https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Dr. Dževa Memić, šefica odborničkog kluba BL, Dnevnom listu - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Dr. Dževa Memić, šefica odborničkog kluba BL, Dnevnom listu

Dr. Dževa Memić, šefica odborničkog kluba BL, Dnevnom listu

Dr. Dževa Memić, šefica odborničkog kluba BL, Dnevnom listu

Dr. Dževa Memić - OSNOVA NAŠEG DJELOVANJA JESTE BOŠNJAČKO JEDINSTVO I SARADNJA

INTERVJU - Dževa Memić, šefica odborničkog kluba Bošnjačke liste za evropski Sandžak u Skupštini Novog Pazara

Autor: Slađana Novosel Novi Pazar - Dževa Memić, šefica odborničkog kluba opozicione Bošnjačke liste za evropski Sandžak u gradskom parlamentu u Novom Pazaru ima brojne zamerke na rad aktuelnih gradskih vlasti.

U intervjuu za Sandžak Danas, pored ostalog navodi da su „donošenje nezakonitih odluka koje se kose i sa zakonom i sa Statutom grada, od kojih su neke već poništene, a neke se nalaze pred Ustavnim sudom i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu", kao i odsustvo javnosti u radu, više nego dovoljni razlozi za negativnu ocjenu rada novopazarskih vlasti. „Naravno, presedan je i privatno obezbjeđenje, angažovano od strane gradske uprave, koje je tu da fizički spriječi izlazak odbornika opozicije za govornicu onda kada to vladajućoj većini ne odgovara", ocenjuje Dževa Memić.

Šta posebno zamerate kolegama u lokalnom parlamentu?

- Prva stvar koju zamjeram jeste odabir predsjednika Skupštine, jer nigdje drugo u Srbiji do u Novom Pazaru nemamo ovakvu neprincipijelnu koaliciju, gdje su radikali na tako visokoj poziciji. Sjetimo se mučnog procesa konstituisanja vlasti u Beogradu kada je povedena ogromna medijska i politička propaganda kako bi se spriječilo da Beograd padne u ruke Šešeljevih radikala. Međutim, Novi Pazar im je dat na milost i nemilost. Postavlja se pitanje, zar je nekom Novi Pazar manje važan od Beograda? Nama je Novi Pazar izuzetno važan i otuda naša zabrinutost. Zamjerke imam i na nedemokratičnost, a i drskost pojedinih odbornika koja nerijetko prelazi u nepristojnost. Zamjeram im i nedostatak transparentnosti i uporno odbijanje vladajuće većine da prihvati prijedlog odborničkog kluba Bošnjačke liste da sjednice budu emitovane direktno ili u odloženom prijenosu na Regionalnoj televiziji Novi Pazar, kako bi građani vidjeli da Ljajićeva predizborna obećanja nikako da dođu na dnevni red. Toliko i o obećavanoj transparentnosti.

Vaša odbornička grupa često ukazuje da sadašnja gradska vlast ne poštuje zakonske regulative. Po vašem mišljenju u kojim oblastima se najčešće krše zakonski propisi?

- Najgrublji primjer nepoštovanja zakona je neovlašćeni upad u prostorije centrale Bošnjačke liste, kada je Fevzija Murić, član Gradskog vijeća, predvodio grupu naoružanih nasilnika u uzurpiranju naših službenih prostorija. Gradska uprava je tada pokušala uzeti zakon u svoje ruke, preuzevši ulogu i policije i sudstva i tužilaštva. Okružni sud je 4. marta ove godine donio rješenje kojim je poništio privremenu mjeru Opštinskog suda. Time je još jednom nedvosmisleno dokazano da Bošnjačka lista koristi prostorije u skladu sa zakonom i na osnovu valjanog Ugovora o zakupu. Televizija koja se finansira iz budžeta o tome šuti po nalogu onih koji su vođe, inicijatori ili izvršioci ovih nezakonitih radnji. Zatim, prilikom prethodnog izbora članova Gradskog vijeća došlo je do grubog kršenja zakona, jer izbor nisu izvršili u skladu sa Statutom grada i suprotno Zakonu o lokalnoj samoupravi. O ovom kršenju zakona naš odbornički klub obavijestio je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je odmah reagovalo naredivši gradskoj skupštini da poništi odluku o izboru članova Gradskog vijeća Novog Pazara. Odbornički klub Bošnjačke liste u narednom periodu očekuje razrešenje i ostalih spornih odluka na koje je sugerisao nadležnom ministarstvu i sudovima, s obzirom da ovo nije jedina odluka prilikom čijeg usvajanja je Skupština Novog Pazara prekršila zakon. Vidljivo kršenje je i u oblasti kadrovanja i zapošljavanja. Na odgovorna mjesta u gradskoj upravi postavljaju se nekvalifikovana, nekompetentna lica i biraju se isključivo po osnovu partijske pripadnosti. Na posljednjoj sjednici Skupštine grada raspravljano je o izboru radnih tijela Skupštine, gdje je više od 200 članova savjeta i komisija stavljeno na teret ionako skromnog budžeta grada. Na uvid nisu dati ni kriterijumi na osnovu kojih su imenovani članovi savjeta i komisija, niti njihove kompetencije za obavljanje tih funkcija. Da nije vođeno računa o kvalifikacijama i stručnosti govori i podatak da u komisiji za planove grada Novog Pazara nema nijednog elektroinženjera, u Komisiju za zaštitu životne sredine nije izabran nijedan ljekar, u Komisiji za vodoprivredu nema nijednog inženjera hidrogradnje, u Savjetu za kulturu nema nijedan radnik kulture ili za kulturno-historijske spomenike zaduženi su privatni preduzetnici.

Da li je moguće međubošnjačko pomirenje i koji načini su da do toga dođe?

- Osnova našeg političkog djelovanja jeste bošnjačko jedinstvo i saradnja i sa tom platformom smo izlazili na izbore. Ostvarivanje sveukupne unutarbošnjačke saradnje je nešto u šta mi duboko vjerujemo i čvrsto smo obećali da ćemo svu našu snagu upotrebiti kao ostvarivanju tog cilja. Međutim, još uvijek nismo naišli na razumijevanje. Umjesto toga dobili smo upad u službene prostorije, dvostruku pokušaj ubistva šefa koalicije Bošnjačke liste dr Sulejmana Ugljanina, pucanje u naše aktiviste, bacanje bombi na porodične kuće i zastrašivanje građana. Ovo sigurno nije odgovor na naše pozive unutarbošnjačkog pomirenja.

U vašoj partiji u toku su redovne izborne aktivnosti. Šta očekujete od tih izbora?

- Prije nekoliko dana održana je redovna Izborna skupština gradskog ogranka SDA za Novi Pazar. Izabrani su mladi, ali i iskusni ljudi, stručni, ambiciozni, mudri i svjesni. Stranka demokratske akcije Sandžaka bila je i ostala zaštitnik bošnjačkog identiteta i ljudskog dostojanstva, kao i zaštitnik političkih, građanskih i nacionalnih prava Bošnjaka. Bila je i ostat će partner i podrška svim demokratskim snagama u ovoj zemlji pod svim okolnostima i u svim situacijama. Sretna sam što će ovi izbori donijeti spoj energije, ideje iskustva i mudrosti. Novo rukovodstvo SDA Novi Pazar Gradski odbor Stranke demokratske akcije Novog Pazara, na redovnoj izbornoj skupštini, dobio je novo rukovodstvo. Za predsednika Gradskog odbora ove stranke izabran je Damir Đekić, koji je od prošle godine do sada obavljao dužnost predsednika Povereništva za Novi Pazar. Novi predsednik Skupštine novopazarskog ogranka SDA je Esad Fazlić. Gradskoj izbornoj skupštini prisustvovali su predsednik stranke Sulejman Ugljanin i generalni sekretar Fuad Baćićanin. Izborne skupštine u Tutinu, Sjenici, Priboju i Prijepolju treba da budu završene do danas, a redovna izborna skupština Stranke demokratske akcije biće održana 4. aprila. izvor www.danas.rs

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37