Aktuelno

Održana VII redovna sjednica Glavnog odbora SDA Sandžaka

10/01/2015
Juče je u Prijepolju održana VII redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Sandžaka. Glavni odbor je razmatrao rad Stranke u 2014. godini i ocjenio kao veoma uspješnu. Ostvarena je pobjeda na martovskim parlamentarnim izborima na kojima je SDA Sandžaka osvojila tri poslanička mandata i formirala poslanički klub u Skupštini Srbije.

BNV poziva sve organizacije i institucije da se uključe u njegov rad

31/12/2014
Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr Sulejman Ugljanin organizovao je koktel za predstavnike nevladinog sektora domaćih i medjunarodnih institucija koje imaju svoja predstavništva u Sandžaku, kao i udruženja koje se bave ljudskim i manjinskim pravima, te očuvanjem i promovisanjem bošnjačkog identiteta i kulturnog nasleđa.

Ideja bošnjačkog jedinstva obilježila 2014. godinu

30/12/2014
Podsjetivši da je SDA Sandžaka na toj ideji, 16.marta 2014. godine ostvarila tri poslanička mandata u Skupštini Srbije i uz dva poslanička mandata Albanaca iz Preševske doline formirala manjinski poslanički klub kao veoma bitan mehanizam za zaštitu i ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava u ovoj zemlji.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST BNV-a

30.12.2014.
Bošnjačko nacionalno vijeće izdalo je danas saopštenje za javnost koje vam prenosimo u cjelosti. Sekretar Bošnjačkog nacionalnog vijeća Ahmedin Škrijelj uputio je danas odgovor vijećniku sa liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ prof.dr. Jahji Fehratoviću na dopis broj 58/14 od 25.12.2014. godine.

Država planski na svim poljima otežava funkcionisanje manjinama

26/12/2014
Narodni poslanici Enis Imamović i Sabina Dazdarević obrazlagali su u Skupštini Srbije amandmane koje je podnijela Poslanička grupa manjina ”SDA Sandžaka-PDD” na prijedlog Republičkog budžeta za 2015. godinu.

Više sredstava u Budžetu za potrebe Bošnjaka i drugih nacionalnih zajednica

22/12/2014
Dr. Sulejman Ugljanin zatražio je danas na zasijedanju Parlamenta da se u okviru rebalansa Budžeta za 2014. godinu, iz ušteđenih 40 milijardi dinara izdvoji 1% ili 400 miliona dinara za program povratka raseljenih Bošnjaka iz sandžačke opštine Priboj.

Poslanici SDA Sandžaka na sastanku sa kongresmenima Sjedinjenih američkih država

20/12/2014
Delegacija kongresmena predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država posjetila je juče Dom narodne Skupštine Republike Srbije.

BNV usvojilo smjernice za rad i plan i program aktivnosti

12/12/2014
Danas je u Glavnom uredu Vijeća održana sjednica predsjedništva Vijeća, Izvršnog odbora i članova svih odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća.Na sjednici su utvrđene:...

Okrugli sto povodom Međunarodnog dana ljudskih prava

11/12/2014
Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Kuća ljudskih prava Beograd (Human Rights House Belgrade) organizovali su okrugli sto na temu „Uloga nacionalnih saveta nacionalnih manjina u borbi protiv diskriminacije".