https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Održana prva konferencija o ženama u agrobiznisu - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Održana prva konferencija o ženama u agrobiznisu

Održana prva konferencija o ženama u agrobiznisu

Održana prva konferencija o ženama u agrobiznisu

BEOGRAD - Danas je u Beogradu održana nacionalna konferencija o ženama u agrobiznisu koja je okupila žene preduzetnice iz cijele Srbije kao i predstavnike Vlade Srbije, finansijskih institucija, razvojnih agencija, udruženja žena i privrede.

Konferenciju su organizovali Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i USAID Agrobiznis projekat sa ciljem podsticanja svih državnih i finansijskih institucija u Srbiji da podrže preduzetništvo i pokrenu preduzimanje konkretnih mjera, od strane relevantnih institucija i agencija, kako bi se omogućilo veće učešće žena u agrobiznisu.

Skup su otvorile Susan Fritz, direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID); Dana Popović, profesorka ekonomskog fakulteta u Beogradu i Mirjana Karanović, glumica i profesorka glume na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Otvarajući konferenciju, Susan Fritz je naglasila da su žene oslonac stanovništva u ruralnim krajevima Srbije. Njihova uloga u razvoju ne smije biti zanemarena. "Zajednice koje obezbjede mogućnost da žene imaju vlasništvo nad biznisom kao i da rukovode njime se razvijaju mnogo brže i održivije od drugih ". zaključila je Fritz.

U toku konferencije, ženama su se obratile uspješne preduzetnice, vlasnice agrobiznisa u Srbiji kako bi kroz svoje lične primjere pružile savjete i ohrabrile i druge dame da se angažuju i pokrenu sopstvene poslove.

Prisutnima su se takođe obratili dr. Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije; Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Dragijana Radonjić Petrović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Dejan Jovanović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Miroslav Vasin, sekretar za rad, zapošljavanje i rodnu ravnopravnost u Vladi AP Vojvodine, Svetlana Tolmačeva, predsednica UO Procredit banke, Vladimir Vukotić, Predsednik UO Opportunity banke, kao i Louis Faoro direktor USAID Agrobiznis prjekta.

"Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja danas će izdvojiti tri miliona dinara za podršku biznis planova preduzetnica iz opština u resoru Kancelarije, koje su već prošle kroz prvi krug obuke koji je USAID Agrobiznis Projekat sprovela", rekao je ministar u Vladi Republike Srbije, dr. Sulejman Ugljanin, tokom ovog skupa. Ugljanin je naglasio da će Kancelarija zajedno sa USAID-om u narednom periodu organizovati seriju obuka za potencijalne preduzetnice u opštinama jugozapadne, a kasnije i istočne Srbije i kroz koji bi trebalo da prodje oko 100 preduzetnica.

Takođe, ministar je podsjetio na skoro završen javni konkurs za dodjelu sredstava za razvoj poljoprivrede u 6 nedovoljno razvijenih opština jugozapadne Srbije po osnovu kojeg će Kancelarija dodijeliti 78 miliona dinara.

Na kraju konferencije zaključeno je da je partnerstvo između institucija, kao i partnerstvo izmedju institucija i banaka i samih biznisa ključno u unapređenju preduzetništva. Takodje je dogovoreno da su bolja informisanost o mugućnostima koje pružaju institucije kao i kontinuirana edukacija o preduzetništvu takodje ključni aspekti na kojima će relevantne institucije saradjivati u budućem zajedničkom radu.

 

www.kornrp.gov.rs

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP