Učitavanje sajta

Saopštenja

Vijesti Stranke Demokratske Akcije Sandžaka

Tradicionalni Bajramski prijem u Centrali SDA Sandžaka

Sinoć je u Centrali Stranke demokratske akcije Sandžaka upriličen tradicionalni Bajramski prijem povodom ramazanskog Bajrama. Prisutni su imali priliku da jedni drugima mubareklišu Bajram i da nastave dugogodišnju tradiciju okupljanja. Prisutnima se obratio predsjednik SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin, koji je rekao da tradicionalna Bajramska okupljanja pokazuju pravu sliku jedinstva medju Bošnjacima, zajedništva SDA Sandžaka i nastojanja za očuvanjem ideje koja traje pune 24 godine.

Detaljnije
Bajramska čestitka Dr. Sulejmana Ugljanina

Povodom našeg najvećeg blagdana upućujem Vam najiskrenije želje da nastupajuće bajramske dane dočekate i provedete u miru, dobrom zdravlju i raspoloženju.

Detaljnije
Odnos režima prema Bošnjacima podsjeća na devedesete

Predsjednik SDA Sandžaka i šef poslaničkog kluba 'SDA Sandžaka - PDD' Dr Sulejman Ugljanin je u obraćanju medijima izjavio da odnos režima prema Bošnjacima podsjeća na 1992. godinu, kada je tadašnji režim svu svoju državničku i političku moć stavio u službu partijskih interesa. “Bošnjaci čine sve da se u ovoj zemlji uspostavi pravna sigurnost i jednakost pred zakonom kako bi Srbija bila razvijena članica Evropske unije. Sve ranije Vlade su delile Bošnjake na podobne i nepodobne, a sada oni koji su na listama velikih stranaka  imaju povlašćen položaj i mogu činiti najteža krivična djela i niko od premijera do ministara ne pokazuje ni minimum interesovanja da se zapitaju o čemu se radi”, istakao je Ugljanin i napomenuo da je na sjednici Skupštine Srbije upravo govorio o svim najtežim krivičnim djelima u Sandžaku i da je pokušaj hapšenja Saliha Hota dokaz da se vraćamo u zloćudna vremena vladavine režima Miloševića i Šešelja. Dr Ugljanin je pozvao ovu vladu da stvori ambijent u kome će se Bošnjaci osjećati kao pripadnici države u kojoj žive, da je SDA Sandžaka legitimni predstavnik Bošnjaka i da državni organi moraju to da  poštuju. SDA Sandžaka će iskoristiti sve raspoložive mehanizme da na državnom i međunarodnom planu kod Bošnjaka vrati sigurnost u državne organe.

Detaljnije
Poslanici će legitimno zastupati interese Bošnjaka

Danas je održana Press konferencija SDA Sandžaka na kojoj je govorio Edin Gudžević, direktor Centra za komunikacije Stranke. Gospodin Gudžević je naglasio da je konstituisanje novog saziva Narodne skupštine Republike Srbije za SDA Sandžaka važan i svečan dan. Od danas će predstavnici Bošnjaka u Parlamentu Srbije, po Ustavu i zakonima ove države legitimno predstavljati, zastupati i štititi interese Bošnjaka u Republici Srbiji. “Danas zakletvu polažu ljudi kojima je narod dao povjerenje i veliku čast da ga predstavljaju u Narodnoj skupštini Republike Srbije”, izjavio je Gudžević. Gudžević je istakao da je “SDA Sandžaka dobila većinsku podršku Bošnjaka u Sandžaku i da će poslanici koji danas polažu zakletvu predstavljati svoj narod u Skupštini Republike Srbije”. Poslanici SDA Sandžaka koji će danas polagati zakletvu i predstavljati Bošnjake u Republičkom parlamentu su Predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin, Enis Imamović i Sabina Dazdarević. Na novinarsko pitanje da prokomentariše skorašnje natpise u listu ”Alo”, Gudžević je rekao: „Jučerašnje saopštenje je siže i odgovor na sva novinarska pitanja i novinarsku nervozu. Sve što vas zanima možete uzeti iz izjava koje je predsjednik SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin dao televizijama B92 i Prva, kao i dnevnom listu ALO”.

Detaljnije
Čestitke za Bošnjačko jedinstvo

Predsjednik Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća, gospodin Džudžević je u ime BNV-a čestitao Predsjedniku Ugljaninu pobjedu koju je SDA Sandžaka ostvarila na prethodnim parlamentarnim izborima u Sandžaku, kao i na dosadašnjim rezultatima koje je SDA Sandžaka postigla u svom dvodecenijskom djelovanju. Predsjednik Ugljanin je istakao da su Bošnjaci u Sandžaku prepoznali potrebu za jedinstvom, a da u narednom periodu, svako u svojoj oblasti, treba pružiti svoj maksimum i doprinos u ostvarivanja pravne sigurnosti i evropske budućnosti Bošnjaka, Sandžaka i cijele Srbije. Zajednička je ocjena da su Bošnjaci pokazali političku zrelost za jedinstvom Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji, glasajući za SDA Sandžaka.

Detaljnije
Čestitke za ubjedljivu pobjedu i dostojanstvenu predizbornu kampanju

Povodom ostvarenog uspjeha SDA Sandžaka na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji, predsjednik SDA BIH, Sulejman Tihić uputio je danas čestitku predsjedniku SDA Sandžaka Dr. Sulejmanu Ugljaninu, koju prenosimo cjelosti: Poštovani dr. Ugljanin, Vama, članstvu, aktivistima, simpatizerima SDA Sandžaka i Bošnjacima koji su vam dali povjerenje čestitam na ubjedljivoj pobjedi i dostojanstvenoj predizbornoj kampanji. Ponovni ulazak SDA Sandžaka u Narodnu skupštinu Srbije garantira da će bošnjački narod u Republici Srbiji, posebno u Sandžaku, imati dosljedne predstavnike koji će autentično prezentirati njegove interese. Nadasve, ovo je dokaz da je SDA Sandžaka sa Vama na čelu bila i ostala temelj političkog organiziranja i djelovanja sandžačkog naroda i njegove borbe za opstanak i očuvanje nacionalnog, vjerskog i kulturološkog identiteta i tradicije. Uvjereni smo da će SDA Sandžaka, zajedno sa ostalim proevropskim političkim snagama u Republici Srbiji, uveliko doprinijeti demokratizaciji i prosperitetu zemlje na njenom evropskom putu. S poštovanjem i mahsus selam

Detaljnije
Istinski reprezent bošnjačkih nacionalnih interesa u Sandžaku i Srbiji

Povodom ostvarenog uspjeha SDA Sandžaka na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji, zamjenik predsjednika SDA BIH, Bakir Izetbegović uputio je danas čestitku predsjedniku SDA Sandžaka Dr. Sulejmanu Ugljaninu, koju prenosimo cjelosti:  Dragi Sulejmane, U ime SDA BiH i u svoje lično ime čestitam na velikoj pobjedi SDA u Republici Srbiji na upravo održanim parlamentarnim izborima. Stranka demokratske akcije pod Tvojim vođstvom je još jednom na najbolji način pokazala da je istinski reprezent bošnjačkih nacionalnih interesa u Sandžaku i Srbiji. Molim Te da preneseš iskrene selame i čestitke rukovodstvu, ali i članstvu Stranke uz poruku da je svaki vaš uspjeh istovremeno i naš, jer smo bili i bićemo jedna duša i tijelo. Uvjeren sam da ćete u narednom periodu ovaj rezultat efikasno iskoristiti za konkretne političke i ekonomske mjere kojima će se poboljšati status Bošnjaka u Sandžaku i čitavoj Srbiji. S poštovanjem i uz mahsuz selam.

Detaljnije
Koktel u čast 8. marta i kandidatkinja za narodne poslanike SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin

Predsjednica Asocijacije žena, Amela Spahić, koja radi kao sekretar Osnovne škole „Avdo Međedović“ u Novom Pazaru, odbornica u Skupštini Grada Novog Pazara i kandidatkinja za narodnog poslanika SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin, obaraćajući se prisutnima, u svom govoru je istakla, da je cilj Asocijacije žena SDA Sandžaka afirmacija i zaštita prava žena, porodice i rodne ravnopravnosti, učešće u procesu odlučivanja i ostvarivanje prava žena u skladu sa međunrodim i evropskim standardima i konvencijama. Amela Spahić u svom govoru  je istakla „Naša Stranka je i u praksi omogućila ženama da učestvuju u organima odlučivaja, kao što je Skupština, Glavni odbor i predsjedništvo. Na primjer, naše žene obavljaju visoke funkcije, generalni sekretar Stranke je gospođa Vasvija Gusinac, profesor engleskog jezika i književnosti, pomoćnik ministra u Vladi Republike Srbije Dr.Sulejmana Ugljanina je gospođa Ifeta Radončić, diplomirani ekonomista, a predsjednica Ogranka SDA Sandžaka u Prijepolju je Selma Džinović, diplomirani inženjer elektorotehnike“. Predstavljajući svoje koleginice kandidatkinje Liste SDA Sandžaka dr Sulejman Ugljanin gospođa Spahić je posebno naglasila:  „Na našoj listi za kandidate za narodne polanike u Skupštini Republike Srbije, od ukupno 32 kandidata,  12 mjesta pripada ženama, a u privih 7 mjesta 4 mandata pripada ženama. To je više nego što zakon obavezuje“. Dr. Amra Lukarčanin potpredsjednica Asocijacije žena pozivajući na prisutne na druženje zaključila je riječima: Pozivamo vas  da 16. Marta podržite našu listu SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin. Zaokružite broj 10.   

Detaljnije
Održan predizborni skup u Bijelim Vodama

U Bijelim vodama je održan još jedan u nizu predizbornih skupova Stranke demokratske akcije Sandžaka. Skupu su prisustvovali i okupljenim mještanima se obratili potpredsjednik SDA Sandžaka Enis Imamović, predsjednik novopazarskog ogranka Stranke Alija Zumberović, Predsjednik Asocijacije mladih Edin Gudžević i predsjednik mjesnog odbora Bijele Vode Delija Dolovac. Imamović je istakao da Bošnjaci nikad nisu imali lakši izbor nego sada, jer glasanjem za listu SDA Sandžaka Dr. Sulejman Ugljanin Bošnjaci će glasati za sebe. Cilj je da Bošnjaci imaju svoj poslanički klub u Skupštini Srbije i postanu važan faktor u zemlji.

Detaljnije
Predizborni skup SDA Sandžaka u Lugu

Glasajmo za broj 10, uradimo nešto za sebe, poručeno je sa ovog skupa u novopazarskom naselju Lug.

Detaljnije
Rasim Ljajić nema prava da priča o Bošnjacima

Stranka demokratske akcije Sandžaka oštro je kritikovala licemjerne izjave Rasima Ljajića, koji je izneo netačne informacije povodom izgradnje memorijalnog centra na Hadžetu namjenjenog žrtvama komunističkog režima. - Izjava Rasima Ljaljića vrijeđa najdublja osjećanja Bošnjaka Sandžaka. Netačna i zlonamjerna izjava u vezi izgradnje ovog memorijalnog centra predstavlja direktnu prijetnju državnog vrha, preko svog pokornog glasnogovornika Rasima Ljaljića. Ova preteća retorika, puna mržnje sa zlonamjernim formulacijama najavljuje još jednu prljavu izbornu kampanju. U vrijeme kada se očekuje institucionalno rješenje manjinskih pitanja, zbog čega je neophodno tolerantno razvijanje odnosa prema manjinama, Bošnjaci dobijaju preteću poruku. - Nije nam jasno da li naručioce ove izjave muči Aćif Efendija ili izgradnja memorijalnog centra kao spomjenika komunističkog režima. Dovođenje u vezu izgradnje memorijalnog centra na Hadžetu koji se, napominjemo, isključivo, finansira iz dobrovoljnih donacija pojedinaca, sa nezaposlenošću u Novom Pazaru koja je dostigla rekordnu stopu od 53 posto, direktna je zamjena teza, koja ima za cilj prikrivanje izrazito loših rezultata gradske uprave u Novom Pazaru. Ljaljić govori o nezaposlenosti i siromaštvu u Novom Pazaru izbegavajući da kaže da je upravo on, kao vječiti ministar u Vladi (čak 14 godina) i njegova stranka koja je na vlasti u ovom gradu, direktno odgovorna za poguban i krajnje loš život građana ovog grada. - Javnost treba da zna da se Ljaljić odavno odrekao Bošnjaka i Bošnjaštva. Pravo da priča o Bošnjacima jedino ima SDA Sandžaka kao jedina legitimna stranka, koja najiskrenije zastupa interese ove manjinske grupe već 23 godine.  - Budući da je Rasim Ljajić, istog dana kada su raspisani izbori, ničim izazvan, u svojstvu ministra, dobio priliku, da preko državne televizije na arogantan način vrijeđa najdublja osećanja Bošnjaka, očekujemo da će i u ovoj kampanji imati na raspolaganju sve državne represivne mehanizme za zastrašivanje Bošnjaka i obračun sa političkim neistomišljenicima, kao što je to radio u svim ranijim  izbornim trkama.  

Detaljnije
Ambasador OEBS-a posjetio SDA Sandžaka

Generalni sekretar SDA Sandžaka Vasvija Gusinac i potpredsjednik Stranke i narodni poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović primili su ambasadora Misije OEBS-a u Srbiji Petera Burharda. Tokom sastanka bilo je riječi o  obrazovanju Bošnjaka na maternjem jeziku, o upotrebi bosanskog jezika i pisma pri izdavanju ličnih dokumenata, kao i o zastupljenosti Bošnjaka u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim državnim institucijama sa javnim ovlašćenjima. “U razgovoru sa ambasadorom Burhardom zatražili smo od OEBS-a da pomogne u raspisivanju novog konkursa za još trista policajaca za cijelo područje Sandžaka kao i pri otvaranju pravosudne akademije u Novom Pazaru koja bi pomogla obrazovanju sudija kako bi se uspostavio bolji etnički balans u smislu nacionalne strukture u važnim institucijama i na taj način ostvarilo djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu Republike Srbije ”- istakla je gospođa Gusinac

Detaljnije
28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
sda.sandzaka@gmail.com
Imate sugestiju, pitanje?
TOP