https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Skupština Srbije izabrala članove nove Vlade - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Skupština Srbije izabrala članove nove Vlade

Skupština Srbije izabrala članove nove Vlade

Skupština Srbije izabrala članove nove Vlade

Skupština Srbije izabrala članove nove Vlade, koja ima 17 ministarstava. Članovi Vlade položili zakletvu. Smanjenje nezaposlenosti i povećanje standarda najveći su izazazovi pred novom Vladom, istakao premijer Mirko Cvetković u ekspozeu.

Glasovima 129 poslanika, Supština Srbije izabrala je novi sastav Vlade Srbije, koja ima 17 ministara i 21 člana, čime je završena rekonstrukcija.

Za izbor novih članova Vlade protiv je bilo 19 poslanika Demokratske stranke Srbije. Glasanju nisu prisustvovali poslanici Nove Srbije, Srpske radikalne stranke, Srpske napredne stranke i Liberalno-demokratske partije.

Glasanje je obavljeno prozivkom, a novi članovi Vlade su, po izboru, položili zakletvu.

Nakon što je Skupština prethodno konstatovala ostavke 14 ministara i onih kojima je dodeljen novi resor, poslanicima se obratio premijer Mirko Cvetković, koji je predstavio program rekonstruisane Vlade.

Kao glavne izazove koji su pred rekonstruisanom Vladom, premijer Cvetković je naveo smanjenje nezaposlenosti i povećanje standarda.

Kako je Cvetković naveo u ekspozeu, prioriteti su ulazak u Evropsku uniju, očuvanje Kosova i Metohije, razvoj privrede Srbije i poboljšanje životnog standarda građana.

Razvoj socijalno odgovorne države i solidarnog društva, beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije i potpuna saradnja sa Haškim tribunalom nalaze se među prvim ciljevima.

Premijer Cvetković poručio je da u rekonstruisanoj Vladi neće tolerisati nerad, bahatost i sve ono što iskače iz zacrtane zajedničke politike.
Iz ekspozea premijera Mirka Cvetkovića

"Svi članovi ove vlade moraće od danas da budu još odgovorniji u svom radu, skromniji u svom držanju, vredniji u cilju postizanja rezultata, sa još više sluha za potrebe građana zbog kojih se nalaze tu gde jesu. Interes građana i rješavanje njihovih problema biće i još mnogo više nego do sada vrhunski prioritet za svakog člana vlade", rekao je Cvetković.

Prema njegovim riječima, Vlada će do kraja svog mandata realizovati sistemske mjere kojima će se dugoročno povećati zaposlenost i životni standard svih građana Srbije, ali i preduzeti operativne mjere koje će u kratkom roku dovesti do olakšanja teškoća najugroženijih slojeva stanovništva i poboljšanja života građana.

Te mjere, kako je istakao premijer, podrazumevaju snabdevenost osnovnim životnim namirnicama po prihvatljivim cijenama za sve građane, smanjenje javne potrošnje i fiskalnog deficita, dinamičan rast privredne aktivnosti na bazi proizvodnje razmenjivih dobara i veća ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju.

Na početku sednice, poslanici su konstatovali ostavke Diane Dragutinović, Saše Dragina, Petra Škundrića, Milutina Mrkonjića, Milana Markovića i Slobodana Milosavljevića.

Ostavke su konstatovane i Božidaru Đeliću, Žarku Obradoviću, Jasni Matić, Oliveru Duliću, Nebojši Bradiću, Bogoljubu Šijakoviću, Srđanu Srećkoviću i Svetozaru Čipliću.


Manje ministarstava i manje članova

Premijer Mirko Cvetković će uz tu funkciju voditi i Ministarstvo finansija. Zamenik premijera i ministar unutrašnih poslova ostaće Ivica Dačić, a potpredsednici Vlade Božidar Đelić i Jovan Krkobabić.

Umjesto Mlađana Dinkića, potpredsjednica Vlade je Verica Kalanović, doskorašnja ministarka za nacionalni investicioni plan, što je resor koji je ukinut u rekonstruisanoj vladi.

Ministar odbrane ostaće Dragan Šutanovac, a ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Na dosadašnjim funkcijama biće i ministarka pravde Snežana Malović, ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, kao i ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Na dosadašnjim funkcijama ostaju i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede je Dušan Petrović, zamjenik predsednika Demokratske stranke i nekadašnji ministar pravde, a ministar ekonomije i regionalnog razvoja, umjesto Mlađana Dinkića, sada je državni sekretar u tom ministarstvu Nebojša Ćirić.

Ministar infrastrukture i energetike je Milutin Mrkonjić, a ministar prosvjete i nauke Žarko Obradović. Milan Marković je ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Umjesto Tomice Milosavljevića, koji je podnio ostavku na funkciju ministra zdravlja, je Zoran Stanković.

Oliver Dulić je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a Predrag Marković ministar kulture, informisanja i informacionog društva, a Srđan Srećković je ministar vjera i dijaspore.

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP
https://www.traditionrolex.com/37