Država sponzoriše podjele među Bošnjacima

24/08/2015

Potpredsjednik SDA Sandžaka Enis Imamović dao je intervju dnevnom listu "Politika", koji vam prenosimo u cjelosti:

Pitanje dnevnog lista "Politika":

Da li Bošnjaci u Sandžaku imaju previše političkih partija u odnosu na broj stanovnika, i koliko ta politička ustitnjenost  smeta njima samima, odnosno da li je u pravu ambasador SAD Majkl Kirbi, koji kaže „da  bi im manji broj partija omogućio da njihov glas bude jači i da ga bolje čuju“?

Odgovor potpredsjednika SDA Sandžaka Enisa Imamovića:

“Moram da kažem da se u potpunosti slažem sa konstatacijom gospodina Kirbija i to je upravo ono na šta mi, kao jedina legitimna bošnjačka politička partija, upozoravamo već godinama unazad.

To je razlog zbog kojeg SDA Sandžaka uporno pokreće inicijativu za stvaranje i jačanje bošnjačkog jedinstva i jedinstvene Bošnjačke liste. Samo tako Bošnjaci, kao brojčano manja zajednica, mogu da ostvare svoj puni politički potencijal u Srbiji.

Ambasador Kirbi je dobro primijetio da su Bošnjaci upali u jednu od najvećih političkih zamki u koju jedan narod može da upadne, a to su unutrašnje podjele.

Nepostojanje želje ili nespremnost drugih političkih partija da svi stanemo na jednu, Bošnjačku listu nanosi direktnu štetu Bošnjacima i Sandžaku. 

Na žalost, druge partije se radije opredjeljuju da budu neki mali dio na listama velikih srpskih stranaka, a razlog za to vidim isključivo u sitnim, tj. ličnim interesima lidera tih partija koje oni dobijaju od države, odnosno od stranaka na vlasti.

To je jedan od načina na koji država sponzoriše podjele”.