https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Zaštita i prava radnika moraju biti na mnogo većem nivou - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Zaštita i prava radnika moraju biti na mnogo većem nivou

Zaštita i prava radnika moraju biti na mnogo većem nivou

Narodni poslanik Enis Imamović govorio je juče u Skupštini Srbije o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti i zdravlju na radu, kao i o prijedlogu Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti.

Imamović je govoreći o ovim prijedlozima rekao da se mora sagledati nivo implementacija važećih propisa zakona, kako bi se moglo ocjenjivati djelotvornost predloženih izmjena i dopuna zakona.

Kako je rekao, najbolji primjer nedoslijednosti u primjeni postojećih zakona vidi se u Novom Pazaru, gde se mjesecima i godinama ne isplaćuju plate, niti doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje radnicima.

„Već neko vrijeme, bez uspjeha, pokušavam da dođem do odgovora na to ko iz Vlade i na osnovu čega dozvoljava koaliciji u Novom Pazaru da zaduži grad za visinu od tri godišnja budžeta“, rekao je on i zapitao kako će ova Vlada, ovim Zakonom da natjera stranog poslodavca, u nekoj drugoj zemlji, da poštuje odredbe ovog zakona, a u isto vrijeme se u državnim organima i institucijama najgrublje krše osnovna prava radnika.

Imamović je napomenuo da nema koristi od dobrih zakona ukoliko oni ostanu samo "mrtvo slovo na papiru", te da je neophodno obratiti pažnju na postojanje kaznenih odredbi u zakonima.

On je podsjetio da postoji puno primjera i zloupotreba novog Zakona o radu, gdje poslodavci radnicima postavljaju nenormalno visoke norme, bez konsultacije sa radnicima i time ih drže u stalnom psihičkom pritisku, prijetnjom otkazom, zloupotrebljavajući taj čuveni član 171. Zakona o radu.

Takođe, Imamović je u svom obraćanju naglasio da je u našoj zemlji posljednjih godina drastično porastao broj napada, pljački pa čak i ubistava čija su meta bili taksisti.

„Samo je u Novom Pazaru u posljednjih nekoliko godina počinjeno nekoliko slučajeva pljačke, čak i slučaj kada su pripadnici Vojske Srbije maltretirali i tukli jednog taksistu, te jedno ubistvo koje još nije rasvijetljeno, kada je ubijen 27.godišnji Mirza Radonjica“, rekao je on i dodao da su prije samo par dana banditi prebili taksistu u centru Novog Pazara.

Imamović je ocijenio da je ovakvih primjera puno širom naše zemlje i da je to nešto što se mora uvažiti prilikom pisanja zakona.

Na kraju izlaganja, Imamović je pozvao kolege poslanike da u cilju poboljšanja ovih prijedloga zakona razmotre amandmane koje je manjinska poslanička grupa „SDA Sandžaka - PDD“ podnijeli na ove prijedloge zakona, te da će u skladu sa tim odlučivati o načinu na koji će glasati u danu za glasanje. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP