https://www.traditionrolex.com/37https://www.traditionrolex.com/37 Dr. Ugljanin za nedjeljnik AKTER: Moguća je jedinstvena bošnjačka lista - SDA Sandžaka
Učitavanje sajta

Vijesti

Dr. Ugljanin za nedjeljnik AKTER: Moguća je jedinstvena bošnjačka lista

Dr. Ugljanin za nedjeljnik AKTER: Moguća je jedinstvena bošnjačka lista

Dr. Ugljanin za nedjeljnik AKTER: Moguća je jedinstvena bošnjačka lista

"Mi smo sa naša dva poslanika pomogli formiranje ove vlade i rezultat toga je ubrzano približavanje EU, ukidanje viza za naše građane. Za nas je to od izuzetnog značaja zato što se zna da Sandžak ima veliku dijasporu na Zapadu"

 

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, Sulejman Ugljanin, kaže za "Akter" da je traženo da se u budžetu planiraju veća sredstva za 48 nerazvijenih opština. Ministar smatra da je moguće ujedinjenje bošnjačkih stranaka u jedinstvenu listu za predstojeće parlamentarne izbore i da je država dužna da pomogne manjinama u ostvarivanju njihovih prava.


Da li će biti prevremenih parlamentarnih izbora?
Bilo je govora o predizbornim aktivnostima sa akcentom na bošnjačkom jedinstvu kao jednom od naših strateških ciljeva. Nije bilo govora o prevremenim izborima. Mi nismo stranka koja može bitno da utiče na određivanje datuma izbora.


Pozvali ste sve bošnjačke stranke na ujedinjenje kako biste stvorili jedinstvenu bošnjačku listu za ulazak u parlament. Vjerujete li da je to moguće u ovakvim odnosima?
Svakako da je to moguće, posebno sada. To je u isto vrijeme interes i Bošnjaka i naše zemlje u stvaranju preduslova za status kandidata za članstvo u EU. Država je dužna da pomogne manjinama u ostvarivanju njihovih legitimnih prava, uključujući i pravo na adekvatnu zastupljenost u predstavničkim tijelima i djelotvorno učešće u javnim službama.


Da kojim slučajem dođe do rekonstrukcije i od vas zatraže da se povučete sa tog mjesta, da li bi vam to teško palo?
Ja sam u vladi zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i za ekonomsku saradnju sa Turskom. Podržao bih svaku inicijativu koja bi pojačala pozicije naše zemlje u oblastima za koje sam zadužen.


Jeste li održali ijednu sjednicu vlade posvećenu razvoju regiona?
Mislim da treba jednu sjednicu vlade posvetiti održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja.


Muftija Muamer Zukorlić optužuje vas i ministra Rasima Ljajića da ste se otuđili od biračkog tela i da u vladi zastupate samo svoje interese?
Mislim da ima drugačijih mišljenja o opravdanosti učešća Bošnjačke liste za evropski Sandžak u ovoj proevropskoj vladi. Mi smo sa naša dva poslanika pomogli formiranje ove vlade i rezultat toga je ubrzano približavanje EU, ukidanje viza za naše građane. Za nas je to od izuzetnog značaja zato što se zna da Sandžak ima veliku dijasporu na Zapadu. Zemlja ide prema EU, to je naš doprinos.


Može li muftija Zukorlić svojom ratobornom retorikom da izdejstvuje za taj region više prava i sredstava?
To morate pitati gospodina Zukorlića. Mislim da mora da se postavi jasna granica između vjere i politike.


Šta će se desiti sa konstituisanjem nacionalnog savjeta Bošnjaka?
U Bošnjačkom nacionalnom vijeću moraju biti zastupljene sve tri izborne liste.


Zalažete se za ekonomski razvoj Sandžaka, čime bi se rešili i ostali problemi. Treba li i ostali nerazvijeni delovi da pribjegnu nekoj vrsti pobune kako bi dobili pomoć države?
Ovdje se radi o najvećoj stopi nezaposlenosti u našoj zemlji. Konkretno u Novom Pazaru to je 51,8 posto, a i u ostalim sandžačkim opštinama je slična situacija.


Da li je i vama bliska ideja muftije Zukorlića da se Sandžaku dodeli autonomija?
Nije mi poznat model, niti sadržina tog prijedloga, odnosno ideje.


Mislite li da je internacionalizacija ovog problema u redu?
Bošnjačka lista za evropski Sandžak pokušava da pruži svoj maksimalan doprinos u rješavanju ovih pitanja kroz zvanične državne institucije. Mislim da ćemo uspeti u tome.


Muftija Zukorlić traži za Bošnjake status konstitutivnog naroda. Koliko je vama ta ideja bliska?
Uporno koristite vjerske atribute uz ime gospodina Zukorlića, a tražite odgovore na krupna politička pitanja. Morate postaviti granicu između vjere i politike.


Kažete da su prava Bošnjaka u Srbiji na niskom nivou i da se o tom pitanju u Beogradu mnogo ne razmišlja. Na šta konkretno mislite?
Ta su pitanja jasno definisana u našem zakonodavstvu, a i u mnogim međunarodno pravnim aktima koja je ratifikovala naša zemlja.


Hoće li najavljeni rebalans budžeta obuhvatiti dodatna sredstva za Sandžak i ima li sličnih sredstava i za ostala nerazvijena područja Srbije?
Tražili smo veći budžet za sva nerazvijena područja gdje spada 48 opština, očekujemo da to bude prihvaćeno. Broj nedovoljno razvijenih opština je 48 i ovaj podatak je dovoljan sam po sebi i alarmantan da shvatimo da je ovo jedan od najvećih prioriteta. Kada kažemo 48 opština, mi zapravo mislimo na gotovo trećinu opština i više od milion stanovnika Srbije koji žive u izuzetno teškim uslovima.


Spremate sada nešto veliko zajedno sa predsednicima tih opština?
Prošle nedjelje potpisali smo ugovor o dodjeli sredstava za nerazvijene opštine i nakon potpisivanja razgovarali smo sa svih 48 predsjednika nerazvijenih opština o budućim ciljevima i radu Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja. Tom prilikom dobio sam podršku od 48 predsednika najnerazvijenijih opština Srbije da svi zajedno podržimo formiranje Fonda za održivi razvoj nerazvijenih područja, koji će biti začetak Razvojne banke Srbije i nadamo se da će vlada usvojiti ovaj prijedlog, jer ipak 48 opština stoje iza njega, što je jedna trećina od ukupnog broja opština i više od jedan milion stanovnika. To bi bio dobar korak ka ravnomjernom regionalnom razvoju i podsticanju ekonomski održivog razvoja.


Šta je cilj Kancelarije?
Naša Kancelarija realizuje 10 značajnih projekata u 48 nerazvijenih opština. U 2010. godini Kancelarija je raspisala tri javna konkursa za dodjelu sredstava nerazvijenim opštinama i dodjeljeno je oko 100 miliona dinara. Naš cilj je održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja i smanjenje siromaštva. Jedan od strateških ciljeva je davanje pomoći i podrške opštinama kroz finasiranje i podsticanje projekata, koje kao prioritet kandiduju same opštine.


Vi nastojite i da edukujete predstavnike tih opština?
Novac koji se dobija iz tih sredstava samo je polazna osnova da se ostvari održivi razvoj ovih nedovoljno razvijenih područja i ono na čemu mi insistiramo i paralelno radimo je edukacija, pre svega, predstavnika tih opština kroz programe obuka koje smo organizovali na temu priprema predloga projekata koji će se finansirati bespovratnim sredstvima u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoć Evropske unije (IPA). Nastojimo da ovakvom obukom poboljšamo kvalitet projekta i da suzbijemo formalne greške koje se prave.


Sa opštinama ste dogovorili i finansiranje izrade planskih akata?
Opštine u nerazvijenim područjima uglavnom nemaju urađene prostorne planove niti druga urbanistička planska akta koja prethode izradi infrastrukture i stvaranju stimulativnog ambijenta za investiciona ulaganja. Pored toga opštine ne posjeduju adekvatnu projektnu dokumentaciju koja je preduslov za svaku investiciju i istovremeno predstavlja preduslov za konkurisanje kod Vlade Republike Srbije, drugih domaćih i stranih fondova ili komercijalnih banaka. Upravo je to bio razlog zbog toga smo se odlučili za finansiranje izrade planskih akata.


Kakva bi trebalo da bude saradnja između Srbije i BiH?
Što bolja saradnja na svim poljima. Bošnjaci u Srbiji i Srbi u BiH trebalo bi da budu most saradnje između dviju država.


Najavljeno je da će izaslanik Slovenije u BiH biti bivši predsjednik Milan Kučan. Može li on da promijeni neke odnose?
To su mnogo krupna pitanja na koja naše mišljenje ne može da utiče. Gospodin Kučan je dobro upućen u odnose na teritoriji BiH i njegovo iskustvo može da doprinese poboljšanju regionalne saradnje.


Kako ocjenjujete sve veće prisustvo Turske na ovim prostorima?
Ukoliko mislite na saradnju naše dve zemlje, imam pozitivno mišljenje. Jedno od mojih glavnih zaduženja u vladi jeste unapređenje saradnje Srbije i Turske. U svojstvu kopredsjednika srbijanskog dijela mješovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Turske vrlo sam zadovoljan međusobnim diplomatskim odnosima naše dvije zemlje. Rezultat toga je i posjeta predsjednika Turske, gospodina Abdulaha Gula, predsjednika Vlade Republike Turske, gospodina Redžepa Taipa Erdogana, posjeta ministra spoljnih poslova Turske, gospodina Ahmeta Davutoglua, kao i održavanje nekoliko ekonomskih foruma na kojima su prisustvovali najuticajniji biznismeni iz Srbije i Turske.

 

Izvor: Nedeljnik AKTER

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP