Učitavanje sajta

Vijesti

Vlada treba da prihvati izbornu volju Bošnjaka

Vlada treba da prihvati izbornu volju Bošnjaka

Ugljanin veruje da će, nakon juče ponovljenih izbora na dva biračka mesta u Tutinu i utvrđivanja konačnih rezultata, jedinstveno i legitimno BNV biti brzo formirano, a Vladi Srbije poručuje da je vreme da „konačno prihvati izbornu volju Bošnjaka kao realnost“.

Da li ćete formirati jedinstveno BNV, s obzirom na to da je u prvim izjavama Jahja Fehratović, nosilac druge liste, bliske muftiji Zukorliću, to odbijao zbog, tvrdi, krađe glasova u Tutinu?

- Naš cilj je bio i ostao da obje liste zajednički formiraju Bošnjačko nacionalno vijeće, koje će odražavati izbornu volju Bošnjaka. Rekli smo da na ovim izborima nema pobednika i poraženih, već je bitno da pobedi bošnjačko jedinstvo. Sada, proglašenjem rezultata od strane RIK-a, koji je sprovodio ove izbore, a koje su posmatrali CESID i druge međunarodne institucije i gde niko nije konstatovao takve nepravilnosti, očekujemo da se vijeće konstituiše u najhitnijem roku u interesu Bošnjaka.

Bošnjaci bi konačno trebalo da dobiju legitimni i jedinstven nacionalni savet. Ako budete na njegovom čelu, šta ćete uraditi u narednom periodu?

- To je ono što je nama kao Bošnjacima potrebno - legitimno i jedinstveno Bošnjačko nacionalno vijeće. Sada su stvoreni svi uslovi da kroz rad BNV-a radimo na rješavanju svih pitanja koja se tiču Bošnjaka. Naš program, ciljevi liste, platforma i stav o Bošnjačkom vijeću su dobro poznati svima. Sa 35 izabranih vijećnika, koji su najveći bošnjački autoriteti, moći ćemo u punom kapacitetu da zastupamo interese svih Bošnjaka i budemo važan faktor.

Ukoliko formirate BNV u dogovoru sa listom „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“, da li je to možda nagoveštaj neke buduće koalicione saradnje na drugim nivoima i nekim budućim izborima?

- Bošnjaci su brojčano mali narod. Svaki problem moramo rešavati zajedno u BNV-u, jer samo tako možemo postići ciljeve za koje se zalažemo. Na izborima za BNV smo imali cilj da dobijemo slobodno izraženu volju Bošnjaka u mirnoj i svečanoj atmosferi. Bitno je jedno - da u istoj ili više kolona idemo ka istom cilju i opravdamo povjerenje birača.

Sa Rasimom Ljajićem ste dobro sarađivali dok ste bili u Vladi, sada ste malo „zategli“odnose, bar sudeći po izjavama. Iz SDP tvrde da je relativno mala izlaznost na izborima za BNV pokazala „krah Ugljaninove politike“?

- Prvo bi ste se trebali zapitati koliko hiljada Bošnjaka je, bez njihove saglasnosti, izbrisano iz Posebnog biračkog spiska i onemogućeno da glasa, koliko hiljada Bošnjaka je prebačeno da glasa kilometrima daleko od svojih domova, a da o tome nisu obavešteni, niti su imali mogućnost uvida u raspored i spisak na kojem će biračkom mjestu glasati. Posebno kakve su preteće poruke poslate Bošnjacima sa najvišeg državnog vrha i to usred izborne kampanje. Sve je činjeno da se Bošnjaci onemoguće da izaberu svoje vijeće, ali im to nije uspjelo. I pored svih poteškoća, Bošnjaci su na ovim izborima izrazili svoju izbornu volju - 55 odsto podrške Bošnjaka listi „Za bošnjačko jedinstvo“ mora da se poštuje.

Sa političkim vrhom Srbije poslednjih nedelja ste razmenili „teške reči“. Da li, nakon izbora, možemo da očekujemo „spuštanje lopte“?

- Očigledno ste zamenili teze, jer od strane Bošnjaka nije upućena nijedna teška riječ niti prijeteća poruka bilo kome, dok Bošnjacima jesu sa više adresa. Morate znati da su Bošnjacima 24, 25. i 26. septembra ove godine upućene direktne prijetnje od vrha Vlade Srbije, koji su ničim izazvani putem medija prijetili Bošnjacima. To je bio samo povod da i militantni četnici širom Srbije i sa ukrajinskih ratišta odmah nakon toga najave dolazak u Novi Pazar - „da srede stanje“. Zatim, poruke mržnje, verske i nacionalne netrpeljivosti navijača Crvene zvezde i mnogi slični slučajevi koji su, namerno ili ne, negativno i dodatno uticali na sam predizborni proces. Ipak, u Sandžaku su izbori protekli u svečanoj atmosferi i duhu bošnjačkog jedinstva, a država je sada dobila jedan moćan mehanizam za rešavanje manjinskih pitanja na njenom putu ka Evropskoj uniji. Mislim da je vrijeme da ova Vlada Srbije skupi snage i konačno prihvati izbornu volju Bošnjaka kao realnost i obustavi sve dalje aktivnosti njenih miljenika u pokušajima da spriječe izbor ili pak konstituisanje BNV-a.

Spekulacije o dogovoru sa Zukorlićem

Različite su informacije o čemu ste razgovarali sa muftijom Zukorlićem pre izbora za BNV i šta ste dogovorili. Da li su tačne spekulacije da ste se dogovorili - vi „dobijate“ BNV, on jedinstvenu Islamsku zajednicu?

- Kao što znate, ja sam obavio razgovore sa svim predstavnicima bošnjačkih institucija koje se ozbiljno bave bošnjačkim pitanjem, a među njima i sa generalnim sekretarom Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti Muamerom Zukorlićem. Suština razgovora bila je da nađemo najbolji zajednički model za postizanje bošnjačkog jedinstva. Konkretno, za formiranje jedinstvene izborne liste na kojoj bi se našli predstavnici svih bošnjačkih institucija, koje bi, potom, na izborima tu svoju - zajedničku listu i podržale. To je bila suština razgovora sa svima. Što se tiče raznih špekulacija o kojima vi govorite, one su samo proizvod mašte onih kojima ne odgovara sve prisutnije bošnjačko jedinstvo.

Intervju listu "Danas", 03.11.2014.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP