Učitavanje sajta

Vijesti

VLADAVINA PRAVA U PRAKSI

VLADAVINA PRAVA U PRAKSI

Predsjednik SDA Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin održao je danas redovnu Press konferenciju, na kojoj je govorio o izdavanju javnih isprava Bošnjacima na bosanskom jeziku i pismu u Republici Srbiji.

Tekst Press konferencije predsjednika Ugljanina prenosimo u cjelosti:

"Najprije nekoliko riječi o političkom organizovanju, predstavljanju i zastupanju Bošnjaka u Republici Srbiji.

Stranka demokratske akcije Sandžaka u skladu sa Ustavom, zakonom i međunarodnim standardima, Statutom i Programom, zalaže se za priznanje i poštovanje nacionalnog identiteta Bošnjaka koji kao autohton narod u Republici Srbiji čine brojčano izraženiju manjinsku nacionalnu zajednicu, član 1. Statuta SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka ustanovila je dana 14. aprila 2022. godine da Bošnjaci u Srbiji ne mogu da podnesu zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata na bosanskom maternjem jeziku i pismu.

O tome smo na Press konferenciji dana 21.04. 2022. godine obavijestili javnost.

Dana 26. aprila smo u pisanoj formi obavijestili ministra MUP-a Srbije, i prijedlog za rješenje.

Dana 17. 06. 2022. godine MUP Srbije putem pisma je obavijestilo SDA Sandžaka, CITIRAM:

„ Povodom Vašeg obraćanja sa zahtjevom da se omogući izdavanje javnih isprava na bosanskom jeziku i pismu, obavještavamo vas:

.... Sve tehničke prepreke za izdavanje lične karte na bosanskom jeziku su otklonjene, te pripadnici bošnjačke nacionalne manjine mogu da podnose zahtjeve i dobijaju lične karte ukoliko žele i na bosanskom jeziku i pismu.“

U skladu sa tim predstavnici Stranke su 21. juna, posjetili Policijsku upravu u Novom Pazaru i utvrdili da Bošnjaci mogu podnijeti zahtjev i dobiti lična dokumenta na bosanskom maternjem jeziku i pismu.

Ovo je jedan vrlo važan korak u vraćanju povjerenja Bošnjaka u državne organe i uspostavljanju sistema vladavine prava u praksi".

 

28 novembar br. 57
36300 Novi Pazar, Srbija
+(381) 20 313 032
Ponedeljak-Petak 9:00-17:00
[email protected]
Imate sugestiju, pitanje?
TOP