Učitavanje sajta

Vijesti

Predsjednik Ugljanin nosilac Bošnjačke liste za Nacionalni savjet Bošnjaka

Predsjednik Ugljanin nosilac Bošnjačke liste za Nacionalni savjet Bošnjaka

Povodom raspisivanja izbora za Nacionalno vijeće Bošnjaka, Predsjednik SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin održao je Press konferenciju u Novom Pazaru.

Dr Ugljanin je istakao da ovi izbori imaju poseban značaj za Bošnjački narod koji u Srbiji čini brojčanu manjinu i čiji status nakon raspada bivše Jugoslavije jedino nije riješen, kao ni pitanje autonomije Sandžaka, za koju su se izjasnilii građani Sandžaka na referendumu 1991.godine. Ovi izbori su značajni i zbog nekoliko važnih činjenica: Sandžak je istorijska regija čiji status takođe nije riješen;Bošnjački narod u Sandžaku je bio izložen organizovanom državnom teroru i da nijedna Vlada nije pokazala ni minimum razumevanja za probleme Bošnjaka. Posebno je naglasio činjenicu da je u svojstvu ministra godinama o svemu ovome govorio na Vladi i zahtijevao da se riješe problemi i rasvijetle svi zločini nad bošnjačkim narodom.

Predsjednik Ugljanin je obavijestio javnost da je kao osnivač Bošnjačkog nacionalnog vijeća, organizator Referenduma  o autonomiji Sandžaka, bivši savezni poslanik i ministar koji se sve ovo vrijeme zalagao za rješavanje statusa Sandžaka i Bošnjaka odlučio da formira Bošnjačku listu od 35 kandidata i bude njen nosilac na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, koji će se održati 26. oktobra ove godine. Na listi će moći da budu samo ljudi koji ne prihvataju podele i imaju jasan stav  o Bošnjacima, statusu Sandžaka i teroru pravosuđa i policije prema Bošnjacima, te oni koji nedvosmisleno podržavaju djelotvorno uključivanje Bošnjaka u javnom životu i priključenje Srbije Evropskoj Uniji.

Novi saziv Vijeća, kao i SDA Sandžaka će svojim zalaganjem za rješavanje ovih pitanja pomoći Srbiji u procesu priključenja Evropskoj Uniji, kako bi prevazišla sve prepreke koje joj stoje na putu izgradnje pravne države Srbije i punopravne članice EU.

Predsjednik Ugljanin je rekao će se budući saziv Vijeća baviti svim pitanjima dok se Bošnjačko pitanje i status Sandžaka trajno ne riješi, a da će izborna kampanja biti posvjećena tribinama, seminarima i edukacijama o važnim pitanjima za Bošnjake. 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP