Učitavanje sajta

Vijesti

Čestitka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića

Čestitka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića

Povodom 32. godišnjice osnivanja Stranke demokratske akcije Sandžaka, predsjednik SDA BiH gospodin Bakir Izetbegović, uputio je čestitku predsjedniku SDA Sandžaka, dr. Sulejmanu Ugljaninu.

Čestitku prenosimo u cjelosti:

"Poštovani gospodine Ugljanin,

Trideset i dvije godine djelovanja bilo koje političke stranke u svijetu veliko je dostignuće. Na Balkanu, u historijiskim okolnostima koje je obilježilo rušenje jednopartijskog sistema, raspad bivše države i krvavi ratovi - značaj takvog dostignuća je višestruko veći.

Iako su nas te historijske okolnosti razdvojile u dvije države, SDA Bosne i Hercegovine i SDA Sandžaka osnovane su sa istim ciljevima i na ostvarenju tih ciljeva radili smo zajedno. Danas, 32 godine nakon velike Osnivačke skupštine u Novom Pazaru sa ponosom možemo reći da je većina naših zajedničkih ciljeva ostvarena.

Vratili smo historijsko ime našeg bošnjačkog naroda i našeg bosanskog jezika, izborili smo se za vjerske slobode muslimana, reafirmisali smo našu kulturu, tradiciju i identitet. Bošnjaci su danas nezaobilazan politički faktor na Balkanu, bez kojeg se ne može praviti bilo kakva računica. Bez vas, SDA Sandžaka, to ne bi bilo moguće ostvariti.

Vaša misija time nije okončana. Borba za rješavanje statusa Sandžaka i bošnjačkog naroda u Srbiji još traje. SDA Sandžaka je jedina snaga koja je dokazala da je u stanju riješiti ključna pitanja za naš narod u Sandžaku i neupitno je da će ona biti ta koja će rješavati sve aktuelne i buduće izazove.

Jačanje veza Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, realizacija zajedničkih ekonomskih, kulturnih i drugih projekata ostaju u vrhu liste naših prioriteta. Skoro otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru nesumnjivo će tome doprinijeti i ojačati institucionalnu vezu Bošnjaka i svih ostalih građana Bosne Hercegovine i Sandžaka.

Rahmetli Alija Izetbegović je prije tačno 32 godine na Osnivačkoj skupštini SDA Sandžaka u Novom Pazaru poručio da historiju ne zanimaju pravda i nepravda, da nju definiraju samo jaki i slabi, i da zbog toga moramo biti jaki.

SDA Sandžaka je pokazala svoju snagu u protekle tri decenije. Siguran sam da će u narednim decenijama biti još jača. Bošnjački narod u Sandžaku može biti snažan samo uz jaku SDA.

Uz želju da istrajete na tom putu i uz obećanje da na tom putu nećete biti sami, upućujem vam iskrene čestitke na 32. godišnjici osnivanja Stranke."

Sarajevo, 27.07.2022.godine

Predsjednik Stranke demokratske akcije

Bakir Izetbegović

 

Čestitka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića

 

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP