Učitavanje sajta

Vijesti

UDRUŽENJE POLITIČKIH ZATVORENIKA SANDŽAKA: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

UDRUŽENJE POLITIČKIH ZATVORENIKA SANDŽAKA: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom sve češćeg plasiranja opasnih i zlonamjernih neistina od strane Muamera Zukorlića, Udruženje političkih zatvorenika Sandžaka, na svojoj sjednici održanoj 14.11.2018. godine donijelo je odluku da se Bošnjacima u Sandžaku, obratim putem ovog

SAOPŠTENJA ZA JAVNOST

Izražavamo protest protiv Muamera Zukorlića koji je tokom izborne kampanje za izbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a i nakon toga, u više navrata plasirao opasne i zlonamjerne laži da je Sulejman Ugljanin podijelio 20.000 pušaka bošnjačkom narodu u Sandžaku.


U vrijeme sprovođenja organizovanog državnog terora, izvršeno je više od 17 500 pretresa porodičnih kuća u Sandžaku pod izgovorom traženja oružja, kada je srpska policija tukla djecu pred roditeljima i roditelje pred djecom, preko 17500 Bošnjaka je mučeno i prebijeno, pri čemu je nađeno manje od 50 komada oružja.


Neistine izgovorene od Muamera Zukorlića otvaraju vrata pokretanju novog talasa državnog terora, novim pretresima i hapšenjima, radi pronalaska više od 19.950 pušaka koje po njegovim tvrdnjama nisu pronađene.


Podsjećamo javnost da su u Sandžaku vođena dva montirana politička sudska procesa, jedan u Novom Pazaru a drugi Bijelom Polju, protiv 45 Bošnjaka pod istom optužbom koju danas Muamer Zukorlić pokušava da ponovo oživi.


Svaki od nas je prošao kroz neopisivu psihičku i fizičku torturu, životi i zdravlje su nam upropašteni i na kraju su morali da nas oslobode tih smiješnih optužbi, proglase nevinim i puste iz zatvora.


Napominjemo da je, gotovo svakom od nas, još tokom isljeđivanja od strane inspektora Državne bezbjednosti nuđeno da na sudu kažemo ono što danas Muamer Zukorlić govori u medijima, mi na takve neistine ni pod najžešćim batinama i torturom nismo mogli da pristanemo.


Ovakvi medijski istupi Muamera Zukorlića imaju za cilj skidanje odgovornosti sa Miloševićevog režima koji je u Sandžaku sprovodio organizovani državni teror nad Bošnjacima u vidu monitiranih političkih procesa, masovnih i pojedinačnih ubistava, otmica, grataniranja bošnjačkih sela i vojno-policijske torture.


Mi, bošnjačke i sandžačke patriote nećemo dozvoliti da neisitne budu povod stavljanja omče oko vrata bošnjačkom narodu u Sandžaku.

Tagovi:
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP