https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Naš cilj je pravna sigurnost i evropska budućnost - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Naš cilj je pravna sigurnost i evropska budućnost

Naš cilj je pravna sigurnost i evropska budućnost

Danas je održana Press  konferencija SDA Sandžaka povodom održavanja skupa “Za pravnu sigurnost i evropsku budućnost” zakazanog za 17. januar 2014. godine u Novom Pazaru. Tema Press konferencije  je ostvarivanje prava Bošnjaka i realizacija Koalicionog sporazuma o ulasku SDA Sandžaka u Vladu Srbije.

Na Press konferenciji su govorili potpredsjednik Stranke Fuad Baćićanin, potpredsjednici Stranke i narodni poslanici Bajro Gegić i Enis Imamović.

Istaknuto je da održavanje najavljenog skupa ima za cilj da podsjeti našu a i širu javnost u Republici Srbiji da je prošlo 5 godina, a da državni organi nisu ništa učinili da pronađu nalogodavce oružanog upada i procesuiraju direktne izvršioce više teških ubistava u pokušaju, uključujući i pokušaj ubistva predsjednika SDA Sandžaka i ministra u Vladi Srbije dr. Sulejmana Ugljanina u službenim prostorijama SDA Sandžaka. O hronologiji ovog događaja  govorio je potpredsjednik Stranke zadužen za Resor kultura Fuad Baćićanin, koji je u to vrijeme bio Generalni sekretar Stranke i očevidac. On je zaključio da “SDA Sandžaka kao manjinska bošnjačka stranka izražava očekivanja da se nakon punih 5 godina rasvijetli i ovaj događaj i da će se riješiti  još mnoga nerasvijetljena ubistva i drugi oblici organizovanog kriminala u Sandžaku”.

O problemima u ostvarivanju prava  Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku govorio je Bajro Gegić, potpredsjednik Stranke zadužen za Resor nauka, koji je istakao: "Na papiru imamo sve, a u praksi gotovo da nemamo ništa. Međutim, iako svi pozitivni zakonski propisi nedvosmisleno kažu da se obrazovanje izvodi na srpskom, a za pripadnike nacionalnih manjina na maternjem jeziku te manjine mi do dan danas nismo uspjeli da obezbjedimo da djeca Bošnjaka konzumiraju to pravo. Iako je Vlada donijela zaključak da se nesmetano odvija nastava na bosanskom jeziku i do danas to nije zaživelo zahvaljujući opstrukciji direktora nekih škola. Mi tražimo da ministar prosvjete omogući bošnjačkoj djeci pravo na obrazovanje na maternjem jeziku."

Govoreći o realizaciji Koalicionog sporazuma između SDA Sandžaka i partnera iz vladajuće koalicije potpredsjednik Stranke zadužen za Resor politika Enis Imamović je istakao da je “Odredbama Koalicionog sporazuma predvidjeno dostizanje djelotvornog učešće Bošnjaka u javnom životu u Srbiji. Međutim, stanje u državnim organima kao što su MUP, BIA, pravosuđe, carina, inspekcijske službe i drugim organima sa javnim ovlašćenima još uvijek je daleko od usklađenosti sa strukturom stanovništva u gradovima u Sandžaku”. On je rekao da je cilj ulaska SDA Sandžaka u Vladu, da zajedno sa koalicionim partnerima rješava brojne probleme a da do danas ništa nije postignuto na realizaciji ciljeva tog sporazuma i obavjestio da će SDA Sandžaka, na zakazanoj sjednici Glavnog odbora u petak 17. januara razmatrati stepene realizacije tog sporazuma. “Kao Stranka koja je registrovana i zakonom ovlašćena da se bavi pitanjem Bošnjaka u Srbiji, nosimo legitimitet i legalitet da otvaramo i predlažemo rješenja za probleme koji tište Bošnjake”.

Predstavnici SDA Sandžaka su istakli da žele da skrenu pažnju ovoj Vladi i ostalim državnim organima na problem sa kojima se susreću Bošnjaci i drugi građani u Sandžaku, kao i na neodgovorno ponašanje Vladinih institucija koje djeluju u ovom dijelu Srbije. Na ovaj način SDA Sandžaka želi da pomogne Vladi Srbije da uspostavi pravnu sigurnost građanima Novog Pazara, Sandžaka i Srbije i tako otkloni sve prepreke za ulazak u Evropsku Uniju je zaključak sa današnje Press konferencije.

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP