Učitavanje sajta

Vijesti

Unaprjeđenje saradnje BNV sa Univerzitetom u Tuzli

Unaprjeđenje saradnje BNV sa Univerzitetom u Tuzli

Rukovodstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na čelu sa predsjednikom Vijeća dr. Sulejmanom Ugljaninom, boravilo je, 21. i 22. marta 2015. godine, u radnoj posjeti Tuzlanskom kantonu.

Prvog dana posjete, na svečanoj akademiji, kojoj su prisustvovali predstavnici političkog, kulturnog i obrazovnog života Tuzlanskog kantona, predstavljeno je Bošnjačko nacionalno vijeće, rezultati dosadašnjeg i planovi i programi budućeg rada Vijeća.

Akademiju je u ime domaćina otvorio rektor Univerziteta u Tuzli, prof. dr Enver Halilović, koji je istakao značaj postojanja i rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća sa aspekta očuvanja bošnjačkog nacionalnog identiteta i zaštite i unaprjeđenja prava Bošnjaka u svim oblastima društvenog života. On je izrazio zadovoljstvo posjetom rukovodstva Vijeća Univerzitetu u Tuzli, ističući neophodnost saradnje u cilju iznalaženja najboljih rješenja, u interesu svih.

O radu i aktivnostima Bošnjačkog nacionalnog vijeća govorili su predsjednik Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin, i Esad Džudžo i Muhedin Fijuljanin, potpredsjednici Vijeća.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr Sulejman Ugljanin istakao je da je Bošnjačko nacionalno vijeća najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji i da su njegove aktivnosti podređene ostvarenju prava i rješavanju statusa pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji. Ističući činjenicu da Bošnjaci u Srbiji imaju dva mehanizma koji imaju izborni legitimitet - svoja tri narodna poslanika i svoje nacionalno vijeće, predsjednik Ugljanin ukazao je posebno na neophodnost zajedničkog rada i uspostavljanja bošnjačkog jedinstva, kao puta za rješavanje statusa Bošnjaka na ovim prostorima.

O historijatu Vijeća, njegovim nadležnostima i organizacionoj strukturi, te dosadašnjem radu i dostignućima, prisutne su upoznali potpredsjednici Vijeća, Esad Džudžo i Muhedin Fijuljanin.

Drugog dana boravka u Tuzli predstavnici Vijeća imali su radni sastanak sa rukovodstvom izdavačke kuće „Nam“ iz Tuzle. Tom prilikom razmotreni su modaliteti saradnje Bošnjačkog nacionalnog vijeća sa ovom i izdavačkom kućom „Vrijeme“ na planu izrade potrebnih udžbenika i drugih nastavnih sredstava za potrebe izvođenja nastave na bosanskom jeziku u Republici Srbiji. Rukovodstvo izdavačke kuće „Nam“ istaklo je punu podršku naporima Bošnjačkog nacionalnog vijeća na obezbjeđenju potrebnih uslova za ostvarenje prava na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku, izražavajući potpunu spremnost na svaki oblik saradnje u tom smislu, u vezi sa čime su konkretizovani prvi naredni koraci.

Pored predsjednika Vijeća, dr. Sulejmana Ugljanina, u delegaciji BNV bili su potpredsjednici Esad Džudžo, Muhedin Fijuljanin i Vasvija Gusinac, predsjednik i potpredsjednik Izvršnog odbora, prof. dr Hasim Mekić i Mustafa Baltić, kao i predsjednici odbora za obrazovanje, kulturu i službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, Bajro Gegić, prof. dr Fahrudin Mavrić i Amela Spahić.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP