Učitavanje sajta

Vijesti

Izjava poslanika Imamovića o položaju Bošnjaka sa sastanka sa predstavnicima Savjeta Evrope

Izjava poslanika Imamovića o položaju Bošnjaka sa sastanka sa predstavnicima Savjeta Evrope

Potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik u Skupštini R. Srbije Enis Imamović , danas se u Beogradu sastao sa izvjestiocem Komiteta za jednakost i ne-diskriminaciju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope gospodinom Ferencom Kalmarom i gospođom Eloidom Fisher ko-sekretarom Odbora za jednakost i ne-diskriminaciju.

Tema današnjeg sastanka je bila situacija i prava tradicionalnih nacionalnih manjina u Evropi.

Kao legitimni predstavnik Bošnjaka u Parlamentu Srbije i potpredsjednik Stranke koja je registrovana da se bavi zaštitom i unapređenjem prava Bošnjaka u Srbiji,  Imamović je delegaciju  Savjeta Evrope upoznao sa položajem Bošnjaka u Srbiji i položajem njihovih predstavnika u institucijama Republike Srbije

Na sastanku je bilo riječi o nedovoljnoj zastupljenosti Bošnjaka u policiji, sudstvu i tužilaštvu kao i drugim organima i institucijama sa javnim ovlašćenjima.

“S tim u vezi dotakli smo se i teme komandnog lanca u policijskim upravama u mjestima gdje Bošnjaci čine većinu. Istakao sam da u lancu komande gotovo da nema Bošnjaka, iako veliki broj Bošnjaka sa diplomom iz kriminalističkih nauka već duže vrijeme bezuspješno pokušava dobiti posao u policiji”- rekao je Imamović novinarima nakon sastanka.

“Sa gospodinom Kalmarom smo razgovarali i o neefikasnosti policije u rješavanju velikog broja ubistava, otmica, oružanih pljački i drugih oblika teškog kriminala u Sandžaku usmjerenih na štetu Bošnjaka čime je u  velikoj mjeri ugrožena lična i imovinska sigurnost građana Sandžaka od kojih su većina  Bošnjaci“-dodao je on.

Na sastanku je bilo riječi i o odnosu pojedinih medija, koji na neodgovoran i nedemokratski način se odnose prema Bošnjacima izričući im presude i prije početka suđenja. Na taj način Bošnjacima se oduzima osnovno demokratsko pravo na fer i korektno suđenje pod obaveznom pretpostavkom nevinosti.

Posebno smo se zadržali na problemu  sa implementacijom Ustavnih i zakonskih prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku i nesprovođenju Vladinih instrukcija za ostvarivanje ovih prava.

Na kraju sastanka narodni poslanik Enis Imamović je govoreći o visokom procentu nezapošljenosti u Sandžaku , iznio jedan podatak koji govori da je procenat nezapošljenost u ovom dijelu zemlje dva i po puta veći u odnosu na republički prosjek.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP