Učitavanje sajta

Vijesti

Mladi SDA Sandžaka čestitali Dan Sandžaka

Mladi SDA Sandžaka čestitali Dan Sandžaka

Mladi SDA Sandžaka čestitali Dan Sandžaka

 

“Ovo još jednom potvrđuje jako antifašističko opredeljenje Bošnjaka koje danas ima još veću vrijednost jer predstavlja zajedničku tekovinu Bošnjaka, Srba i Crnogoraca koji žive na ovim prostorima.”

Asocijacije mladih SDA Sandžaka je na današnjoj press konferenciji svim Bošnjacima čestitala nacionalni blagdan, 20. novembar, Dan Sandžaka.

Obraćajući se medijima Saima Ugljanin, Zamjenik predsjenika AM SDA Sandžaka je istakla da su 20-og novembra 1943.godine u Pljevljima, Bošnjaci, Srbi i Crnogorci se ujedinili u borbi protiv fašizma i osnovali Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka, kao jedini i najviši organ vlasti u Sandžaku.

“Asocijacija mladih SDA Sandžaka izražava svoj ponos i zadovoljstvo da je Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka odredilo ovaj datum za nacionalni praznik Bošnjaka Sandžaka.

Ovo još jednom potvrđuje jako antifašističko opredeljenje Bošnjaka koje danas ima još veću vrijednost jer predstavlja zajedničku tekovinu Bošnjaka, Srba i Crnogoraca koji žive na ovim prostorima.” – istakla je Ugljanin.

Ove činjenice dokazuju da je Sandžak jedina, izrazito multinacionalna sredina na prostorima bivše Jugoslavije koja nema ratne sukobe, mržnju, žrtve i invalide tokom raspada SFRJ od 1990 do 2000.godine.

“Još jednom čestitam Dan Sandžaka svim Bošnjacima, društvenim, političkim i kulturnim organizacijama koje okupljaju Bošnjake i učestvuju u organizaciji proslave ovog blagdana.”  - zaključili su Mladi SDA Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno Vijeće 20. novembra obilježava kao Dan Sandžaka, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.




 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP