Učitavanje sajta

Vijesti

Bošnjaci ne mogu da vjeruju vojsci koja ih je granatirala i protjerivala

Bošnjaci ne mogu da vjeruju vojsci koja ih je granatirala i protjerivala

Potpredsjednik SDA Sandžaka i narodni poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović, obrazlažući amandman manjinske poslaničke grupe „SDA Sandžaka-PDD“ na prijedlog Zakona o vojsci, podsjetio je na slučaj koji nije ni do danas rasvijetljen niti je pokrenut sudski postupak a koji se desio 18.februara 1993. godine kada su pripadnici Užičkog korpusa izvršili pešadijski i minobacački napad na selo Kukuroviće u opštini Priboj.

Imamović je rekao da apsolutno podržava napore za podizanjem povjerenja građana u vojsku, zatraživši da se govori o svim građanima i o onome što je potrebno da se uradi kako bi se podigla svijest kod svih građana.

Amandmanom je zatraženo da ministarstvo odbrane mora u ovom segmentu preduzeti sve zakonom propisane mere i aktivnosti koje će dovesti do rasvetljavanja počinjenih krivičnih dela a potom i do pokretanja odgovarajućih sudskih postupaka protiv odgovornih pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije.

Usvajanjem ovog amandmana bi značila dobra volja države da to povjerenje izgrađuje i kod Bošnjaka, međutim odbijanjem istog mi smo još uvijek daleko od tog povjerenja zaključio je Imamović.

Obraćanje Enisa Imamovića prenosimo u cjelosti:

Našim amandmanom utvrđuje se propisanobavezministarstva odbrane da usaradnjisa ostalim ministarstvima i drugim državnim organima utvrdi sve činjenice vezane za krivična dela protiv civilnog stanovništva, počinjena od strane pripadnika stalnog i rezervnog sastava Vojske Jugoslavije.                                                                                            

Upravo ovim amandmanom podstičemo vladavinprava koju propisuje Ustav, podstičemo pravnsigurnost i vraćanje poverenjpripadnika nacionalnih manjina u državne organe. Zato je potrebno do kraja rasvijetliti i procesuirati i krivična dela počinjena od strane pripadnika Vojske Jugoslavije.

Jedan od slučajeva koji do sada nije rasvijetljen niti je pokrenut odgovarajući sudski postupak jeste granatiranje sela Kukurovići u opštini Priboj, kada su pripadnici Užičkog korpusa VJ 18. februara 1993. godine izvršili pešadijski i minobacački napad.

Prilikom tog napada tri građanina naše države – bošnjačke nacionalnosti su ubijena (Uzeir Bulatović, Fatima Sarač i Mušan Husović), ostali stanovnici sela Kukurovići izbegli dok je selo gotovo u potpunosti spaljeno.

Apsolutno podržavam napore za podizanjem povjerenja građana u vojsku, ali hajde da govorimo o svim građanima i onome što je potrebno da se uradi da se podigne povjerenje kod svih građana.

Ministarstvo odbrane u ovom segmentu mora preduzeti sve zakonom propisane mere i aktivnosti koje će dovesti do rasvetljavanja počinjenih krivičnih dela a potom i do pokretanja odgovarajućih sudskih postupaka protiv odgovornih pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije.

Usvajanjem ovog amandmana potvrđuje se osnovni cilj vladavine prava i to da je svaki građanin pojedinac zaštićen od zloupotreba nosioca državne vlasti.

Ja zaista ne vidim razlog da ovaj amandman ne bude usvojen jer predviđa saradnju vojske sa drugim ministarstvima i državnim organima u rješavanju ovih slučajeva. Nije valjda da ministarstva odnosno državne institucije nemaju povjerenja jedna u drugu.

I još jednom da naglasim pohvalno je to sto se radi na povećanju povjerenja koje građani treba da imaju u Vojsku, međutim za povjerenje građana bošnjačke nacionalnosti u Vojsku je potrebno uvažiti patnje koje su ti ljudi preživjeli.

 Da ste usvojili ovaj amandman to bi značilo Vašu dobru volju da to povjerenje izgrađujete i kod Bošnjaka. Na ovaj dosadašnji način još smo jako daleko od tog povjerenja“.


28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP