Učitavanje sajta

Vijesti

Ministri i dalje izbegavaju odgovore o problemima Bošnjaka

Ministri i dalje izbegavaju odgovore o problemima Bošnjaka

Narodni poslanik i potpredsjednik SDA Sandžaka Enis Imamović je na današnjem zasijedanju Narodne skupštine zatražio objašnjenje od predsjednice Skupštine „da li će konačno stati u odbranu dostojanstva Narodne skupštine“ i hoće li uopšte  reagovati na odgovore koje ministri i nadležni državni organi šalju na pitanja koja im upućuju narodni poslanici.

Kao primjer takvog odnosa on je ukazao na odgovor Marka Đurića, direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u kome ga je upitao o detaljima napada na dvojicu studenata Bošnjačke nacionalnosti iz Novog Pazara koji studiraju u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

„Direktor ove Kancelarije mi u svom odgovoru piše o svemu ostalom osim o identitetu napadača koji su u sred bijela dana, u centru grada pretukli bošnjačke studente. Nigde ne pominje motive napada, da li je neko od napadača identifikovan, priveden i slično“, upoznao je Imamović i upitao „da li država ili Kancelarija mogu da garantuju bezbjednost bošnjačkim studentima na Sjeveru Kosovske Mitrovice“?

Poslanik Imamović je apelovao na predsjednicu Skupštine da ubuduće ovakve odgovore ne prosleđuju narodnim poslanicima, već da ih sa upozorenjem vrate institucijama i onima koji ih dostavljaju, čime će se zaštiti dostojanstvo Narodne skupštine i njenih poslanika.

On je rekao da je iz istog razloga reagovao i prošle nedelje kada je ministar policije Nebojša Stefanović umjesto odgovora poslao „falsifikovan policijski izvještaj“ o upadu u službene prostorije SDA Sandžaka, oružanoj zasjedi i pokušaju ubistva dr. Sulejmana Ugljanina koji je u vrijeme kada je pokušano njegovo ubistvo bio ministar u Vladi Srbije.

„U tom izvještaju ministar Stefanović ne samo da je sakrio sve podatke naoružanih provalnika, već i njihove inicijale, pa čak i to da je uopšte bilo pucanja i to sa više hitaca i iz više komada vatrenog oružja gdje je ranjen naš član koji je bio u neposrednoj blizini dr. Ugljanina. Umjesto toga ministar i policija pokušavaju ovim izvještajem da krivicu prebace na nas koji smo žrtve oružane zasjede u našim prostorijama“, naglasio je Imamović i dodao da u se u pravnoj državi ovakve stvari ne mogu desiti.

Prema njegovim riječima, zloupotreba najviših državnih organa za prikrivanje teških zločina koji se čine nad Bošnjacima je izuzetno zabrinjavajuća i predstavlja objektivnu prijetnju i opasnost za živote rukovodstva Stranke i za dalje političko djelovanje i organizovanje bošnjačkog naroda u Srbiji.

U svom obraćanju Imamović je zatražio i objašnjenje od ministra prosvjete Srđana Verbića koji je zloupotrebio svoju ministarsku funkciju i na mjesto direktora Gimnazije u Novom Pazaru postavio kupljenog odbornika naše stranke u zamjenu za prelazak u vladajuću većinu.

„Ovim činom je ministar Verbić direktno uticao na promjenu izborne volje građana Novog Pazara, nanio materijalnu štetu našoj stranci i što je najgore, poslao nemoralnu poruku đacima da se krađom, izdajom i prevarom može doći na mjesto direktora jedne elitne srednje škole“, naveo je Imamović.

Imamović je izrazio očekivanja da će predsjednica Skupštine i ministri Stefanović i Verbić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u svojim odgovorima u narednom periodu poštovati dostojanstvo Narodne skupštine i narodnih poslanika koji postavljaju pitanja.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP