https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Školstvo u službi asimilacije Bošnjaka - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Školstvo u službi asimilacije Bošnjaka

Školstvo u službi asimilacije Bošnjaka

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović održao je danas Press konferenciju na kojoj je govorio o diskriminaciji koja se aktivno sprovodi nad Bošnjacima u Sandžaku prilikom upisa djece u predškolske i školske ustanove.

Press konferenciju prenosimo u cjelosti:

"Današnju konferenciju za medije sazvali smo kako bi ukazali na diskriminaciju koja se aktivno i agresivno sprovodi nad Bošnjacima u Sandžaku prilikom upisa djece u obdaništa, predškolske i školske ustanove.

Svako dijete rođenjem stiče pravo na obrazovanje, na svom maternjem jeziku i dalji razvoj svog nacionalnog identiteta.

U zakonu o osnovama obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji u članu 5. i u članu 12. nedvosmisleno kaže da za pripadnike nacionalne manjine obrazovno-vaspitni rad se ostvaruje na jeziku i pismu nacionalne manjine.

Ovo kaže zakon, međutim u Sandžaku se iznad svih zakona sprovodi drzak pokušaj ovog nacionalističkog režima da kroz obrazovanje promijeni identitet bošnačke djece i time obrazovanje direktno stavi u službu asimilacije i promjene strukture stanovništva u Sandžaku, a na štetu Bošnjaka.

Djeca srpske nacionalnosti se na obrazovanje na svom maternjem jeziku upisuju po automatizmu bez ikakvih prepreka, dok je prilikom upisa bošnjačke djece prisutan i konstatovan ogroman pritisak od strane zapošljenih u obrazovno-odgovornim ustanovama kroz zastrašivanje dezinformacije kako bi odustali od obrazovanja na svom maternjem bosanskom jeziku.

Šta više zaposleni u odgojno-obrazovanim ustanovama su u većini slučajeva bošnjačku djecu upisivali na obrazovanje na srpskom nematernjem jeziku bez znanja njihovih roditelja.

Mi ne možemo kriviti direktore škola, oni su samo izvršioci politike i direktnih naređenja od strane ministra i ministarstva uostalom i dobijali su takve dopise i naređenja službeno i kroz izjave za medije od strane ministra Šarčevića.

Zamislite, ministar daje sebi za pravo da poziva zapošljene u školama da ne poštuju Ustav i zakone, zvanično poziva, upućuje zvanične pozive.

Dakle ministar daje sebi za pravo i da suspenduje ovlašćenja i ingerencije Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao navišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji, daje sebi za pravo da ono što Bošnjaci daju na izborima direktnim izborima legitimitet Bošnjačkom nacionalnom vijeću da se bavi tim pitanjima on u svojim dopisima i svojim izjavama suspenduje.

Ovo je još jedan u nizu slučajeva da režim u Beogradu na sve načine nebirajući sredstva, pokušava da gazi izbornu volju Bošnjaka, gazeći čak i svoj Ustav i svoje zakone i na taj način promijeni strukturu stanovništva u Sandžaku.

Oni su postavili i svog privatnog bošnjačkog narodnog poslanika da bude predsjednik Skupštinskog Odbora za obrazovanje, a taj isti predsjednik Skupštinskog Odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić ćuti dok država i režim guše bosanski jezik i obrazovanje na bosanskom jeziku, a ćuti zato što je dio tog režima i ćuti zato što je dobio od istog tog ministra nekakvu privremenu dozvolu za rad svog privatnog univerziteta.

Ovakve izjave ministra Šarčevića kod nas povećavaju nepovjerenje u srpski obrazovni sistem u Sandžaku, povjećavaju nepovjerenje za odgoj i obrazovanje bošnjačke djece.

Upoznat sam da je Bošnjačko nacionalno vijeće tražilo od ministra da povuče sporne dopise i od ministarstva da otkloni svoje greške, kao i da otkloni posledice ovih grešaka.

Tražilo je takođe i da pošalje instrukcije školama i direktorima škola da bošnjačku djecu po automatizmu upisuju na obrazovanje na bosanski jezik, kao što je to omogućeno i srpskoj djeci.

Mi tražimo ravnopravnost među djecom.

Nijedna škola u Sandžaku nema ni ti jedan dokaz da je organizovala izjašnjavanje roditelja, tako nešto ne postoji.

Postoje samo zastrašivanje i postoje samo pritisci na one roditelje koji uprkos preprekama i dalje insistiraju da im djeca uče na svom maternjem bosanskom jeziku.

SDA Sandžaka kao parlamentarna stranka koja u ovom Parlamentu 29 godina predstavlja Bošnjake traži od ministarstva da hitno prestane sa ovom diskriminacijom, tražimo da hitno ispravi svoje greške i tražimo da otkloni posledice svojih grešaka u protivnom bićemo prinuđeni da kao parlamentarna stranka pokrenemo sudske postupke protiv svih pojedinaca u nizu od ministra do pedagoga u školama zbog diskriminacije.

Pokrenućemo ih kako pred domaćim tako i pred međunarodnim sudovima".                      

 

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37