https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Imamović: Zašto državni vrh upućuje prijetnje Bošnjacima? - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Imamović: Zašto državni vrh upućuje prijetnje Bošnjacima?

Imamović: Zašto državni vrh upućuje prijetnje Bošnjacima?

Na današnjoj sjednici Skupštine Srbije, poslanik SDA Sandžaka i potpredsjednik Stranke Enis Imamović postavio je pitanja Vladi Srbije u vezi upućenih prijetnji Bošnjacima Sandžaka od strane državnog vrha. 

Imamović je rekao da je 24. Septembra, prvi potpredsjednik Vlade Ivica Dačić, ničim izazvan, putem medija uputio prijeteću poruku Bošnjacima Sandžaka, a da je tu istu prijetnju u znatno oštrijem tonu 25.septembra uputio i Predsjednik Vlade Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare u zgradi Vlade Republike Srbije. 

Takve prijetnje je narednog dana, 26. septembra, potvrdio i ministar policije Nebojša Stefanović, koji je i zvanično obavijestio javnost o slanju službi bezbjednosti u sve gradove i opštine u Sandžaku. 

“Zabrinjava to što je Premijer Vučić, posebno naglasio asocijaciju na Republiku Srpsku, tj. na 61 opštinu i dva grada u Republici Srpskoj u kojima je počinjen genocid i etničko čisćenje nad Bošnjacima. Premijer se tada osvrnuo i na tri opštine u Sandžaku, gdje je represivnim mjerama režima promijenjen nacionalni sastav stanovništva na štetu Bošnjaka”, podsjetio je Imamović. 

Imamović je sve kvalifikacije i optužbe na račun Bošnjaka Sandžaka jasno i nedvosmisleno odbacio kao neosnovane. On je ocijenio da ovakve prijetnje daju lošu poruku svim građanima i mogu se tumačiti kao govor mržnje usmjeren protiv Bošnjaka i sredstvo za širenje straha u vrijeme izborne kampanje za izbor Bošnjackog nacionalnog Vijeca. 

“Rezultat toga jesu prijetnje koje ovih dana iz drugih dijelova Srbije i sa ukrajinskih ratišta Bošnjacima Sandžaka stižu od strane militantnih grupa srpskih četnika, koji najavljuju svoj dolazak i marširanje Novim Pazarom 23. oktobra, samo tri dana pred izbore za nacionalne savjete”, istakao je Imamović. 

Imamović je upitao sa kojim ciljem i na osnovu čega su Premijer Vučić, potpredsjednik Dačić i ministar policije Stefanović, lično uputili prijetnje Bošnjacima? Sa kojim ciljem su upućene službe bezbjednosti u gradove i opštine u Sandžaku, sve u vrijeme izborne kampanje za izbor Bošnjackog nacionalnog Vijeća? 

Poslanik Imamović je takođe upitao državni vrh i njene funkcionere zašto nisu pozvali legitimno izabrane predstavnike Bošnjaka da zajedno prouče razloge i posljedice takvih postupaka i ponašanja.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP