Učitavanje sajta

Vijesti

Autonomija Sandžaka glavni politički cilj SDA Sandžaka

Autonomija Sandžaka glavni politički cilj SDA Sandžaka

Tekst intervjua Enisa Imamovića, predsjednika Izvršnog odbora SDA Sandžaka i narodnog poslanika u Skupštini Srbije, objavljenog u dnevnim novinama „Danas“, 17.02.2016. godine koji prenosimo u cjelosti:

Autonomija Sandžaka glavni politički cilj SDA Sandžaka

Bošnjačko nacionalno veće, na čijem čelu je dr. Sulejman Ugljanin, objavilo je Proglas kojim je pozvalo Bošnjake, njihove političke stranke i organizacije da za predstojeće izbore formiraju jedinstven bošnjački blok. Pozitivan odgovor za sada je stigao samo od SDA Sandžaka, ali Enis Imamović, poslanik u Skupštini Srbije i predsednik Izvršnog odbora ove stranke, nada se da će jedinstven bošnjački blok biti formiran.

"Mi smo prihvatili Proglas i predložene ciljeve, među kojima su evropske i evroatlantske integracije Srbije, autonomija Sandžaka, usvajanje manjinskog akcionog plana za poglavlje 23 koje je predložilo BNV, usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici... Zajednički nastup svih bošnjačkih stranaka je platforma za koju se SDA Sandžaka zalagala i u prethodnim izbornim ciklusima. Nažalost, do toga nije došlo zato što su neke bošnjačke stranke radije birale da budu na listama većinskih stranaka. Nadam se da će ovog puta politička zrelost i interes bošnjačkog naroda i Sandžaka imati prednost nad ličnim interesima", poručuje Imamović.

*Koliko bi poslaničkih mesta osvojila bošnjačka lista ako bi bila formirana?

-Vjerujem da bi takva lista bila apsolutno dominantna što se tiče Sandžaka, sa potencijalom da osvoji veliki broj poslaničkih mandata. S obzirom na to da izbori još nisu ni zakazani, ne bih licitirao o broju mandata i procentima glasova jer je to neozbiljno.

*SDP i njima bliske stranke odbacili su ovaj Ugljaninov poziv. Osnivač SDP Rasim Ljajić je samouveren i izjavljuje da izbore u Sandžaku "očekuje s velikim olakšanjem". Da li ih vi očekujete sa strahom?

- Poziv je upućen svim Bošnjacima i ozbiljnim bošnjačkim strankama, nije se odnosio na fantomske organizacije koje jedno ime koriste do Raške, a drugo u Sandžaku. Olakšanje Rasimu LJajiću predstavlja činjenica da neće morati samostalno na izbore i činjenica da je opet na listi vladajuće stranke. Ako mislite na strah za izborni rezultat, ne plašimo se ni najmanje, jer će on biti ocjena našeg dosadašnjeg rada i podrška građana za ciljeve za koje se kao stranka zalažemo već 26 godina. S druge strane, strah koji stranke vladajućeg režima pokušavaju da usade građanima Sandžaka preko policije, sudstva, tužilaštva, raznih inspekcija, zajedno sa ucjenama i reketiranjima, nas zabrinjava. S obzirom na to da je na izborima 2006. ubijen naš odbornički kandidat Ruždija Durević, da smo imali slučajeve bacanja bombi na kuće naših aktivista, paljenje i pucanje u automobile, oružani upad u naše prostorije i pokušaj ubistva predsjednika SDA, ostaje da se dobro zamislimo na šta su sve spremni naši politički protivnici sada kada se približio kraj njihove vladavine.

*Da li je moguća koalicija SDA i BDZS, bliske muftiji Zukorliću, s obzirom na vaše dosadašnje nesuglasice?

-Proglas BNV-a i njegove tačke su osnov za razgovore i program za rješavanje važnih pitanja, ostaje da vidimo postoji li političke zrelosti da se oko njih okupe svi Bošnjaci i bošnjačke stranke, uključujući BDZS.

*Prisustvovali ste sastanku opozicionih stranaka. Bilo je spekulacija o koaliciji SDA i DS?

-Demokratska stranka je strateški partner SDA Sandžaka, sa Bojanom Pajtićem razgovaramo godinama, a sada smo se najviše fokusirali na prvi zadatak, a to je obezbjeđivanje korektnih i demokratskih izbora i nastavak naših evropskih integracija.

*Priča o autonomiji Sandžaka ponovo je pokrenuta i pred ove izbore. Zalažete se za primenu modela Južnoj Tirola. Šta on znači?

-Priča o autonomiji Sandžaka je nesporna historijska činjenica koja je obnovljena osnivanjem SDA Sandžaka prije 26 godina, potvrđena na referendumu 1991. na kome se 98,9 odsto onih koji su glasali, na civilizovan i demokratski način, izjasnilo za političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka. Autonomija je jedan od glavnih političkih ciljeva SDA Sandžaka. Danas je Sandžak školski primjer evropske prekogranične regije. Po definiciji, evropska prekogranična regija je teritorijalna jedinica koju čine više regionalnih ili lokalnih vlasti međusobno povezanih, koje su dio dvije ili više različitih suvjerenih država. Sandžak je upravo to. Južni Tirol i još neki slični modeli su najbolji primjer koliko takvo uređenje može doprinijeti ekonomskom i infrastrukturnom, ali i razvoju na polju zdravstva, školstva, kulture itd. Pozitivan primjer imamo i u našoj zemlji, a to je AP Vojvodina, gdje je ostvarenost ljudskih, ali i manjinskih prava na daleko većem nivou nego u ostatku zemlje. Preko uvođenja tog srednjeg nivoa vlasti smanjuje se distanca između građana i centralnih vlasti, koja je u slučaju Sandžaka ogromna.

*Tražite da žrtve otmica u Sjeverinu i Štrpcima dobiju status civilnih žrtava rata. To po Nacrtu zakona neće biti moguće?

- U prvom redu je neophodno da se potpuno rasvijetle ovi ali i svi drugi slučajevi organizovanog državnog terora nad Bošnjacima Sandžaka devedesetih godina. LJudi koji su učestvovali u ovim zločinima slobodno se šetaju, a ima i onih koji još uvijek rade u policiji, vojsci i drugim državnim organima, što pojačava osjećaj nesigurnosti i nepravde. Ukoliko uzmemo u obzir način na koji su ovi zločini organizovani i sprovedeni, nesumnjivo je da su državni organi Srbije umiješani. Bošnjaci Sandžaka, stradali u otmicama u Sjeverinu i Štrpcima su civilne žrtve rata i neophodno je da država Srbija prizna taj status njima i njihovim porodicama. Borićemo se protiv usvajanja svakog zakona koji osporava to pravo.

Ne odustajemo od Rezolucije o Srebrenici

*Međunarodna zajednica hvali regionalnu politiku premijera Vučića, pogotovo posete BiH i "ruku pomirenja" Bošnjacima. Da li tu imate neke zamerke? Ne odustajete od Rezolucije o genocidu u Srebrenici?

- U prvom redu najoštrije kritikujemo uvredljivo negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici premijera Vučića i članova vlade. Štaviše, vlada u svoja najveća dostignuća na međunarodnom planu ubraja ruski veto na prijedlog Rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN-a. S druge strane, Srbija je 2007. postala prva i jedina zemlja na svijetu koja je pred Međunarodnim sudom pravde proglašena krivom jer nije učinila sve da spriječi genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i što nije uhapsila i kaznila počinioce.

SDA Sandžaka je pozdravila pozitivne korake vlade u pravcu uspostavljanja regionalne saradnje i stabilnosti, međutim da bi se dokazala iskrenost u tim namjerama, potrebno je manje marketinških, a više konkretnih poteza. Jedan od najvažnijih konkretnih koraka bilo bi usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije koju su 2. jula 2015. predložili poslanici SDA Sandžaka uz podršku kolega iz LSV i narodne poslanice DS Aide Ćorović. Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije skinuo bi se teret sa države

Srbije, srpskog naroda i budućih generacija zbog genocida koji je neko počinio u njihovo ime.

Ponosni na saradnju sa AKP

*SDA ima bliske, bratske odnose sa AK, partijom turskog predsednika Erdogana. Mnogi u Srbiji nemaju poverenja prema Turskoj, neki u Sandžaku su, pak, očekivali veću pomoć i turske investicije. Šta mislite o turskoj politici prema Srbiji i Sandžaku?

-Rješavanje problema nerazvijenosti i nezaposlenosti u Sandžaku je obaveza Vlade Srbije koja decenijama nije ulagala u razvoj Sandžaka. Svakako da očekujemo i strane investicije među kojima i one iz Turske, ali i drugih zemalja. Bošnjaci Sandžaka imaju veoma bliske veze sa Turskom u kojoj živi veliki broj njihovih rođaka, od kojih su neki uspješni privrednici. Turska je razvijena zemlja sa kojom imamo sporazum o slobodnoj trgovini koji može biti šansa za razvoj naše privrede. Na tim osnovama možemo još više unapređivati dobre odnose između naših zemalja. Predrasude su samo bespotrebna prepreka tom razvoju. SDA Sandžaka sa AK partijom dijeli zajedničke vrijednosti i stavove o brojnim pitanjima, u prvom redu zajedničke demokratske i evropske vrijednosti. Naša saradnja je prirodna i pragmatična i veoma smo ponosni na nju.

Izvod: Intervju za dnevni list “DANAS” od 17.02.2016. godine 
Enis Imamović: DS je naš strateški partner

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP