Učitavanje sajta

Vijesti

Ministri da objasne akcije policije u Sandžaku

Ministri da objasne akcije policije u Sandžaku

Narodni poslanik SDA Sandžaka i predsjednik Izvršnog odbora Stranke Enis Imamović je na sjednici Parlamenta govorio o učestalim bahatim i neprijateljskim akcijama policije prema građanima Novog Pazara, kao i navršavanju 23 godine od otmice u Štrpcima.

Na početku svog izlaganja narodni poslanik Enis Imamović je rekao da ovih dana policija u Novom Pazaru i drugim sandžačkim opštinama sprovodi nekakve masovne kontrole pod izgovorom zbog navodnih neplaćenih kazni za najobičnije saobraćajne prekršaje, naglasivši da se takve akcije ne sprovode u drugim gradovima u Srbiji.

On je rekao da se policija zbog običnih saobracajnih prekršaja, masovnim kontrolama i privođenjima u Novom Pazaru iživljava, bahato ponaša prema slobodnim građanima Novog Pazara i Sandžaka, dok ujedno nije u stanju da rijesi brojna teška ubistva koja su se desila u Novom Pazaru, masovnu trgovinu drogom i druge oblike teškog kriminala.

Imamović je upitao ministra i direktora policije ko je i sa kojim ciljem dao nalog policiji da se tako bahato i neprijateljski ponaša prema građanima Novog Pazara.

Narodni poslanik SDA Sandžaka je ujedno podsjetio da se za nekoliko dana, tačnije 27. februara obilježava 23. godišnjica od otmice iz voza u Štrpcima kada je upravo uz asistenciju pripadnika MUP-a i Vojske Srbije pripremljena i izvedena otmica, mučenje i streljanje 18 Bošnjaka i jednog Hrvata.

Imamović je u svom završnom izlaganju zatražio objašnjenje od ministra pravde Nikole Selakovića zašto Bošnjaci koji su oteti i ubijeni u Štrpcima još uvijek nisu dobili status civilnih žrtava rata i zašto njihove porodice nisu dobile status koji njima pripada.

"Imajući sve ovo u vidu, jasno je da se policija i pravosudje prema ovim slučajevima ponašaju kao pred "švedskim stolom" - uzimaju one slučajeve koji služe režimu za politički pritisak i širenje straha, naročito sad u predizbornoj kampanji, a u isto vrijeme odbijaju da Bošnjacima u Sandžaku obezbijede osnovna ljudska prava; pravo na život, slobodu, sigurnost i jednakost pred zakonom" zaključio je Imamović.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP