https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Održan Prvi kongres SDA Sandžaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Održan Prvi kongres SDA Sandžaka

Održan Prvi kongres SDA Sandžaka

Održan Prvi kongres SDA Sandžaka

Stranka demokratske akcije Sandžaka u subotu, 7. aprila 2012. godine održala je svoj Prvi kongres. Pred oko više od 2500 delegata i gostiju SDA Sandžaka je predstavila i delegati jednoglasno usvojili političku platformu Stranke i platformu ekonomskog razvoja Sandžaka.

Predivnu, svečanu, atmosferu Prvog kongresa svojim prisustvom su uvažili i potpredsjednik AK partije i izaslanik premijera Redžepa Tajiba Erdoana Salih Kapusuz, koopredsjednik međudržavne Komisije Turske i Srbije i narodni poslanik iz Ankare Seyit Čeliker, narodni poslanik vladajuće AK partije iz Isparte Redžep Ozen, te potpredsjednik Demokratske stranke i ministar u Vladi Srbije Dušan Petrović, predsjednik Bosnjacke stranke i ministar u Vladi Crne Gore Rafet Husović, narodni poslanici iz Crne Gore i Makedonije, te predsjednik SDA Makedonije Avdija Pepić. Posebnu čast svojim prisustvom na Kongresu dali su ambasadori Turske, Maroka, Belorusije, Indonezije, Egipta i Angole, te Rejsul ulema Adem efendija Zilkić sa svojim saradnicima.

“Stranka Demokratske Akcije Sandžaka je autentičan predstavnik Bošnjaka u Republici Srbiji. Od svog osnivanja 1990. godine Stranka Demokratske Akcije Sandžaka je parlamentarna stranka u kontinuitetu, na lokalnom i republičkom nivou u Srbiji, a u dva mandata i na saveznom nivou SRJ i SCG. Prvi Kongres Stranke Demokratske Akcije Sandžaka, koji održavamo danas, predstavlja i kraj jednog teškog i neizvjesnog perioda u parlamentarnom životu Srbije, a ujedno predstavlja i početak jedne nove epohe u našem životu, dobijanjem statusa kandidata Srbije za članstvo u EU.” – rekao je obrazlažući političku platformu Stranke njen predsjednik dr. Sulejman Ugljanin, koji je ujedno i nosilac svih izbornih lista Stranke demokratske akcije Sandžaka na predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima.

Delegati Kongresa su jednoglasno usvojili zaključke kojima su podržali odluku GO Stranke o pokretanju procedure za članstvo SDA Sandžaka u Zajednicu evropskih narodnih partija – EPP te usvojili ekonomsku i političku platformu i smjernice programske strategije Stranke demokratske akcije Sandžaka. Kongres ocjenjuje da je položaj Bošnjaka u Republici Srbiji neodrživ i odnos državnih organa, policije, sudstva i tužilaštva, prema Bošnjacima neprihvatljiv.       Kongres poziva najviše državne organe Srbije i predstavnike EU da hitno započnu dijalog sa prestavnicima BNV i drugim legitimno izabranim predstavnicima Bošnjaka u Srbiji kako bi se otklonile posledice dugogodišnjeg djelovanja Miloševićevog režima i njegovih ostataka u državnim organima i omogućilo Bošnjacima ostvarivanje osnovnih građanskih ljudskih i nacionalnih prava.       Kongres je pozvao državne organe da omoguće Bošnjacima Sandžaka djelotvorno učešće u javnom životu, prvenstveno usaglašavanjem nacionalne strukture zapošljenih u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim državnim organima sa javnim ovlašćenjima. Kongres poziva državne organe Republike Srbije da usmjere invetsicije u Sandžak kako bi se smanjila nezaposlenost i omogućio održivi razvoj Sandžaka kao najnerazvijenije regije u Srbiji.  

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP