Učitavanje sajta

Vijesti

Poboljšati mrežu zdravstvenih ustanova i kvalitet zdravstvenih usluga u Sandžaku

Poboljšati mrežu zdravstvenih ustanova i kvalitet zdravstvenih usluga u Sandžaku

Predsjednik SDA Sandžaka i šef manjinske poslaničke grupe “SDA Sandžaka-PDD“, Dr Sulejman Ugljanin je na današnjem zasijedanju Skupštine Srbije govorio o problemima sa kojima se susreću građani Sandžaka kada je u pitanju zdravstvena zaštita, bez obzira koje su vjere i nacije.

Predsjednik Ugljanin je naglasio da je za vrijeme dok je bio gradonačelnik Novog Pazara i ministar u Vladi Srbije predlagao kolegama konkretne mjere kako bi se u zdravstvu uveo red, jer prema broju stanovnika u poređenju sa drugim mjestima zdravstvena zaštita u sandžačkim gradovima je mnogo manja i niži je nivo zdravstvenih usluga.

On je istakao da je skoro 2 mandata insistirao na sjednicama Vlade da se otvori Zavod za javno zdravlje, koji je veoma značajan za razvoj zdravstva u našoj zemlji, posebno u Sandžaku, međutim nije naišao na razumijevanje. Osnivanjem Zavoda bi se pomoglo zdravstvu u Sandžaku, gdje se u prethodnih 20 godina uopšte nije investiralo. Kao konkretan primjer nebrige navedena je Sjenica, gdje još uvijek ne postoji opšta bolnica i gdje ih zdravstveni sistem primorava da idu na dalje liječenje u Užice, umjesto u Novi Pazar koji im je mnogo bliži.

Dr Ugljanin je pozvao nadlježne da isprave nepravdu prema Sandžaku i da se promijeni mreža zdravstvenih ustanova, osnuje Zavod za javno zdravlje i investira u zdravstvene kapacitete, kako bi se stvorili uslovi da građani koriste svoja prava na zdravstvenu zaštitu tamo gdje žive.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP