beogradu državni funkcioneri i mediji reagovati ili će se praviti kao da se ništa nije desilo? Dokle će država preko svojih privatnih Bošnjaka negirati svaki oblik nasilja i zločina počinjenih nad Bošnjacima, a ćutanjem odobravati ovakve i slične izlive šovinizma?

Zahtjevamo hitnu reakciju nadležnih i najstrožije sankcionisanje odgovornih za ovakve ratnohuškačke događaje, a od državnog vrha da ozbiljno shvati težak i loš položaj Bošnjaka u Republici Srbiji i počne sa rješavanjem nagomilanih problema Bošnjaka, paljevina, otmica, ubistava i pokušaja ubistva predsjednika SDA Sandžaka i bošnjačkog ministra u Vladi Republike Srbije dr. Sulejmana Ugljanina 16. i 17. januara 2009. godine. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP