Učitavanje sajta

Vijesti

Imamović: Bošnjaci su najveći pobjednici ovih izbora

Imamović: Bošnjaci su najveći pobjednici ovih izbora

Primarni cilj SDA Sandžaka na održanim izborima bio je opstanak Bošnjaka u Sandžaku i političkom životu, kao i očuvanje prava svih  građana na slobodne, fer i demokratske izbore“, rekao je na današnjoj press konferenciji predsjednik Izvršnog odbora Stranke i narodni poslanik Enis Imamović.

Imamović je u obraćanju javnosti naglasio da je SDA Sandžaka upozoravala na brojne zloupotrebe, pristiske, ucjene i zastrašivanja državnih organa i partija vladajućeg režima da se izbori održavaju u nedemokratskim i krajnje neregularnim uslovima, te da su stranke režima neviđenim pritiscima, ucjenama i prijetnjama zastrašivali birače i doveli do „cirkusa“ sa izbornim rezultatima kakvi nisu viđeni ni u mračno vrijeme Miloševića.

„Obratili smo se mnogim domaćim i međunarodnim institucijama sa ciljem da izgradimo mehanizme zaštite demokratskog prava građana na slobodne, fer i demokratske izbore“, naveo je on i dodao da su ove tvrdnje nedvosmisleno dokazuju i rezultati istraživanja o praćenju ponašanja medija u predizbornoj kampanji, gdje je RTS, tzv. „javni servis“, brutalno zloupotrebljen za rušenje SDA Sandžaka.

On je podsjetio javnost na istraživanje Biroa za društvena istraživanja u kome je za 15 dana predizborne kampanje na RTS-u objavljeno 217 negativnih priloga o SDA Sandžaka, što je više nego o svim ostalim strankama zajedno. Međutim, kako je rekao, SDA Sandžaka se i pored svih nasrtaja oduprla i ostvarila odličan rezultat.

„U isto vrijeme RTS je o „Vučićevim miljenicima“ iz Sandžaka objavio 226 pozitivnih priloga, 6 neutralnih i nijedan negativan prilog“, upoznao je prisutne Imamović i rekao da cilj ove kampanje bio izbacivanje SDA Sandžaka iz političkog života, te nametanje Bošnjacima predstavnika po volji Vučićevog režima.

Uzimajući u obzir sve negativne okolnosti i velike nepravilnosti koje su prethodile ovim izborima, kao i neviđenu medijsku hajku na jednu manjinsku stranku, SDA Sandžaka je ostvarila uspjeh na ovim izborima i opstala u svojoj borbi, konstatovao je Imamović. 

„Najveći pobjednici izbora su upravo Bošnjaci koji su izabrali 4 bošnjačka legitimna predstavnika u Parlamentu. Kao parlamentarna stranka ćemo nastaviti uspješnu saradnju koju smo imali sa predstavnicima Albanaca Preševske doline“, rekao je Imamović i uputio poziv poslanicima BDZ Sandžaka da se pridruže zajedničkom poslaničkom klubu.

Imamović je naznačio da će SDA Sandžaka nastaviti svoju političku borbu  za izmjene Akcionog plana za poglavlje 23, Reformu političkog sistema Srbije, Promjenu Ustava i vraćanje Bošnjacima statusa naroda, definisanje autonomije Sandžaka, Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Srbije, donošenje krovnog manjinskog zakona, kao i za ravnomerni regionalni razvoj i održivi razvoj nerazvijenih područja.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP