https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Internacionalizovati pitanje prijetnji Bošnjacima - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Internacionalizovati pitanje prijetnji Bošnjacima

Internacionalizovati pitanje prijetnji Bošnjacima

Povodom poslednjih otvorenih prijetnji Bošnjacima Sandžaka upućene ovih dana, narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović govorio je danas o tome na sjednici Narodne skupštine Republike Srbije.

Obraćanje narodnog poslanika SDA Sandžaka Enisa Imamovića prenosimo u cjelosti:

„Današnje pitanje upućujem Republičkom javnom Tužilaštvu povodom sve glasnijih i učestalijih prijetnji upućenih Bošnjacima.

I ovo pitanje postavljam ne zato što imamo povjerenje u tužilaštvo, nego da skrenem pažnju kako toj instituciji, tako i građanima i međunarodnoj javnosti:

- kako i koliko institucije ohrabruju zastrašivanje i širenje nacionalne mržnje u javnom prostoru.

Nakon teških zločina koje su vojska i policija činili nad Bošnjacima Sandžaka, uključujući otmice, ubistva, policijske torture, među kojima su i zločini počinjeni upravo u Priboju mi svjedočimo ponovnim stvaranjem te bolesne svijesti da je zločin opravdano sredstvo za ostvarivanje nacionalnih i državnih interesa.

Svi ste vidjeli snimak policajaca u Priboju kako pjevaju pesme kojima se prijeti novim genocidom, novim ratnim zločinima nad Bošnjacima. Nadam se da je i Tužilaštvo pogledalo snimak.

Godinama unazad ovdje upozoravamo na takve pojave, bez ikakve reakcije.

Jedina razlika sada jeste što su policajci to sami snimili i objavili.

Ranije su policajci štitili huligane dok su prijetili na stadionima, sad su i policajci uzeli prijetnje u svoje ruke.

I tek nakon pritiska javnosti, protiv ovih policajaca sa snimka pokrenut je nekakav “disciplinski postupak”.

Nas taj “disciplinski postupak” ne zanima, nas zanima krivična odgovornost.

Disciplinski postupak neka vodi ovaj ministar koji ostavlja cvijeće ispod murala Ratku Mladiću.

Protiv svih policajaca iz Priboja koji se pojavljuju na snimku mora biti pokrenut sudski postupak za više KRIVIČNIH djela i to;

 - odredbe 317., 375., 387. Krivičnog zakonika Republike Srbije zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti organizovanje i podsticanje na izvršenje, te javno odobravanje genocida i drugih ratnih zločina.

Propisane kazne se kreću od tri mjeseca, preko jedne, tri, četiri, osam pa i do deset godina zatvora.

Bezimene i blage “disciplinske mjere” koje su najavljene protiv policajaca su zapravo ohrabrile nove prijetnje. Tim disciplinskim postupcima, formiranjem nekakvih  komisija i td. Negira se I umanjuje ozbiljnost ovog krivičnog djela.

Kažu formirana komisija. Kakva crna komisija za krivično djelo, za to je tužilaštvo, sud i zatvor?

Zbog takve mlake reakcije, nakon samo nekoliko dana, na Badnje veče, na ulicama Priboja grupa ljudi je sa bakljama pjevala „Božić je, Božić je, pucaj u džamije“.

Iako se pokušava tako predstaviti, ovo nije djelo pojedinca.

U Novom Pazaru po prvi put Božić je „proslavljen“ uz baklje, blokadom puta, nacionalističke performanse.

Navijači i baklje su glavna uloga u svemu.

Sva dešavanja i prijetnje uperene protiv Bošnjaka Sandžaka, prvenstveno Priboja, ali i Podrinja u Bosni i Hercegovini su posljedica izostanka odlučne međunarodne reakcije na genocidnu politiku koja ni nakon Srebrenice nije adekvatno kažnjena.

Ukoliko tužilaštvo Srbije ne reaguje u najhitnijem roku, Bošnjaci će internacionalizacijom ovog pitanja stvoriti mehanizme zaštite za svoj biološki opstanak u Sandžaku.

I ranije smo zatražili hitnu reakciju Republickog javnog Tužilaštva kada su se na drugim veseljima i sportskim manifestacijama pjevale iste ove pjesme.

Godinama upozoravamo da genocidna politika usmjerena protiv Bošnjaka mora biti adekvatno osuđena zato smo ovoj Skupštini u više navrata predali Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Nedostatak adekvatne reakcije tužilaštva ohrabrio je i grafite i murale, nove prijetnje, bakljade huligana i nacionalističkih pjesama u Priboju, Novom Pazaru.

Ovih dana čujemo kako Predsjednik najavljuje posjetu Priboju, gdje kaže da ide citiram “da zaustavi narasle međunacionalne tenzije” u Priboju.

Nazovimo to pravim imenom, nisu narasle nikakve međunacionalne tenzije već narasle su prijetnje bošnjačkom narodu.

Narasle su četnicka orgijanja i najave novih genocida.

Kakve su to međunacionalne tenzije?

Kome su to Bosnjaci prijetili?

E onda izmislite kako se u ćevabdžinicama i buregdžinicama se pjeva Naseru Oriću.

Pa smiju vam se i Srbi i Bošnjaci.

Milioni dobrodošlih Srba vijekovima dolaze i prolaze kroz Novi Pazar. Studiraju na našim univerzitetima, turistički obilaze nase kulturno-historijske spomenike kako bošnjačke, tako i srpske kulture, poslovno - trguju sa našim privrednicima, a rado obilaze i ćevabdžinice i buregdžinice.

Oni vam se smiju“.

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP