https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Vladini funkcioneri prikrivaju istinu o zločinima nad Bošnjacima - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Vladini funkcioneri prikrivaju istinu o zločinima nad Bošnjacima

Vladini funkcioneri prikrivaju istinu o zločinima nad Bošnjacima

U intervjuu direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzane Paunović, listu “Večernje novosti” od 6.9.2014 godine, objavljen je tekst pod naslovom ”Ugljanin izmišlja torturu”. U istom tekstu gospođa Paunović sebi daje za pravo da prikriva zločine nad Bošnjacima koji su u periodu od 1991.godine pa do danas bili žrtve organizovanog državnog terora u Saveznoj Republici Jugoslaviji i Srbiji.

Zbunjuje činjenica da tako drsko pokušava da prikrije zločine, a prikrivanje zločina znači indirektno saučestvovanje u njima.

Vlada Republike Srbije mora naći snage da se suoči sa istinom, a ne da preko jedne plaćene službenice-direktorke pokušava da prikrije zločine nad Bošnjacima u Srbiji i na taj način obmanjuje građane Srbije.

Da podsjetimo da do danas nije riješeno u Srbiji pitanje nestalih Bošnjaka, kidnapovanih, otetih, ubijenih, granatiranih, niti je iko sankcionisan za oružano i drugo nasilje nad Bošnjacima u Sandžaka.

26. avgusta 1992. godine – Ubijen je Ramo Berbo u selu Sjeverin, opština Priboj, prva žrtva terora režima Slobodana Miloševića nad sandžačkim Bošnjacima.

21. oktobar 1992. godine – Kidnapovan je Sabahudin Ćatović ispred porodične kuće u Sjeverinu. Ni do dan danas se ništa ne zna  njegovoj sudbini.

22. oktobar 1992. godine – U mjestu Mioče, kod Sjeverina, opština Priboj, iz radničkog autobusa na liniji Sjeverin-Priboj, izvršena je otmica 16 radnika bošnjačke nacionalnosti od strane vojne formacije “Osvetnici” iz Višegrada, pod komandom Milana Lukića.

18. februara 1993. godine – granatirano je selo Kukuroviće u opštini Priboj od strane Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije, gde su poginuli Uzeir Bulatović, Mušan Husović i Fatima Sarač. Ostali stanovnici sela su pobjegli, a imovina im je spaljena i uništena.

27. februara 1993. godine – Oteto i ubijeno 18 Bošnjaka i jedan Hrvat iz voza 671, na relaciji Beograd-Bar, od strane pripadnika paravojne jedinice pod komandom haškog optuženika Milana Lukića, uz logističku pomoć države Srbije.

16. marta 1993. godine – Brutalno je vojničkim nožem zaklan vojnik Ramo Crvčanin u kasarni u Zaječaru.

6. aprila 1993. godine – Kidnapovan je Hasan Mujović iz Sjeverina. Ni do dan danas se ništa ne zna  njegovoj sudbini.

29. aprila 1999. godine – U Kosovskoj Mitrovici, u naselju Bošnjačka mahala, zapaljena je porodična kuća saveznog poslanika i predsjednika SDA Sandžaka Dr Sulejmana Ugljanina, od strane pripadnika vojske Jugoslavije, policije Srbije i drugih oružanih formacija u njihovom sastavu.

12. april 2007. godine – Ubijen je taksista Mirza Radonjica u svom vozilu. Ubica nije pronađen.

16. i 17. januara 2009.godine - nasilnički upad u službene prostorije Centrale “Bošnjačke Liste za evropski Sandžak” i pokušaj ubistva predsjednika SDA Sandžaka i ministra Dr Sulejmana Ugljanina. Ni do dan danas nije pokrenuta istraga, iako je čitav državni vrh upoznat o tome i preuzeo je obavezu da pokrene istragu.

31. marta 2011. godine – Ubijen je privrednik Avdija Šutković u centru Novog Pazara. Ubica nije pronađen.

27. decembar 2011. godine – Ubijen Harun Alić u centru Novog Pazara, vlasnik menjačnice “Dolar”. Ubica nije pronađen.

4. jun 2013. godine – Ubijen Enes Ajdinović ispred porodične kuće u Novom Pazaru, vlasnik menjačnice “Merima”. Ubica nije pronađen.

O zločinima nad Bošnjacima od 1991-2001.godine govore brojni izveštaji među kojima su i izvještaji Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Fonda za humanitarno pravo, Helsinškog odbora za ljudska prava, izvještaji KEPS-a i od 1995. Godine OEBS-a, Stejt Department-a, Helsinki Watch-a, Evropske komisije i Visokog predstavnika Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

U izvještaju “Narodi pod prijetnjom 2014” međunarodne organizacije Minority rights group international, koja od 2005. godine daje godišnji indeks naroda pod prijetnjom koji su izloženi riziku genocida masovnog ubijanja, sistematske grube represije u cilju da upozore na potencijalne prijetnje narodima, stoji i indeks das u Bošnjaci u Srbiji narod pod prijetnjom.

Kada je riječ o odnosu državnih organa prema Bošnjacima, nadlježni državni organi koji su po funkciji zaduženi da obezbjede građanima sigurnost ništa nisu učinili da do danas istraže i rasvijetle ovde nabrojane i mnoge druge teške zločine nad Bošnjacima.

U isto vrijeme tužilaštvo, policija i sudstvo pokreću krivične postupke i suđenja, uključujući i torture nad Bošnjacima za najbanalnije stvari. Kada su Bošnjaci u pitanju postoji selektivna primena zakona.

 

Edin Gudžević
Sekretar SDA Sandžaka
za odnose sa javnošću i protokol

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37