Aktuelno

Čestitka ambasadoru Turske na uspješnom stvaranju pozitivnog ambijenta

17.01.2015.
Povodom velikog uspjeha koji je postignut u javnim nastupima i aktivnostima na stvaranju pozitivne političke klime u javnosti Srbije i normalnog sportskog ambijenta u kojem je odigrana utakmica Evrolige u košarci između Crvene Zvezde i Galatasaraya u Beogradu, predsjednik manjinskog poslaničkog kluba “SDA Sandžaka-PDD” i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin uputio je čestitku NJ.E. G-din Mehmetu Kemal Bozayu, ambasadoru ...

Umjesto što podmeću “kukavičje jaje” većinske stranke da preuzmu odgovornost za stanje ljudskih i manjinskih prava

16.01.2015.
Dr. Ugljanin je naveo da odbor nije učinio ništa od onoga što je Komesar za proširenje Štefan File 5.maja prošle godine tražio od Skupštine Srbije, kao najvećeg zakonodavnog tijela. On je podsjetio da je Štefan File zatražio od Skupštine da sačini prijedlog mera za rješavanje manjinskih pitanja i programa sa tačnim ciljevima, rokovima, imenom izvršioca, sredstvima koja su predviđena za to i izvorima ...

Šest godina ćutanja o zločinu nad Bošnjačkim političkim rukovodstvom

15.1.2015.
Danas želim da Vam skrenem pažnju da se 16. i 17. januara 2009. godine u Novom Pazaru dogodio težak zločin neovlašćenog upada, oružane zasjede i pokušaja ubistva Predsjednika SDA Sandžaka i ministra u Vladi dr. Sulejmana Ugljanina.

Podjela odgovornosti nakon konstituisanja BNV-a

14.1.2014.
Stranka demokratske akcije Sandžaka kao legalni i legitimni politički predstavnik Bošnjačkog naroda u Srbiji ostvarila je dvije velike izborne pobjede tokom prošle 2014. Godine i na taj način Bošnjacima obezbjedila tri moćna mehanizma za rješavanje nagomilanih problema i mnogo neriješenih pitanja u Srbiji.

Održana VII redovna sjednica Glavnog odbora SDA Sandžaka

10/01/2015
Juče je u Prijepolju održana VII redovna sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Sandžaka. Glavni odbor je razmatrao rad Stranke u 2014. godini i ocjenio kao veoma uspješnu. Ostvarena je pobjeda na martovskim parlamentarnim izborima na kojima je SDA Sandžaka osvojila tri poslanička mandata i formirala poslanički klub u Skupštini Srbije.

BNV poziva sve organizacije i institucije da se uključe u njegov rad

31/12/2014
Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr Sulejman Ugljanin organizovao je koktel za predstavnike nevladinog sektora domaćih i medjunarodnih institucija koje imaju svoja predstavništva u Sandžaku, kao i udruženja koje se bave ljudskim i manjinskim pravima, te očuvanjem i promovisanjem bošnjačkog identiteta i kulturnog nasleđa.

Ideja bošnjačkog jedinstva obilježila 2014. godinu

30/12/2014
Podsjetivši da je SDA Sandžaka na toj ideji, 16.marta 2014. godine ostvarila tri poslanička mandata u Skupštini Srbije i uz dva poslanička mandata Albanaca iz Preševske doline formirala manjinski poslanički klub kao veoma bitan mehanizam za zaštitu i ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava u ovoj zemlji.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST BNV-a

30.12.2014.
Bošnjačko nacionalno vijeće izdalo je danas saopštenje za javnost koje vam prenosimo u cjelosti. Sekretar Bošnjačkog nacionalnog vijeća Ahmedin Škrijelj uputio je danas odgovor vijećniku sa liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ prof.dr. Jahji Fehratoviću na dopis broj 58/14 od 25.12.2014. godine.

Država planski na svim poljima otežava funkcionisanje manjinama

26/12/2014
Narodni poslanici Enis Imamović i Sabina Dazdarević obrazlagali su u Skupštini Srbije amandmane koje je podnijela Poslanička grupa manjina ”SDA Sandžaka-PDD” na prijedlog Republičkog budžeta za 2015. godinu.

Više sredstava u Budžetu za potrebe Bošnjaka i drugih nacionalnih zajednica

22/12/2014
Dr. Sulejman Ugljanin zatražio je danas na zasijedanju Parlamenta da se u okviru rebalansa Budžeta za 2014. godinu, iz ušteđenih 40 milijardi dinara izdvoji 1% ili 400 miliona dinara za program povratka raseljenih Bošnjaka iz sandžačke opštine Priboj.