https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Sredstva za podsticaj nerazvijenim opštinama - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Sredstva za podsticaj nerazvijenim opštinama

Sredstva za podsticaj nerazvijenim opštinama

Sredstva za podsticaj nerazvijenim opštinama

Predstavnici 48 nedovoljno razvijenih opština i ministar bez portfelja dr. Sulejman Ugljanin potpisali su u Beogradu ugovore kojima se dodjeljuju sredstva od 46 miliona dinara, na osnovu prvog javnog konkursa za ovu godinu.

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin poručio je predsjednicima nerazvijenih opština u Srbiji da treba da na što bolji način iskoriste sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kako bi unaprijedili uslove života u svojim opštinama.

"Cilj je da vi kao predsjednici opština budete spremni da na što bolji način iskoristite sredstva koja omogućava Evropska unija.

Projektna dokumentacija koja se šalje u Brisel i procedura mora da bude potpuna kako bi se sredstva iz pretpristupnih fondova maksimalno iskoristila", rekao je Ugljanin na skupu u Beogradu.

U Palati Srbije, predsednici 48 nerazvijenih opština potpisali su ugovore o dodjeli oko 46 miliona dinara namijenjenih izradi dokumentacije za projekte iz oblasti infrastrukture, turizma, katastarsko-topografskih planova i generalne regulacije naselja.

U ime Vlade Srbije ugovore je potpisao ministar Ugljanin. Prema njegovim riječima, to je prvi konkurs takve vrste u 2011. godini.

Ugljanin ističe da su ta sredstva samo početak, pošto Srbiju sve do ulaska u Evropsku uniju očekuju značajna sredstva iz pretpristupnih fondova.

"Statistika pokazuje da se koristi oko 50 odsto sredstava koja su dostupna iz pretpristupnih fondova, reijtko ko iskoristi više od toga", rekao je Ugljanin i poručio da Srbija maksimalno mora da iscrpe sredstva tih fondova.

Ugljanin, koji je i direktor Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, naveo je da EU nameće obaveze u procesu pridruživanja, ali i omogućava sredstva za njihovu realizaciju.

"Ako ne iskoristimo ta sredstva EU, kasnije ćemo morati da dižemo znatno nepovoljnije kredite i plaćamo penale za obaveze i standarde koje moramo da izvršimo", rekao je ministar bez portfelja.

Zatvarajući skup, ministar Ugljanin, najavio je da će od danas na Televiziji Avala početi sa emitovanjem televizijski serijal emisija o nerazvijenim opštinama - "Druga strana Srbije" i pozvao privrednike i građane u dijaspori da na osnovu tih priča i svojih mogućnosti ulože u nerazvijena područja. Serijal „Druga strana Srbije", je projekat finansiran iz budžeta Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i ima za cilj medijsku promociju realnog stanja u kojima se danas nalaze najnerazvijene opštine i 900.000 građana Srbije koji žive u tim područjima.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP