Učitavanje sajta

Novi Pazar

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Asocijacija mladih SDA Sandžaka pozvala omladinu Sandžaka na protestnu šetnju i skup

Asocijacija mladih SDA Sandžaka pozvala je na današnjoj Press konferenciji omladinu Sandžaka na protestnu šetnju i skup u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća zbog diskriminacije Bošnjaka, koji će se održati u petak 20. februara u 13 sati.

Detaljnije
Utakmica u Beogradu najavljuje novi talas nasilja nad Bošnjacima

Ovaj divljački i dobro osmišljeni scenario predstavlja samo još jedan talas organizovanog nasilja, zastrašivanja i širenja panike prema pripadnicima bošnjačke i albanske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Ukoliko se krivci i nalagodavci ovih poziva na rat i ubijanje Bošnjaka i Albanaca ne kazne i njihova imena ne obelodane javnosti, biće očigledno da ovakvi događaji imaju podršku državnih organa i službi bezbjednosti. 

Detaljnije
Predsjednik Ugljanin čestitao Ameli Terzić evropsko odličje

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar u Vladi R. Srbije Dr Sulejman Ugljanin je uputio čestitku našoj najboljoj atletičarki Ameli Terzić i njenom treneru Rifatu Zilkiću povodom osvajanja zlatne medalje na evropskom prvenstvu na 1500 metara u konkurenciji za mlađe seniore u Tampereu.  Draga Amela,  U ime Stranke demokratske akcije Sandžaka i u svoje lično ime upućujem Vam srdačnu čestitku povodom osvajanja zlatne medalje na prvenstvu Evrope. Kao i do sada i danas ste obradovali cijelu državu i sve sugrađane u Novom Pazaru osvajanjem prvog mjesta. Ovo je samo jedan u nizu vaših uspjeha koji ste zajedno sa vašim trenerom Rifatom Zilkićem postigli i tako na najbolji način predstavili Novi Pazar i cijeli Sandžak.  Želim Vam puno uspjeha, sreće i dobrih rezultata u daljoj karijeri kao i da budete prva sportistkinja sa ovih prostora koja će nas obradovati olimpijskim zlatom.  S poštovanjem  Dr Sulejman Ugljanin

Detaljnije
Omeragić u Nadzornom odboru Puteva Srbije

Predsjednik političkog savjeta SDA Sandžaka Bajram Omeragić, odlukom Vlade Srbije, imenovan je za člana Nadzornog odbora Javnog preduzeća “Putevi Srbije“. Formiranje ovog organa, ima za cilj bolje funkcionisanje ovog preduzeća. Za održavanje 15 hiljada kilometara puteva, potrebno je 15 miljardi dinara, ovo preduzeće trenutno ima svega 5 milijardi pa će jedan od prvih zadataka ovog organa biti da rješi ovaj problem.  Novoizabrani član Nadzornog odbora JP “ Putevi Srbije” Bajram Omeragić je istakao da je mnogo bitno za Sandžak da ima predstavnika u ovom preduzeću, naglasivši da su Putevi Srbije značajni za ekonomski razvoj ovog regiona.  “Putna infrastruktura je jedan neophodan element, a za naš region je esencijalno pitanje Koridor 11 i rekonstrukcija puteva Novi Pazar-Sjenica-Tutin-Aljinovići na kome radimo“ zaključio je Omeragić.  Konkurs za izbor novog direktora Puteva Srbije je raspisan i trajaće do 20.jula 2013.godine, gde se očekuje da sa novim rukovodstvom ovo preduzeće počne da radi punom parom.

Detaljnije
Imamović: Novi Pazar neće dozvoliti nikom da naruši njegovu vjekovnu multietničnost

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović, se na današnjem zasjedanju Skupštine Srbije obratio javnosti i upoznao kolege narodne poslanike o nemilom događaju koji se desio u Novom Pazaru od strane pripadnika vojske Srbije.  U svom izlaganju Imamović je napomenuo da javnost u Srbiji nije pokazala ni malo pažnje za napad na nedužnog taksistu 10. jula ove godine, kojeg su napadači vrijeđali na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Posebno je zabrinjavajuće, kako ističe Imamović, da se čak i prijetnjama ubistvom pojedini pripadnici vojske obračunavaju sa Bošnjacima i još više unose nemir među narodom.  „Obavješten sam da je vojska pokrenula postupak i očekujem da proces bude transparentan. Način na koji će krivci biti sankcionisani, biće poruka koju će nadlježni organi poslati svima koji imaju ovakve ili slične ideje, ali i ugroženim građanima u Novom Pazaru“, upozorio je Imamović.  Ono što je takođe istakao poslanik iz redova SDA Sandžaka, jeste da je ovaj incident puno uznemirio građane Novog Pazara, a posebno one na koje su odnosile prijetnje pijanih vojnika.  „Novi Pazar je generacijama, kroz vijekove strpljivo i pažljivo gradio svoju multietničnost, suživot i toleranciju, i to ni u najtežim trenucima nije narušeno. Građani Novog Pazara neće dozvoliti da se sa tim vrijednostima igra bilo ko, a naročito ne neko, ko je sa dobrodošlicom primljen da radi i boravi u kasarni koja je maltene u centru grada” - pomirljivim tonom je istakao Imamović.  U svom obraćanju Skupštini, on je izrazio žaljenje zbog još jednog incidenta, koji se desio na džamiji u Nišu, a gdje je ispisan grafit “Ratko Mladić”.  “Džamija je bila zapaljena u neredima u martu 2004.godine. Od tada je određen cjelodnevni nadzor nad džamijom, a onda se i pored toga desilo lomljenje prozora prije nekoliko mjeseci, a 13.jula je ispisan ovaj grafit. Mediji uglavnom i o ovome ćute”-obavjestio je Imamović.  Na kraju svog izlaganja Enis Imamović je pozvao kolege poslanike da najozbiljnije shvate ove incidente, jer su direktno nanijeli štetu građanima Srbije druge vjere, a da je država dužna da štiti sve koje u njoj žive, kao i njihova prava i slobode.  “Ti ljudi kojima su evidentno ugrožena prava su svoji na svome, oni ovdje nisu gosti. Država je dužna da štiti građane Srbije, a mi poslanici smo se i poslaničkom zakletvom obavezali na to”-podsjetio je on.  Upućen je i poziv Vladi Republike Srbije da se jasno odredi i da saopšti javnosti svoj stav o ovim incidentima, a nadlježne organe pozivam da svoj posao obave brzo, efikasno i transparentno.

Detaljnije
Asocijacija mladih SDA Sandžaka Novi Pazar – snaga za promjene

U Press centru SDA Sandžaka održana je konferencija za novinare Asocijacije mladih SDA Sandžaka za ogranak Novi Pazar, na kojoj su predstavljeni novoizabrani članovi rukovodstva.

Detaljnije
U Novom Pazaru proglašena odbornička lista „SDA Sandžaka - Dr.Sulejman Ugljanin“

Lista „SDA Sandžaka - Dr. Sulejman Ugljanin“ predala je sinoć odborničku listu za predstojeće lokalne izbore koja je odlukom Izborne komisije u Novom Pazaru proglašena pod rednim brojem 5.

Detaljnije
5. April – Dan mladih Sandžaka

Povodom obilježavanje 5. aprila – Dana mladih Sandžaka, danas je press konferenciju održao Emir Ašćerić, predsjednik AM SDA Sandžaka za grad Novi Pazar. On je podsjetio da se ovaj dan simbolično obilježava u znak sjećanja na 5. april 1991. godine, kada je SDA Sandžaka donijela odluku o bojkotu regrutacije i mobilizacije u JNA, te pozvala narod da ne učestvuje u ratu ni protiv jednog naroda u Jugoslaviji.

Detaljnije
Američki diplomata u posjeti SDA Sandžaka

Stranku demokratske akcije Sandžaka posjetio je novi politički oficir u ambasadi SAD Grant Morrov, kojem je ovo bila prva posjeta Stranci nakon imenovanja na funkciju. Predstavnika američke Ambasade, u ime SDA Sandžaka, primili su Generalni sekretar Fuad Baćićanin i predsjednik Asocijacije mladih Edin Gudžević. Gospodin Morrov je oficir koji u Srbiji pokriva područje Sandžaka, pa je u razgovorima najviše potencirana tema stanja u našoj regiji, implementacije bosanskog jezika u školama i stanja u prestonici Sandžaka. Fuad Baćićanin je, nakon sastanka, izjavio da je veoma zadovoljan tokom razgovora i da su svi akutni problemi predočeni predstavniku Ambasade, jer je evidentno da Sandžak ima dosta neriješenih problema koji su kočnica razvoju ove regije. “U svim razgovorima se nameće tema bržeg razvoja Sandžaka, što je za SDA Sandžaka prioritet svih prioriteta. Nastojimo da predstavnicima svih država predstavimo realnu sliku i pružimo mogućnost da sagledaju pravo stanje u kojem živimo”, kazao je nakon sastanka Baćićanin.

Detaljnije
Zamjenik ambasadora Nemačke posjetio SDA Sandžaka

Zamjenik ambasadora Savezne Republike Nemačke Michael Hesenao danas je posjetio Stranku demokratske akcije Sandžaka. U ime SDA Sandžaka delegaciju je primio Generalni sekretar Fuad Baćićanin sa saradnicima. Cilj današnje posjete predstavnika najrazvijenije države Evropske unije je upoznavanje sa ekonomskom i političkom situacijom u gradu. Generalni sekretar Fuad Baćićanin je zamjenika ambasadora Nemačke upoznao sa lošim stanjem u gradu kako u ekonomskom tako i bezbjednosnom smislu. Takođe mu je prenio teško i neodrživo stanje u javnim preduzećima i ustanovama gdje radnicima mjesecima kasne plate, a dugovanja grada i javnih preduzeća vode grad u bankrot ,a radnike i građane Novog Pazara na rub siromaštva. Tokom razgovora sa predstavnicima Ambasade Nemačke,g-din Baćićanin je istakao da grad Novi Pazar ima ekonomsko- privredni potencijal, ali da aktuelna gradska vlast na čelu sa SDP-om svojim neodgovornim i nesvjesnim radom vode grad u sunovrat. G-din Hesenao se interesovao o položaju Bošnjaka u Srbiji, sa akcentom na uvođenje nastave na bosanskom jeziku.

Detaljnije
Turska Vlada će u Srbiji pospješivati investicije

Predsjednik SDA Sandžaka i ministar dr Sulejman Ugljanin, zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja razgovarao je danas sa potpredsjednikom Vlade Republike Turske Nj.E. gospodinom Bekirom Bozdagom o pospješivanju dogovorenih i potencijalnih ulaganja te zemlje u Srbiju. Ministar Ugljanin, koji je i kopredsjednik Mešovitog komiteta za ekonomske odnose Srbije i Turske, naglasio je da, prije svega, očekuje da Turska odobri bar prvu tranšu od 12 miliona evra za početak gradnje dva lokalna puta u Sandžaku – Novi Pazar – Aljinovići i Pazarište – Tutin za šta je dogovoren ukupan kredit od 40 miliona evra. Osim toga, ministar je insistirao i na finansiranju početka izgradnje industrijske zone u Tutinu, zatim da TIKA, turska agencija za međunarodni razvoj    i saradnju, predvidi u svom budžetu za 2014. finansiranje projekata koje  im je predložio tim ministra Ugljanina, “kako to ne bi palo u drugi plan uoči lokalnih izbora koji se iduće godine održavaju u Turskoj”. On je rekao i da očekuje da će turski konzulat  u Novom Pazaru biti uskoro otvoren, kao i da će neke turske komercijalne banke otvoriti  filijale u sandžačkim i drugim nerazvijenim opštinama u Srbiji, što je jedan od preduslova za dolazak turskih investitora Potpredsjednik Bozdag je rekao da se razgovaralo o saradnji dviju zemalja, investicijama, situaciji u Sandžaku. „Mi ćemo naše firme podsticati da investiraju u cijeloj Srbiji i u sandžakom regionu,“ rekao je Bozdag, dodavši da će se TIKA posebno koncentrisati na 46 najnerazvijenijih opština u Srbiji za koje je zadužen ministar Ugljanin, kao i da će razgovarati sa jednom turskom državnom bankom o otvaranju filijala. Na kraju, ministar Ugljanin je zamolio potpredsjednika Bozdaga da svog kolegu Bulenta Arinča pozove da u novembru dođe u Beograd i prisustvuje konferenciji Saveta Evrope o medijima.

Detaljnije
Ponosno obilježavanje Dana mladih Sandžaka

„Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo“, osnovna je poruka sa današnje veličanstvene šetnje mladih iz Sandžaka, koja je održana povodom 5. aprila-Dana mladih Sandžaka u Novom Pazaru. 

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
sda.sandzaka@gmail.com
Imate sugestiju, pitanje?
TOP