https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Skupštinska većina u Prijepolju ne poštuje zakon - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Skupštinska većina u Prijepolju ne poštuje zakon

Skupštinska većina u Prijepolju ne poštuje zakon

Skupštinska većina u Prijepolju ne poštuje zakon

Danas je u prostorijama Stranke demokratske akcije Sandžaka u Prijepolju održana konferencija za novinare povodom zasjedanja XVI sjednice Skupštine opštine Prijepolje.

U izvještaju dečijeg vrtića „Miša Cvijović" vidi se da zaposlenost po nacionalnoj strukturi nije u skladu sa zakonima i ustavom Republike Srbije. Naime, od 74 zaposlena u dečijem vrtiću samo je 10 Bošnjaka, i to: od 33 vaspitača 6 je Bošnjaka, od 10 medicinskih sestara samo jedan zaposleni je bošnjačke nacionalnosti i od 22 tehnička lica (spremačice, kuharice, ložači itd.) samo su dva Bošnjaka. Na osnovu ovog izvještaja predsjednik odborničkog kluba „Bošnjačke liste za evropski Sandžak dr Sulejman Ugljanin" Ibro Bajo Fazlić predložio je zaključak u skladu sa zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Ustavom Republike Srbije, u kojem se kaže : „Opštinsko vijeće traži od Upravnog odbora i direktora Dečijeg vrtića „Miša Cvijović" da pri zapošljavanju vode računa o nacionalnoj zastupljenosti Bošnjaka jer je očigledno da ravnopravnost po nacionalnoj strukturi nije ispoštovana".

Ovaj zaključak je potkrijepljen i potpomognut Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, i to članom 5, gdje se kaže: „Organi vlasti, organi lokalne samouprave i organi koji vrše javna ovlašćenja mogu da uvedu posebne mjere neophodne za ostvarivanje, ravnopravnost i zaštitu lica ili grupe lica koja se nalaze u nejednakom položaju da bi im se omogućilo puno uživanje ljudskih i manjinskih prava pod jednakim uslovima". Ovo pokazuje da je ovaj zaključak koje je podnijela Stranka demokratske akcije Sandžaka u potpunosti u skladu sa zakonom i ustavom.
U Prijepolju je nacionalna struktura stanovništva oko 50% - 50% a iz primjera dečijeg vrtića vidimo da ovaj procenat nije ni približno ispoštovan. Međutim, pojedini odbornici pozicije i pojedini predstavnici opštinskog vijeća su u potpunosti iskrivili ovaj zaključak i pokušali su da ovaj slučaj prebace na nacionalnu kartu i da su ugrožena prava Srba. Ovakav zaključak ne ide na štetu nikome u opštini Prijepolje i o ovim problemima treba razgovarati javno, na skupštinskim zasjedanjima a ne po mahalama i kafanama i davati suprotnu konotaciju ovome.

Odbornik Bošnjačke liste za evropski Sandžak i potpredsjednik SDA Sandžaka Halid Hadžijakupović podsjetio je da je rad Skupštine opštine definisan zakonom o lokalnoj samoupravi, zakonom o izboru odbornika, Statutom i poslovnikom o radu SO Prijepolje. "Tokom dvije godine koliko traje mandat bili smo svjedoci totalnoj neefikasnosti rada Skupštine i njenih radnih tijela, nepoštovanja odluka, nepoštovanja plana rada Skupštine, sjednica koje traju po nekoliko nedjelja, nemogućnosti obezbjeđivanja kvoruma od strane vladajuće većine, biranje predsjednika skupštine i predsjednika opštine u ponoć, prekidanja i svađa na sjednicama itd. Odbornička grupa SDA Sandžaka se trudila da svojim prijedlozima i diskusijama i kompletnim radom u okviru Skupštine da jedan konstruktivan doprinos radu i da svojim prijedlozima poboljša odluke i zaključke koje donosi SO".

Kako navodi ono što se desilo na XVI sjednici Skupštine opštine Prijepolje može se uvrstiti u rubriku vjerovali il ne. Na prijedlog zaključka Ibra Fazlića dio odbornika opozicije i pozicije je glasao za gore pomenuti zaključak. Međutim, donošenje takvog zaključka izazvalo je svađu i neslaganje unutar vladajuće opozicije, da bi nakon pauze na sledećoj tački dnevnog reda protivno zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu opštine Prijepolje i poslovniko o radu Skupštine opštine Prijepolje, član 92. I član 93. Poništili zaključke sa prethodne tačke dnevnog reda što je dakle u suprotnosti sa gore pomenutim zakonima.

Oni su po pravilu trebali zakazati posebnu sjednicu sa ovom tačkom na dnevnom redu gdje bismo raspravljali o ovoj tački i po potrebi donijeli novi zaključak, navodi Hadžijakupović.

O ovom zaključku i ovakvom ponašanju vladajuće većine odbornička grupa Stranke demokratske akcije će obavjestiti resorno ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu u čijoj je nadležnosti odlučivanje o ovakvim pitanjima i tražiti zaštitu zakona.
„Ponašanje Sandžačke demokratske partije, koji su samo jedan sat prie podigli ruke i glasali za prijedlog Ibra Fazlića i uz čiju je pomoć ovaj zaključak i usvojen, u najmanju ruku je čudno. Oni su odmah nakon toga ponovo podigli ruke i glasali protiv ovog zaljučka pa ih javno pitam za čije interese i koje fotelje i koga oni zastupaju kad mijenjaju mišljenje za sat vremena", navodi Hadžijakupović i dodaje da ova dešavanja ni u kom slučaju neće povoljno uticati na sveukupnu situaciju u opštini Prijepolje.

 

portal sda.rs

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP