https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 LOKALNA SDP VLAST GUŠI INVESTITORE I PODSTIČE DIVLJU GRADNJU - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

LOKALNA SDP VLAST GUŠI INVESTITORE I PODSTIČE DIVLJU GRADNJU

LOKALNA SDP VLAST GUŠI INVESTITORE I PODSTIČE DIVLJU GRADNJU

Predsjednik ogranka SDA Sandžaka za Novi Pazar Ahmedin Škrijelj održao je danas redovnu Press konferenciju na kojoj je govorio o obavezama smanjenja taksi i naknada za komunalije u gradu Novom Pazaru.

Press konferenciju predsjednika ogranka Stranke Ahmedina Škrijelja prenosimo u cjelosti:

Na današnjoj konferenciji upoznaćemo javnost sa našim planom da značajno umanjimo  iznose naknade i lokalnih taksi za uređenje građevinskog zemljišta odnosno da umanjimo iznose tzv. „komunalija“ koje investitori i  građani plaćaju prilikom izgradnje stambenih zgrada i porodičnih kuća.

Analizom postojećeg stanja u ovoj oblasti za period od 2017. godine utvrdili smo da grad Novi Pazar, posle Beograda, ima najskuplje takse i naknade koje se plaćaju za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju stambenih zgrada i porodičnih kuća za šta direktnu odgovornost snosi aktuelna vlast u Novom Pazaru.

Takva politika vladajuće koalicije dovela je do enormno visoke cijene kvadrata stambenog i poslovnog prostora u Novom Pazaru. Lokalna vlast takvim pristupom snosi odgovornost za podsticanje nelegalne radnje jer visokim iznosima taksi i naknada vlast faktički primorava građane da zidaju bez dozvola jer realno nisu u mogućnosti da plate enormno visoke iznose komunalija. Takvo stanje stvari može da dovede do rasprostranjenosti korupcije jer se kasnije građani mogu ucjenjivati kako im se ne bi rušili bespravno izgrađeni objekti (koje su primorani da grade na taj način jer ne mogu da plate visoke iznose komunalija) ili se mogu pojaviti firme u vlasništvu pojedinaca, bliskih vladajućim strukturama, koje mogu graditi objekte i bez potrebnih dozvola a da nadležne gradske službe to tolerišu.

To što mi imamo danas u Novom Pazaru to je školski primjer sistemske korupcije. Mi smo apsolutno za iskorenjivanje divlje gradnje ali isto tako smo i za otklanjenje svih uzroka koji pospešuju divlju gradnju i predstavljaju osnov za bilo koji vid korupcije ili zloupotrebe vlasti. Naš je interes da uspostavimo zakoniti red naročito u oblasti planiranja i izgranje te da omogućimo maksimalno povoljne uslove i motivišemo investitore da grade u Novom Pazaru ali i građane da u zakonitoj proceduri grade svoje stambene i poslovne objekte.

Ova definitivno loša politka instalirana od ove vlasti u ostavci posebno je izražena kada je u pitanju izgradnja stambenih zgrada.

Ako uporedimo lokalne propise i naknade iz ove oblasti koje primjenjuju i naplaćuju lokalne samouprave u Novom Pazaru i Novom Sadu možemo vidjeti da investitori u Novom Sadu  plaćanjem naknade za dobijanje građevinske dozvole dobijaju i priključak na struju, vodu, kanalizaciju, itd.  Sve to isto se u Novom Pazaru mora dodatno platiti i to priključak na struju u prosjeku više od 100.000 eura, zatim za priključak na vodu i kanalizaciju oko 25.000 eur i taksu za priključak na put u iznosu od 5.000 eur.

Kada je u pitanju izgradnja benzinskih pumpi kada se obračunavaju komunalije kao površina objekta za obračun komunalija uzima se cijela površina parcele što je u potpunosti suprotno Zakonu o planiranju i izgradnj i prema našim informacijama jedino se taj princip primjenjuje u Novom Pazaru.

Pored navedenog takođe naglašavamo da je krajnje nedopustivo da gradska vlast investitorima koji izgrađuju stambene zgrade naplaćuje po 1.500.000 dinara za svako nedostajuće parking mjesto dok se u Novom Sad svako nedostajuće parking mjesto investitorima naplaćuje po 200.000 dinara. Grad Novi Sad uveo je pravilo da građani koji grade porodične kuće nisu u obavezi da plaćaju bilo kakvu naknadu za nedostajuća parking mjesta dok je u Novom Pazaru iznos ove naknade za porodične kuće 200.000 dinara po nedostajućem parking mjestu.

Do danas niko od predstavnika gradskih vlasti nije podnio izvještaj o iznosu sredstava koji je prihodovan po ovom osnovu niti smo vidjeli da vlasti u Novom Pazaru namjenski troše sredstva naplaćena za nedostajuća parking mjesta.

Ako sagledamo realno stanje po ovom pitanju neophodne su značaje promjene. Ono što mi vidimo kao prioritet kojem ćemo se posvetiti nakon što preuzmemo odgovornost za upravljanje gradom Novim Pazarom i budemo vlast u Novom Pazaru građani treba da znaju da ćemo:

  1. Smanjiti koeficijente za stambenu namjenu u svim zonama odnosno smanjićemo iznos komunalija za oko 30%;
  2. Ukinućemo obračunavanje koeficijenta za stambenu namjenu na hodnike i terase;
  3. Otvorićemo poseban namjenski račun za uplatu sredstava za nedostajuća parking mjesta koja će se isključivo koristiti za obezbjeđivanje parking mjesta a naknade za nedostajuća parking mjesta usaglasićemo sa iznosima taksi i naknada u drugim gradovima u Srbiji koji su po svojoj veličini i broju stanovnika i stepenu razvoja ekvivalentni Novom Pazaru.

Analiza taksi za za dobijanje građevinskih dozvola u Novom Pazaru

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP