Učitavanje sajta

Vijesti

Policija u Novom Pazaru štiti huligane iz Beograda, a tuče i privodi građane iz njihovih kuća

Policija u Novom Pazaru štiti huligane iz Beograda, a tuče i privodi građane iz njihovih kuća

Narodni poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije Enis Imamović je danas u najvišem predstavničkom domu postavio pitanje ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojši Stefanoviću u vezi incidenata nakon fudbalske utakmice između FK Novi Pazar - FK Partizan iz Beograda, odigranoj 13. aprila 2017. godine u Novom Pazaru.

Obraćanje narodnog poslanika Imamovića prenosimo u cjelosti:

"Moje pitanje za danas upućujem ministru policije, a tiče se vanrednog stanja koje se u Novom Pazaru mimo svih procedura uvodi tokom odigravanja svake fudbalske utakmice;

To vanredno stanje stvara najprije prvo preko bahate policije tj. specijalnih policijskih jedinica koja pod punom borbenom opremom i naoružanjem blokiraju čitav grad u vrijeme održavanja utakmica; ograničavajući slobodu kretanja i normalnog funkcionisanja grada, škola, pa čak i Doma Zdravlja koji je skoro uvijek blokiran u vrijeme održavanja utakmica.

Zbog toga pitam ministra; kome je to cilj da takvo stanje nametne kao normalno, stalno i redovno? 

Vanredno stanje u Novom Pazaru se kreira i preko orkestriranih tzv. navijačkih grupa koje se smišljeno šalju u Novi Pazar da otvoreno prijete i provociraju Bošnjake i sve građane Sandžaka. 

Nažalost, sve institucije pa i mediji u Srbiji okreću glavu na drugu stranu kada tzv. navijači prijete Bošnjacima Sandžaka, kako će od Novog Pazara da naprave novi Vukovar, a od Sjenice novu Srebrenicu; 

Okreću glavu pred veličanjem ratnih zločinaca; 

I to sve rade u Novom Pazaru, pod zaštitom policije i prećutnu saglasnost institucija, pravosuđa i medija.

Tako je bilo i prošlog četvrtka kada je odigrana utakmica između Novog Pazara i Partizana. 

Opet su ulice bile blokirane, škola koja je u blizini stadiona u blokadi, djeca ugrožena, blokirani prilazi Domu Zdravlja u Novom Pazaru, a građanima Novog Pazara uskraćeno osnovno Ustavno pravo, pravo na slobodu kretanja. 

Duž magistralnog puta bile su raspoređene specijalne policijske snage obezbjeđujući prolaz tzv. navijačima koji su staklenim flasama gađali kuće i ljude koji tuda prolaze, među njima je bilo i majki sa djecom.

I šta je policija tu radila? Da li je uhapsila nekog od tih divljaka koji su gađali flašama prolaznike koji su vrijeđali i psovali ljudima u njihovom gradu ispred njihovih kuća.

Da li je ikoga od njih legitimisala, privela, saslušala ili bar evidentirala kao izgrednika? 

Policija ne samo da je štitila te divljake, nego da zlo bude veće - policija je brutalno napala, pretukla i privela građane Novog Pazara koji tu žive, ispred njihovih kuća, na očigled porodica, zato što su izašli da rade ono što je bio zadatak policije, stali su da brane svoje kuće, imetak i porodicu jer to policija nije htjela da uradi;

Mi vec godinama unazad pitamo sta je uloga tolikog nesrazmernog broja policajaca na ulicama Novog Pazara koja u vrijeme odigravanja utakmica potpuno parališe grad; 

Da li je njihov cilj da spriječe incidente ili da ih izazovu, ili da omogući tzv. navijačima da nesmetano terorišu Bošnjake i sve građane Novog Pazara. 

Pitam da li je protiv ovih policajaca pokrenut postupak i kada će biti završen? Izuzetno je važno da javnost sazna ove stvari...

Skrećem pažnju na odluku Skupštine grada Novog Pazara u kojoj se između ostalog ističe da svako ograničavanje slobode kretanja građana, izmjene režima saobraćaja i druge promjene koje nastaju kao posljedica organizacije određenih događaja, naročito onih visokog rizika, moraju prethodno biti dogovorene sa lokalnom samoupravom, a građani na vrijeme informisani. Pozivam sve institucije, a u prvom redu ministarstvo policije da poštuju ovakvu odluku legitimnih predstavnika građana Novog Pazara."

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP