Učitavanje sajta

Vijesti

Imamović pisao nadlježnim organima o zastrašivanjima svjedoka upada u prostorije SDA Sandžaka

Imamović pisao nadlježnim organima o zastrašivanjima svjedoka upada u prostorije SDA Sandžaka

Imamović pisao nadlježnim organima o zastrašivanjima svjedoka upada u prostorije SDA Sandžaka

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović uputio je danas pisma istovetne sadržine Republičkom javnom tužiocu Zagorki Dolovac, Republičkom tužilaštvu za organizovani kriminal i specijalnom tužiocu Miljku Radisavljeviću u vezi zastrašivanja svjedoka upada u prostorije SDA Sandžaka 16. i 17. januara 2009. godine. 

U pismu se kaže:

Sa velikom zabrinutošću Vas obavještavam da su u toku neviđene zloupotrebe državnih organa, policije, suda i tužilaštva, gradske uprave Novi Pazar, javnih preduzeća, lokalnih i regionalnih medija u cilju prijetnji i zaštrašivanja žrtava i svjedoka neovlašćenog upada, oružane zasjede i pokušaja ubistva Predsjednika SDA Sandžaka i tadašnjeg ministra Dr Sulejmana Ugljanina u službenim prostorijama naše Stranke od 16. i 17. januara 2009. godine.

Od trenutka kada smo od Tužilaštva za organizovani kriminal tražili da se uključi u rješavanje ovog slučaja krenuli su pritisci na svjedoke, prijetnje tužbama i sudskim postupcima, dok istovremeno protiv nalogodavaca i izvršioca ovog teškog zločina nijedan postupak nije ni pokrenut.

Državni organi, koji su pod kontrolom vladajuće većine, umjesto da procesuiraju one koji su naložili i one koji su upali u prostorije SDA Sandžaka, demolirali ih, bacali teške predmete na glave i iz više komada vatrenog oružija i sa više hitaca pucali u rukovodstvo stranke, oni štite provalnike i ubice, a gone žrtve i svjedoke uz najgrublje prijetnje i ucjene.

Najsvježiji primjer skandaloznih pritisaka je pokretanje sudskog procesa protiv žrtava i svjedoka ovog zločina, članova i rukovodstva SDA Sandžaka, pred osnovnim sudom u Novom Pazaru.

Najveći pritisak vrši se na glavnog svjedoka tog događaja, tadašnjeg Generalnog sekretara SDA Sandžaka, doktoranta prof. Fuada Baćićanina koji je tokom čitava dva dana koliko je trajala oružana opsada naših službenih prostorija 16. i 17. januara 2009. godine bio u toku svih događaja i bio svjedok pregovora policije sa nalogodavcima i provalnicima. Da bi se prof. Baćićanin zastrašio, vladajuća većina se proteklih mjeseci koristi namještanjima, ucjenama i najgrubljim prijetnjama kako na poslu tako i privatno.

Prof. Fuad Baćićanin je odbornik u Skupštini Grada Novog Pazara, vijećnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, uzoran građanin, naširoko poznat po svom ugledu i poštenju, zapošljen u gradskoj biblioteci Dositej Obradović u Novom Pazaru gdje od rukovodioca tog javnog preduzeća svakodnevno trpi torturu, prijetnje i ucjene, a preko lokalnih i regionalnih medija koji su pod kontrolom vladajuće većine o njemu se fabrikuju i plasiraju gnusne klevete i laži.

Smatram nedopustivim da se i dalje dozvoli ovakva zloupotreba državnih organa i institucija za ucjenjivanje i zastrašivanje svjedoka neovlašćenog upada, oružane zasjede i višestrukog pokušaja ubistva legitimnog predstavnika Bošnjaka i tadašnjeg visokog državnog funkcionera ministra Dr. Sulejmana Ugljanina.

Napominjem Vas da je prošlo gotovo sedam godina od ovog zločina, a mi još uvijek nemamo odgovor ko je naredio, ko su sve pomagači, koja lica su provalila u naše prostorije i najvažnije ko je sve pucao iz više komada vatrenog oružja i sa više hitaca u Predsjednika SDA Sandžaka i ministra Dr Ugljanina i političko rukovodstvo stranke.

S’ tim u vezi tražim od Vas da u skladu sa zakonima i Vašim ovlašćenjima što prije pokrenete istragu u vezi ovog zločina i umiješanosti visokih državnih organa, institucija i funkcionera u organizovanju i prikrivanju počinioca.

S poštovanjem,

Enis Imamović
narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije

 

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP