https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Rezolucija je doprinos i pomoć državi na njenom evropskom putu - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Rezolucija je doprinos i pomoć državi na njenom evropskom putu

Rezolucija je doprinos i pomoć državi na njenom evropskom putu


"Bošnjaci moraju zajedno raditi na svim poljima odbornici sa odbornicima, vijećnici sa vijećnicima, poslanici sa poslanicima, predsjednici opština sa predsjednicima opština.

Svako od nas mora biti jedan zupčanik u mehanizmu,  a ne čitav sahat, jer da bi sahat bio tačan i pouzdan svaki zupčanik mora da radi svoj dio posla, zato ne smijemo dozvoliti da budemo mehanizam koji ne radi. Ne dozvolimo da budemo  sahat koji nije tačan i kome niko ne vjeruje."


Danas je u prostorijama Kancelarije narodnih poslanika SDA Sandžaka u Novom Pazaru održana konferencija za štampu predsjednika SDA Sandžaka i manjinskog poslaničkog kluba u Skupštini Srbije „SDA Sandžaka-PDD“ Dr. Sulejmana Ugljanina.

Predsjednik Ugljanin je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji u svjetlu Rezolucije za rješavane statusa manjina u Republici Srbiji koju je manjinski poslanički klub „SDA Sandžaka-PDD“ podnio Narodnoj skupštini Republike Srbije na razmatranje i usvajanje po hitnom postupku.

Govoreći o problemima koji se tiču Bošnjaka i ostalih manjina, predsjednik Ugljanin je rekao, da je Rezolucija koju je poslanički klub predao 2. februara predstavlja doprinos i pomoć državi Srbiji u rješavanju manjinskog pitanja u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

U nastavku teksta se nalazi transkript obraćanja Predsjednika sa današnje konferencije za štampu.

  1. Vladajuća skupštinska većina nije ništa uradila po preporukama visokog komesara EU Štefana Filea u Beogradu od 05. maja 2014. god. Na zaštiti manjina i rješavanju statusa manjina u Srbiji.
  2. Položaj manjina u Srbiji je težak, manjine imaju mnogo neriješenih pitanja zbog nerazumjevanja države za manjinske probleme.

- Druga otežavajuća okolnost je što manjine žive u 46. nerazvijenih opština u Srbiji

- Manjine nisu zastupljene adekvatno u državnim organima sa javnim ovlašćenjima, što manjine potiskuje iz javnog života čime se ugrožava vladavina prava i pravna sigurnost

U Sandžaku konkretno država nije ništa učinila na rješavanju slučajeva granatiranja Bošnjačkih sela u pribojskoj opštini, niti slučajeva nestalih, ubijenih, kidnapovanih i raseljenih Bošnjaka  iz ’90-tih godina. Nisu rasvetljeni ni drugi zločini počinjeni nad Bošnjacima u Sandžaku posljednjih nekoliko godina.

U isto vrijeme se javljaju novi slučajevi policijskih opsežnih akcija pretresa i zastrašivanja bošnjačkog stanovništva bez ikakvog povoda i osnova.

Mi smo kao bošnjački poslanici o tome obavjestili nadležne državne organe i prestavnike Evropske Unije, sa ciljem da se spriječi dalja zloupotreba tužilaštva, sudstva i policije za teror nad Bošnjacima kakav je već bio ’90-tih godina.

- O svemu ovome se već govori u zapažanjima savetodavnog komiteta Saveta Evrope – u trećem mišljenju za Srbiju usvojeno 28. novembra 2013. godine

- Izvještaju Majnoriti rajt grupe za 2014. u kojem su Bošnjaci, etnički Albanci, Hrvati i Romi u Srbiji – narodi pred istrebljenjem

Sve ovo rečeno su signali ranog upozorenja koje vladajuća većina ignoriše.

Kao odgovor na sve ovo, manjinska poslanička grupa „SDA Sandžaka – PDD“ predala je Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Rezoluciju za rješavanje statusa nacionalnih manjina u Republici Srbiji

Na razmatranje i usvajanje po hitnom postupku.

Ova Rezolucija je putokaz kojim Srbija treba ići najkraćim sigurnim putem kroz poglavlje 23 za članstvo u EU.

Očekujemo da će ova Rezolucija biti stavljena na dnevni red Skupštine i usvojena.

Time će biti otklonjene mnoge prepreke na putu ka Evropskoj Uniji, tj. Spremnost i odlučnost Srbije za poglavlje 23.

Praktično rečeno, Bošnjaci moraju zajedno raditi na svim poljima odbornici sa odbornicima, vijećnici sa vijećnicima, poslanici sa poslanicima, predsjednici opština sa predsjednicima opština.

Svako od nas mora biti jedan zupčanik u mehanizmu,  a ne čitav sahat, jer da bi sahat bio tačan i pouzdan svaki zupčanik mora da radi svoj dio posla, zato ne smijemo dozvoliti da budemo mehanizam koji ne radi. Ne dozvolimo da budemo  sahat koji nije tačan i kome niko ne vjeruje.

U skladu sa tim pozivamo građane da prijave svaki takav slučaj u Kancelariji narodnih poslanika ili odborničkih klubova SDA Sandžaka u opštinama i gradovima u Sandžaku.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP