Učitavanje sajta

Vijesti

SDA Sandžaka pruža snažnu podršku Zaštitniku građana

SDA Sandžaka pruža snažnu podršku Zaštitniku građana

SDA Sandžaka pruža snažnu podršku insitituciji Zaštitnika građana nakon sve učestalijih napada i hajke koja se vodi sa ciljem urušavanja nezavisnih tijela i jasnom namjerom da se uguši istina o diskriminaciji nacionalnih manjina u praksi.

Posebno nas zabrinjava da se ovakvi napadi intenzivno vode od trenutka objavljivanja Izvještaja Zaštitinika građana za 2014. godinu, u kome u oblasti „Prava nacionalnih manjina“ stoji niz primjera o kršenju prava nacionalnih manjina, a posebno prava Bošnjačke nacionalne zajednice.

Čitava ova hajka je zvanično i institucionalno započela u Republičkom parlamentu 4. juna 2014. godine prilikom razmatranja godišnjih izvještaja nezavisnih regulatornih tijela; Zaštitnika građana, Povjerenika za zaštitu informacija od javnog značaja i Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti. 

Tada je predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović u ime vladajuće većine predložio Zaključke Parlamenta u kojima su cenzurisani izvještaji i ignorisani svi zaključci i preporuke nezavisnih regulatornih tijela, a u prvom redu Zaštitnika građana. 

Podsjećamo da su bošnjački narodni poslanici SDA Sandžaka tada predložili amandmane na Zaključake o izvještaju Zaštitnika građana, kako bi spriječili cenzuru tog izvještaja i zaštitili njegovu sadržinu i preporuke. 

Tada je na scenu stupilo brutalno kršenje svih ustavnih, zakonskih i poslovničkih odredbi kada predsjedavajući Skupštine Vladimir Marinković nije dozvolio povjerenicima da uzmu riječ, već je završnu riječ i zatvaranje objedinjene rasprave povjerio svom stranačkom kolegi Mehu Omeroviću, predsjedniku Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, sprečavajući tako dalju raspravu kako o izvještajima tako i o amandmanima.

Već tada je bilo jasno da iza svega toga stoji čitava vladajuća većina uključujući i skupštinske odbore i radna tijela. Ovi napadi koje danas gledamo su samo nastavak tog brutalnog i primitivnog pravnog nasilja nad ljudskim i manjinskim pravima i nezavisnim institucijama koje ih štite.

Podsjećamo i na prijetnje koje je prije samo nekoliko mjeseci Predsjednik Nikolić uputio Republičkom tužiocu za ratne zločine kada je započeo istragu o masovnim grobnicama.

Pitamo se kakva je budućnost u zemlji u kojoj državni vrh koristi mehanizme sistema da zaustavi pravo i spriječi pravdu?

SDA Sandžaka izražava ozbiljnu zabrinutost zbog opšteg stanja i uslova u kojima žive  Bošnjaci, jer ovi napadi na Zaštitnika građana od strane državnog vrha šalju jasnu poruku o tome kakva sudbina čeka svakoga ko stane u zaštitu ljudskih i manjinskih prava Bošnjaka. 

Zahtjevamo od države Srbije i međunarodnih institucija da hitno obezbijede sigurnost i nesmetan rad svim nezavisnim institucijama i regulatornim tijelima u prvom redu Zaštitnika građana.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP